Home Page › Zoetigheid › Cake ›
Fruitcake met dadels, pruimen en abrikozen
Een erg lekkere fruitcake.
In dit recept wordt gebruik gemaakt van karnemelk. Omdat ik zelf geen karnemelk drink, maar het wel vaak gebruik voor recepten, zorg ik dat ik altijd een pak houdbare karnemelk in de koelkast heb liggen. Deze gaat niet zo snel over datum en ik hoef niet speciaal naar de winkel om karnemelk te halen. De pruimen en abrikozen haal ik uit een gedroogde mix van tutti frutti. Je hoeft dan niet apart de losse zakken te kopen.
Dit recept is voor een taart in een ringvorm. Hij kan ook in een tulbandvorm of cakevorm gemaakt worden. Wil je de taart in een gewone springvorm maken? Gebruik dan een vorm van 24 cm.
Probeer ook eens omgekeerde bananentaart, Engelse fruitcake of muffins of plaatkoek met gedroogd fruit.
Ingrediënten
- 200 gram bloem
- 2 eieren
- 90 gram verse dadels
- 130 gram rietsuiker
- 1 theelepel kaneel
- 1 theelepel bakpoeder
- 240 ml karnemelk
- 113 gram roomboter
- 0,5 theelepel vanille-extract
- 75 gram rozijnen
- 100 gram gedroogde pruimen
- 75 gram gedroogde abrikozen
Voor het glazuur
- 200 gram poedersuiker
- 1,5 eetlepel water
- Eventueel: 1 theelepel rum essence
- 8 gekonfijte kersen (of bigarreaux)
Bereidingswijze & foto's
-
Verwarm de oven voor op 170°C.
-
Vet de bakvorm in.
-
Haal de pitten uit de dadels. Leg ze op een snijplank en snijd elke dadel in drie stukken. Gebruik twee eetlepels van de bloem en meng het door de dadels heen. Dit zorgt ervoor dat de dadels stevig blijven tijdens het bakken. Snijd zo ook de abrikozen en de pruimen. Was de rozijnen.
-
Meng het gedroogde fruit met de bloem in een kom.
-
Voeg de rietsuiker, de kaneel en het bakpoeder toe. Roer door elkaar.
-
Smelt de boter in de magnetron tot het vloeibaar is.
-
Meng in een andere kom de karnemelk met de gesmolten boter, de eieren en de vanille. Klop door elkaar.
-
Meng het karnemelkmengsel met het bloemmengsel. Spatel goed door elkaar.
-
Giet het beslag in de vorm en zet in de oven. Bak voor ongeveer 50 minuten. Een satéprikker moet er schoon uitkomen. Als je een ronde taartvorm of een cakevorm gebruikt, kan het zijn dat de cake iets langer moet bakken.
-
Laat de cake even afkoelen. Haal hem uit de vorm en leg hem op een plaat.
De cake glazuren
-
Zeef de poedersuiker. Dit zorgt ervoor dat er geen klonten suiker in je glazuur komen.
-
Meng de poedersuiker met het water en eventueel de rum. Het glazuur moet de dikte hebben van dikke honing. Hoe dikker het glazuur, hoe beter het blijft hangen op de cake. Het glazuur blijft dan ook mooi wit. Als je glazuur dun is, zul je de cake erdoorheen zien. Kies voor de methode die je zelf het leukste vindt!
-
Smeer het glazuur met een eetlepel over de cake.
-
Verdeel de kersen over de taart.
Er zijn nog geen reacties.