Home Page › Feestdagen ›
Nigella’s ouderwetse chocoladetaart
Tjokvol met chocola!
Met twee bakjes zure room in de koelkast die op moesten, werd het toch eens tijd om Nigella’s old fashioned chocolate cake te gaan proberen. En het was een succes! Het recept komt uit Nigella Lawson’s Feast en is onderdeel van een ‘chocolate cake hall of fame’ met negen chocoladetaarten.
Twee taartbodems worden op elkaar gezet met een vulling en bovenlaag van chocola. Als je wil gaan voor een échte chocolade chocoladetaart, maak dan deze. De twee bodems moet je apart bakken in een taartvorm van 20 cm. Wil je een grotere vorm gebruiken? Gebruik dan anderhalf keer het recept. Heb je geen dubbelkoolzure soda? Gebruik dan 1 theelepel bakpoeder. Je zou ook 200 gram zelfrijzend bakmeel kunnen gebruiken. Ik heb de hoeveelheid zure room wat aangepast, simpelweg omdat de zure room verkocht wordt in porties van 1,25 dl. Deze taart is echt het lekkerst als hij helemaal afgekoeld is en de buitenkant hard en glanzend is (2 – 3 uur).
Kijk ook eens bij chocoladetaart met mokka, chocolade-marshmallowtaart of chocolade-karameltaart.
Ingrediënten
- 200 gram bloem
- 200 gram kristalsuiker
- 3/4 theelepel bakpoeder
- 1/4 theelepel (bicarbonaat van soda) dubbelkoolzure soda
- 200 gram roomboter
- 40 gram cacao
- 1,5 dl zure room
- 2 eieren
- 1,5 theelepel vanille-extract
- 2 eetlepels melk
- Snufje Zout
Voor de vulling en bovenlaag
- 80 gram melkchocolade
- 80 gram pure chocola
- 75 gram roomboter
- 1 dl zure room
- 1 theelepel vanille-extract
- 1 eetlepel (of suikerstroop) golden syrup
- 300 gram poedersuiker
- 1/2 theelepel heet water
Versier de taart zoals je zelf wil. Versier hem met suikerbloemen, chocolaatjes of strooi er nougatine op.
Bereidingswijze & foto's
Verwarm de oven voor op 180°C
-
Meng de bloem, suiker, bakpoeder, zout en dubbelkoolzure soda in een kom door elkaar.
-
Maak de boter zacht, maar laat ‘m niet smelten. Klop met een mixer de boter door het bloemmengsel.
-
Meng in een andere kom de cacao met de zure room, eieren en vanille. De cacao blijft makkelijk plakken aan de onderkant, dus zorg dat je goed klopt zodat alles mengt.
-
Schenk het cacaomengsel bij het bloemmengsel terwijl je goed mixt. Voeg de melk toe en mix opnieuw. Het is het handigste om hier een mixer met deeghaken te gebruiken.
-
Verdeel het beslag over de twee vormen. Bak ze 25 – 30 minuten in de oven. Een prikker moet er schoon weer uitkomen. Laat de bodems afkoelen.
-
Smelt de boter met de chocola au bain marie (met een kom boven een pan met kokend water).
-
Laat het mengsel afkoelen en meng de zure room, vanille en stroop erdoorheen.
-
Zeef de poedersuiker en voeg geleidelijk toe aan het chocolademengsel terwijl je goed klopt.
-
Voeg de halve theelepel heet water toe en klop opnieuw door elkaar. Je hebt nu een chocoladevulling met de dikte van iets vloeibare chocopasta.
-
Neem een spatel of lepel en schep het mengsel op één taartbodem. Laat de randen vrij, de vulling loopt vanzelf naar de buitenkant. Leg de andere bodem erop.
-
Neem een aantal scheppen van het chocolademengsel en verdeel het over de bovenkant. Verdeel het over de bovenkant en laat het van de taart aflopen om de zijkanten te bedekken. Ga door tot de hele taart bedekt is. Laat de taart 2 – 3 uur afkoelen en zet in de koelkast.
49 Reacties
• Yara op 4 August 2009 ∞
• Iris op 21 November 2009 ∞
• jill op 25 February 2011 ∞
• Daniëlle & Mike op 25 February 2011 ∞
• Lisa op 26 February 2011 ∞
• Jamie op 11 March 2011 ∞
• Rufen op 5 October 2011 ∞
• Lisa op 5 October 2011 ∞
• Lize op 11 October 2011 ∞
• Evelien op 25 October 2011 ∞
• Lisa op 26 October 2011 ∞
• Geralda op 25 November 2011 ∞
• Lisa op 25 November 2011 ∞
• lianne op 14 December 2011 ∞
• Caroline op 15 December 2011 ∞
• Lisa op 15 December 2011 ∞
• Caroline op 20 December 2011 ∞
• Lisa op 21 December 2011 ∞
• Soumia op 3 February 2012 ∞
• Soumia op 5 February 2012 ∞
• Hedwig op 6 February 2012 ∞
• Hedwig op 6 February 2012 ∞
• Lisa op 10 February 2012 ∞
• Charlotte op 21 April 2012 ∞
• Ingrid op 21 May 2012 ∞
• Lisa op 21 May 2012 ∞
• Esther op 18 June 2012 ∞
• Anne op 31 July 2012 ∞
• Lisa op 1 August 2012 ∞
• inge op 22 August 2012 ∞
• Maria Peters op 3 September 2012 ∞
• Lisa op 3 September 2012 ∞
• Noa op 25 September 2012 ∞
• Pam op 15 December 2012 ∞
• nelleke op 16 December 2012 ∞
• Juliet op 20 December 2012 ∞
• Lisa op 23 December 2012 ∞
• Johan op 10 March 2013 ∞
• Lisa op 10 March 2013 ∞
• Johan op 10 March 2013 ∞
• Lisa op 10 March 2013 ∞
• Johan op 13 March 2013 ∞
• Johan op 15 March 2013 ∞
• Lisa op 15 March 2013 ∞
• Johan op 15 March 2013 ∞
• Ilham op 25 March 2013 ∞
• Lisa op 25 March 2013 ∞
• Ilham op 27 March 2013 ∞
• Maxime op 28 March 2013 ∞