Home Page › Zoetigheid › Cake ›
Bara brith
Een traditionele cake uit Wales die gegeten wordt met een kop thee.
Dit gerecht is eigenlijk een combinatie tussen een brood en een cake. Het deed me heel erg denken aan ons Hollandse rozijnenbrood. Het is de bedoeling dat je een nacht van tevoren begint met het weken van het gedroogde fruit. Op die manier zuigt het fruit zich helemaal vol met de smaak van de thee en de sinaasappel en krijg je het lekkerste resultaat.
Het recept voor dit brood komt uit Cakes van The River Cottage. Ik heb het recept verdubbeld en dan past het net in een standaard cakevorm. Mixed spice is een mengsel van gemalen kruidnagel, nootmuskaat, venkelzaad, korianderzaad, gemberpoeder en gemalen kaneel
Probeer ook eens rum-rozijnencake, cake met verse mango of zoete aardappelcake met rozijnen.
- Moeilijkheid
- Eenvoudig
- Bereidingstijd
- > 60 min.
- Aantal
- 1 cake
Ingrediënten
- 350 ml sterke, warme thee
- 450 gram rozijnen en krenten
- 2 sinaasappels
- 300 gram lichtbruine basterdsuiker
- 2 eieren
- 450 gram zelfrijzend bakmeel
- snufje zout
- 2 theelepels mixed spice
Bereidingswijze & foto's
-
Stop twee zakjes thee (ik gebruikte een ‘Traditional English’, maar je kunt elke zwarte thee gebruiken) in 350 ml water en laat 10 minuten trekken. Was de rozijnen en krenten en stop in een flinke kom (de hele cakemix wordt hier morgen in gemaakt). Giet de thee eroverheen. Rasp de schil van de sinaasappels en pers het sap uit, voeg toe aan het theemengsel. Bedek met plastic folie en laat staan tot de volgende dag.
-
Verwarm de oven voor op 180°C. Vet een cakevorm (van 1,5 liter) in met boter en beleg met bakpapier.
-
Voeg de eieren toe aan het rozijnenmengsel en roer door elkaar. Zeef het bakmeel, het zout en de mixed spice erbij. Schep door elkaar met een metalen lepel.
-
Schep het mengsel in de cakevorm, strijk de bovenkant glad. Zet de vorm in de oven en bak de cake voor een uur of totdat de bovenkant goudbruin is en een prikker er schoon weer uit komt. Laat 10 minuten afkoelen in de vorm en til de cake dan op een rooster. Laat helemaal afkoelen.
-
Pak de cake, als hij helemaal is afgekoeld, in met vetvrij papier of plastic folie. Bewaar in een luchtdichte trommel en laat een paar dagen staan voordat je hem gaat eten (zo kunnen de smaken ontwikkelen). Je kunt de cake 2 – 3 weken bewaren in de vorm.
5 Reacties
• Lisanne op 2 October 2011 ∞
• Lisa op 2 October 2011 ∞
• Caroline Brouwer op 2 October 2011 ∞
• Kelly op 2 October 2011 ∞
• Lisa op 2 October 2011 ∞