Home Page › Feestdagen ›
Victoria Sponge Cake met passievruchten
Een heerlijke Victoria Sponge Cake, genoemd naar Queen Victoria die deze cake graag at tijdens haar 'afternoon tea'.
Dit recept kun je als basis gebruiken voor een Victoria Sponge Cake. Je kunt speciale bakvormen voor de Victoria Sponge Cake gebruiken, maar aangezien die in Nederland niet makkelijk te krijgen zijn, maak ik in dit recept gebruik van een bakvorm van 21 cm. Passievruchten kun je bij de betere supermarkt of een groenteboer krijgen. Voel je echter niet beperkt tot passievrucht, andere vruchten kunnen ook. Meestal worden dit soort taarten gevuld met jam (bijvoorbeeld aardbeienjam) met wat glazuur (poedersuiker met water) op de bovenkant.
Kijk ook eens bij klassieke Victoria Sponge cake, Nigella’s ouderwetse chocoladetaart of mini Victoria Sponge cake.
Ingrediënten
Dit zijn de ingrediënten voor 2 helften. Je kunt alles tegelijk maken en vervolgens over twee bakvormen verdelen, of je kunt de helft van het recept nemen en de spongehelften cake voor cake bereiden. Ook kun je alles gewoon in één keer bakken en de cake dan horizontaal doormidden snijden. Je moet dan wel de baktijd verlengen.
- 225 gram boter
- 225 gram kristalsuiker
- 4 eieren
- 225 gram zelfrijzend bakmeel
- 2 theelepels vanille aroma
Voor de passievruchtvulling
- 100 ml gecondenseerde melk
- Het sap en vruchtvlees van 4 passievruchten
- 2 eetlepels poedersuiker
Bereidingswijze & foto's
-
Vet twee bakvormen van 21 cm in (of beleg ze met bakpapier). Als je maar 1 bakvorm hebt, bak ze dan gewoon één voor een.
-
Stop de boter in de magnetron tot het enigszins vloeibaar is (ongeveer 40 sec.)
-
Meng de vloeibare boter met de suiker en klop met een garde.
-
Voeg de eieren toe.
-
Zeef het zelfrijzend bakmeel en schep het met een lepel door het beslag.
-
Verdeel het mengsel tussen de twee bakvormen.
-
Bak de cakes 35 – 40 minuten in de oven.
-
Laat de cakes afkoelen.
De taart afmaken
-
Meng de poedersuiker met de passievruchtensap. Als het nog te waterig is, kun je wat extra poedersuiker toevoegen.
-
Meng de gecondenseerde melk met het passievruchtensap. Roer door elkaar.
-
Besmeer één cakehelft met het passievruchtmengsel. Leg de andere cake er bovenop.
-
Eventueel kun je de cake ook nog besmeren met de rest van het mengsel.
-
Laat even opstijven in de koelkast. Bewaar de cake verder buiten de koelkast om te voorkomen dat de cake uitdroogt.
1 reactie
• laila op 19 February 2013 ∞