Nigella’s ouderwetse chocoladetaart

Tjokvol met chocola!

Met twee bakjes zure room in de koelkast die op moesten, werd het toch eens tijd om Nigella’s old fashioned chocolate cake te gaan proberen. En het was een succes! Het recept komt uit Nigella Lawson’s Feast en is onderdeel van een ‘chocolate cake hall of fame’ met negen chocoladetaarten.

Twee taartbodems worden op elkaar gezet met een vulling en bovenlaag van chocola. Als je wil gaan voor een échte chocolade chocoladetaart, maak dan deze. De twee bodems moet je apart bakken in een taartvorm van 20 cm. Wil je een grotere vorm gebruiken? Gebruik dan anderhalf keer het recept. Heb je geen dubbelkoolzure soda? Gebruik dan 1 theelepel bakpoeder. Je zou ook 200 gram zelfrijzend bakmeel kunnen gebruiken. Ik heb de hoeveelheid zure room wat aangepast, simpelweg omdat de zure room verkocht wordt in porties van 1,25 dl. Deze taart is echt het lekkerst als hij helemaal afgekoeld is en de buitenkant hard en glanzend is (2 – 3 uur).

Kijk ook eens bij chocoladetaart met mokka, chocolade-marshmallowtaart of chocolade-karameltaart.

Nigella’s ouderwetse chocoladetaart
Moeilijkheid
Gemiddeld
Bereidingstijd
> 60 min.
Aantal
8 personen

Ingrediënten

  • 200 gram bloem
  • 200 gram kristalsuiker
  • 3/4 theelepel bakpoeder
  • 1/4 theelepel (bicarbonaat van soda) dubbelkoolzure soda
  • 200 gram roomboter
  • 40 gram cacao
  • 1,5 dl zure room
  • 2 eieren
  • 1,5 theelepel vanille-extract
  • 2 eetlepels melk
  • Snufje Zout

Voor de vulling en bovenlaag

  • 80 gram melkchocolade
  • 80 gram pure chocola
  • 75 gram roomboter
  • 1 dl zure room
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 1 eetlepel (of suikerstroop) golden syrup
  • 300 gram poedersuiker
  • 1/2 theelepel heet water

Versier de taart zoals je zelf wil. Versier hem met suikerbloemen, chocolaatjes of strooi er nougatine op.

Bereidingswijze & foto's

Verwarm de oven voor op 180°C

  1. Meng de bloem, suiker, bakpoeder, zout en dubbelkoolzure soda in een kom door elkaar. 3406254963_93a0a188df

  2. Maak de boter zacht, maar laat ‘m niet smelten. Klop met een mixer de boter door het bloemmengsel. 3406255319_c530e25a95

  3. Meng in een andere kom de cacao met de zure room, eieren en vanille. De cacao blijft makkelijk plakken aan de onderkant, dus zorg dat je goed klopt zodat alles mengt. 3406260721_d5b6b37ea9 3407070796_1d4d29f87f

  4. Schenk het cacaomengsel bij het bloemmengsel terwijl je goed mixt. Voeg de melk toe en mix opnieuw. Het is het handigste om hier een mixer met deeghaken te gebruiken. 3407071262_0e6b341c45 3407071444_8089fda018

  5. Verdeel het beslag over de twee vormen. Bak ze 25 – 30 minuten in de oven. Een prikker moet er schoon weer uitkomen. Laat de bodems afkoelen. 3406265383_9085ba1907 3407075474_a465c77aab

  6. Smelt de boter met de chocola au bain marie (met een kom boven een pan met kokend water). 3406272897_165b94e334

  7. Laat het mengsel afkoelen en meng de zure room, vanille en stroop erdoorheen. 3407084942_fd052e6305

  8. Zeef de poedersuiker en voeg geleidelijk toe aan het chocolademengsel terwijl je goed klopt. 3407095608_7aa642dd19

  9. Voeg de halve theelepel heet water toe en klop opnieuw door elkaar. Je hebt nu een chocoladevulling met de dikte van iets vloeibare chocopasta. 3406287189_5394c8c784

  10. Neem een spatel of lepel en schep het mengsel op één taartbodem. Laat de randen vrij, de vulling loopt vanzelf naar de buitenkant. Leg de andere bodem erop. 3406272373_5b6e95003c 3406289841_a782b208c2 3406295093_241be057ce

  11. Neem een aantal scheppen van het chocolademengsel en verdeel het over de bovenkant. Verdeel het over de bovenkant en laat het van de taart aflopen om de zijkanten te bedekken. Ga door tot de hele taart bedekt is. Laat de taart 2 – 3 uur afkoelen en zet in de koelkast. 3406301979_ae113e1e36 3407112448_f04720476e 3407119434_dcfcc85f99

3407154142_a41bdaaaba

3407163320_51c3659eef

49 Reacties

  1. Ik ga de taart zometeen maken.. het water loopt me nu al in mijn mond! mijn moeder gaat me helpen! ik hoop dat hij lukt maar dat laat ik nog wel weten ;) Groetjes yara

    Yara op 4 August 2009

  2. Ik weet niet of je plaatjes kan plaatsen, maar ik wilde ons resultaat toch nog even laten zien! (Hij was heerlijk in ieder geval!!)

    Chocoladetaart

    Iris op 21 November 2009

  3. mmmmmmmmm heerlijk met mergpijpjes vulling! ga hem nu voor de tweede keer maken!

    jill op 25 February 2011

  4. ik ben nu de taart aan het maken samen met mijn broertje voor mijn moeder verjaardag,,, geen groot succes want we hebben dingen vergeten enzo de taart zit in de oven dus het word hopen op een goed resultaat..

    Daniëlle & Mike op 25 February 2011

  5. Hoi Jill, Mmmm, mergpijpjesvulling klinkt erg lekker! Dat wil ik zeker een keer gaan proberen.

    Hoi Daniëlle en Mike, Ik hoop dat de taart toch nog gelukt is! Veel groeten, Lisa

    Lisa op 26 February 2011

  6. Hoi, Een aantal weken geleden heb ik deze taart gemaakt samen met moeders. Alleen hadden we een te grote vorm gebruikt, waardoor de bodem dun is gebleven. Als oplossing hebben we beide bodems doormidden gesneden en dus een taart gecreëerd met vier lagen! Erg lekker maar super machtig. Groetjes, Jamie

    Jamie op 11 March 2011

  7. Is er ipv vanille extract ook een vanille stokje te gebruiken?

    Rufen op 5 October 2011

  8. Hoi Rufen, je kunt een vanillestokje gebruiken. Schraap de zaadjes eruit en voeg de zaadjes toe i.p.v. het extract. Het stokje kun je bijvoorbeeld gebruiken om vanillesuiker te maken. Veel groeten, Lisa

    Lisa op 5 October 2011

  9. Wauw, toen ik het op tv zag moest ik hem gewoon maken! Ga dus nu de boodschappen halen en meteen aan de slag, hij lijkt me geweldig! nu maar hopen dat het lukt.

    Lize op 11 October 2011

  10. Gezocht en gevonden..gebakken en gelukt! Te lekker deze taart,hou van nigella!

    Evelien op 25 October 2011

  11. Wij ook!

    Lisa op 26 October 2011

  12. hoi, geweldig recept, kga het nu uitproberen. Mooi al die foto’s erbij.. 1 opmerking: ‘dubbelkoolzure soda’? Dat bestaat niet. Het is baking soda oftewel baksoda of zuiveringszout. (Dus niet de soda waar je mee schoonmaakt.

    Geralda op 25 November 2011

  13. Hoi Geralda, dubbelkoolzure soda bestaat wel hoor. Kijk maar eens hier: http://www.oetker.nl/oetker_nl.....5p.nl.html
    Baking soda, baksoda, zuiveringszout of dubbelkoolzure soda verwijzen dus allemaal naar hetzelfde product en dat kun je ook gebruiken om mee schoon te maken. Veel plezier met bakken! Veel groeten, Lisa

    Lisa op 25 November 2011

  14. Lisa,

    Als ik het goed begrijp gebruik je dan dus twee keer backin? (bakpoeder, maar ook dubbelkoolzuur soda)?

    Ik wil hem vanavond maken, dus ik ben even heeeeel benieuwd!! :D

    lianne op 14 December 2011

  15. Kunnen de 2 springvormen ook onder elkaar in de oven? Naast elkaar past helaas niet. Geeft dit problemen? anders moet ik ze omstebeurt bakken

    Caroline op 15 December 2011

  16. Hoi Lianne, klopt, je gebruikt baking soda en bakpoeder. Al is dat een beetje een late reactie. Ik hoop dat de taart lekker was!

    Ha Caroline, Je kunt ze ook na elkaar bakken. Onder elkaar bakken kan ook, dan moet je ze wel halverwege even wisselen.

    Veel groeten, Lisa

    Lisa op 15 December 2011

  17. Hoi Lisa, hij was heerlijk, alleen kwam de bodem niet zo goed omhoog. Ik heb uiteindelijk beide taartvormen tegelijk gebakken, en halverwege omgewisseld. Had de bloem en bakingsoda vervangen door zelfrijzendbakmeel.

    Heb jij enig idee waardoor hij niet goed omhoog kwam? Ik maak hem namelijk van de week nog een keer voor 1e kerstdag!

    Caroline op 20 December 2011

  18. Hoi Caroline, dat kan verschillende oorzaken hebben. Ik zou, als je zelfrijzend bakmeel gebruikt, nog een theelepel bakpoeder toevoegen. Ook is het belangrijk dat je de eieren goed klopt. Als je dat doet, zou de taart gewoon goed moeten rijzen. Veel groeten en bedankt voor je reactie! Lisa

    Lisa op 21 December 2011

  19. Hallo Lisa,

    k wilde je vragen of ik de taart nadat het chocolademengsel erop zit moet bewaren in de koelkast of buiten de koelkast. Ik ga de taart morgenmiddag maken voor laat in de avond tegen een uur of 21.00 pas..

    Liefs Soumia

    Soumia op 3 February 2012

  20. Hallo Lisa,

    Ik heb de taart gisteren gemaakt en hij was heeeerlijk, wel heel machtig haha..

    Alleen had ik in gedachte dat hij veel luchtiger en zachter zou zijn, het had bij mij meer de structuur van een cake.. Of hoort dat ook zo bij deze taart. Op de foto lijkt het namelijk alsof de binnenkant zacht en luchtig is..

    Groetjes, Soumia

    Soumia op 5 February 2012

  21. Wat een leuke website! Net deze taart gemaakt. Het beslag was wel erg compact/massief, de mixer kwam er bijna niet doorheen. Met 2 extra eieren is het helemaal goed gekomen, hij is heerlijk en de structuur is prima! Ik heb ze ook boven elkaar in één keer gebakken en na 15 min. omgewisseld.

    Hedwig op 6 February 2012

  22. IK lees net dat jullie altijd grote eieren gebruiken! Vandaar dat mijn beslag zo compact bleef…

    Hedwig op 6 February 2012

  23. @ Soumia De binnenkant hoort ook wel redelijk zacht te zijn. Het kan zijn dat je het botermengsel de volgende keer iets langer moet kloppen, daarmee creëer je namelijk de luchtigheid van de cake.



    @Hedwig Wat leuk om te horen! En inderdaad, we gebruiken grote eieren. Slim om gewoon wat eieren toe te voegen!

    Veel groeten, Lisa

    Lisa op 10 February 2012

  24. Hallo!

    Goed recept!

    Ik heb het nu twee keer gemaakt, en ze zijn beide goed gelukt. In de binnenlaag heb ik een beetje abrikozenjam, heel lekker!

    Helaas vallen de cake-helften steeds uit elkaar. Hierdoor wordt het nogal puzzelen, en met die vloeiende laag is dat niet praktisch. Hoe komt dat? Eigenlijk zijn ze iets té luchtig. Komt dat door de hoeveelheid bakpoeder? Of moeten de helften eerst goed afkoelen? Gaar zijn ze wel.

    Charlotte op 21 April 2012

  25. Mag ik vragen welke diameter bakvorm je gebruikt hebt? Wil hem morgen gaan maken. Hij lijkt me heerlijk

    Ingrid op 21 May 2012

  26. Hoi Ingrid, ik gebruik twee vormen van 20 cm. Veel groeten, Lisa

    Lisa op 21 May 2012

  27. Hallo, Ik wil deze taart bakken voor de verjaardag van mijn zoon. Kan ik ook creme fraiche gebruiken i.p.v. zure room? Want op het bakje van de zure room staat, dat het alleen voor koude gerechten is. Wat is lekkerder zure room of creme fraiche?

    Esther op 18 June 2012

  28. Super lekkere taart & makkelijk te maken!! Ga hem zeker vaker maken het was een groot succes.

    Anne op 31 July 2012

  29. @ Esther ik zou geen creme fraiche gebruiken. Ik weet ook niet waarom ze dat tegenwoordig bij de AH op de bakjes zetten, ik zou er een kiezen die geschikt is voor warme bereidingen.

    @ Anne wat een mooie taart! Hij ziet er erg lekker uit. Leuk dat je er ook een foto aan hebt toegevoegd!

    Veel groeten, Lisa

    Lisa op 1 August 2012

  30. Super lekkere taart, zeker een aanrader!

    inge op 22 August 2012

  31. Ik heb de taart gemaakt en het was heerlijk. Mijn cake werd helaas wat droog – heeft iets te maken met de maat van mijn springvorm? (26 cm)

    Maria Peters op 3 September 2012

  32. @ Maria als je een grotere vorm gebruikt, zou ik de taart ook wat minder lang bakken. Als je hem te lang bakt, wordt hij namelijk droog. Ben blij dat hij toch lekker was! Veel groeten, Lisa

    Lisa op 3 September 2012

  33. ik heb hem gisteren gemaakt voor mijn juf die jarig is geweest en die net is getrouwd iedereen vond hem heeeeel lekker . We gaan hem vandaag weer maken en hopelijk word hij net zoo lekker als gisteren:-)

    Noa op 25 September 2012

  34. Ik heb deze taart nu twee keer gemaakt en beide keren een groot succes, erg machtig maar verrukkelijk.

    Pam op 15 December 2012

  35. Verrukkelijk, ik gebruik voor de melk chocolade de mokka variant en voor de sirup karamel schenkstroop. Ook jummi jummi. Heb voor de laatste versie creme fraiche gebruikt, had geen zure room in huis maardat is prima gelukt

    nelleke op 16 December 2012

  36. Hoi Lisa, ik wil de taart zaterdag maken maar kan de golden syrup nergens vinden. Weet jij zo waar ik dit kan kopen.

    Juliet op 20 December 2012

  37. @ Juliet Sorry voor mijn late reactie. Ik hoop dat het nog gelukt is?! Ik koop het meestal bij de AH (bij het broodbeleg). Veel groeten, Lisa

    Lisa op 23 December 2012

  38. Hoi Lisa,

    wordt 1 tl soda vervangen door 200 gram zelfrijzend bakmeel? Die verhouding lijkt me een beetje vreemd. Moet het misschien 20 gram zijn?

    Johan op 10 March 2013

  39. Hoi Johan, het zelfrijzend bakmeel vervangt dan natuurlijk niet alleen de soda, maar ook meteen de bloem. Veel groeten, Lisa

    Lisa op 10 March 2013

  40. Hoi Lisa,

    dank je voor je snelle reactie! Nog een vraagje: Wat doet het bakpoeder en is het heel erg als je het niet hebt toegevoegd?

    Groetjes, Johan

    Johan op 10 March 2013

  41. Hoi Johan, het bakpoeder zorgt ervoor dat de cakebodems rijzen. Als je het niet hebt toegevoegd, blijven je cakebodems compact en dus minder luchtig. Veel groeten, Lisa

    Lisa op 10 March 2013

  42. Hoi Lisa,

    ik heb hem nu 2x gemaakt. De 1e keer zonder bakpoeder en baking soda. Bakpoeder had ik overheen gelezen en baking soda kon ik niet vinden. Resultaat laat zich raden :/ De 2e keer had ik wel alle ingrediënten en het resultaat is super! Een lekkere luchtige cake en verder vooral heel veel chocola. Over he aantal calorieën denken we maar niet na! Ik vond overigens nog het originele recept van Nigella, zij voegt iets meer bakpoeder en baking soda toe. Waarom heb je daar in je recept iets minder van genomen, is dat bewust? Heb overigens jouw recept aangehouden, thanks!

    Groeten, Johan

    Johan op 13 March 2013

  43. Nog een tip: je kunt de taart beter niet in de koelkast zetten, dan wordt hij wat droog.

    Johan op 15 March 2013

  44. Hoi Johan, Wat grappig, dat was me nog niet opgevallen. Misschien heeft ze haar recept wat later aangepast of ik heb het gewoon verkeerd overgenomen, wij maken ‘m in ieder geval ook altijd zo en vinden de taart overheerlijk! Ook uit de koelkast trouwens, als de frosting zo fudgeachtig wordt. Had je de taart wel afgedekt in de koelkast? Veel groeten, Lisa

    Lisa op 15 March 2013

  45. De frosting wordt wel lekkerder inderdaad, maar de cake vond ik behoorlijk minder luchtig toen ik hem uit de koelkast nam. Had ook al een stuk gegeten voor ie erin ging :) Had hem wel afgedekt, bewaar hem voortaan gewoon op een koele plek. Groeten, Johan

    Johan op 15 March 2013

  46. Hoi lisa,

    Weet jij waar vanille extract te verkrijgen is? Ik stel het maken van de taart nl steeds uit omdat ik er niet zo makkelijk aan kom

    Verder las ik op t net dat er alcohol in zit klopt dat?

    Alternatief dan toch maar een vanille stokje uitschrapen?

    Mvg Ilham

    Ilham op 25 March 2013

  47. Hoi Ilham, Vanille-extract kun je online bestellen, maar het is inderdaad wel op basis van alcohol. Je zou het eventueel kunnen vervangen door vanille-essence (al is dit niet hetzelfde) of inderdaad, nog beter, een vanillestokje gebruiken. Laat het je er in ieder geval niet van weerhouden om deze taart te maken hoor, want ook zonder is ie waarschijnlijk nog hartstikke lekker. Ik bedenk me nu trouwens dat je ook best een deel van de suiker (20 gram ofzo) kunt vervangen door vanillesuiker, dan heb je ook de vanillesmaak. Succes ermee!

    Lisa op 25 March 2013

  48. Dank je wel nou ik laat wel weten hoe de taart gelukt is x

    Ik maak m zondag as

    Groetjes

    Ilham op 27 March 2013

  49. Ik heb al zoveel recepten van jouw site opgeslagen, want wat lijken sommige dingen mij lekker zeg! Vind het echt een super site, jammer dat je niet meer recepten post! Ook deze taart ziet er weer heerlijk uit!

    Maxime op 28 March 2013

Reactie achterlaten