Plaatkoek met gedroogd fruit

Een heerlijke zachte plaatkoek met een vulling van gedroogd fruit en een heerlijke krokante bovenlaag.

Het gedroogde fruit in dit recept bestaat uit een gelijk deel aan dadels, pruimen, abrikozen en rozijnen. Je kunt zelf kiezen of je de verhoudingen anders wilt maken. Ik heb het fruitmengsel gepureerd met een staafmixer, je kunt het mengsel ook heel laten en stukjes over de koek verdelen.

Kijk ook eens bij plaatkoek met noten en rozijnen, fruitcake of muffins met gedroogd fruit.

3399720276_d6dd17664e

fruitkoek havermoutkoek koek met gedroogd fruit
Plaatkoek met gedroogd fruit
Moeilijkheid
Gemiddeld
Bereidingstijd
30–60 min.
Aantal
Bakblik van 22 cm

Ingrediënten

  • 350 gram gedroogd fruit
  • 300 ml water
  • 100 gram bloem
  • 0,5 theelepel bakpoeder
  • 100 gram (voor de bodem) boter
  • 1 eetlepel melk
  • 1 eetlepel yoghurt
  • 1 ei
  • 75 gram kristalsuiker
  • 50 gram havermout
  • 2 eetlepels bruine basterdsuiker
  • 30 gram (voor de bovenlaag) boter

Bereidingswijze & foto's

Verwarm de oven voor op 180°C

  1. Was het gedroogde fruit en snijd elke dadel, pruim en abrikoos in ongeveer drie gelijke stukken.

  2. Verwarm het water samen met het gedroogde fruit in een steelpan. Breng aan de kook en laat onder af en toe roeren ongeveer 15 minuten sudderen. Haal de pan van het vuur en pureer met een staafmixer de vruchten tot een pasta. 3399751346_03eef6c25f 3398944237_ab2b47e26f 3398945011_6be3337d0e

  3. Zeef de bloem in een kom. Roer het bakpoeder en de kristalsuiker erdoorheen.

  4. Laat de boter zacht worden in de magnetron (maar niet smelten!) meng het het ei, de melk en de yoghurt en klop door elkaar.

  5. Meng het botermengsel met het bloemmengsel, maak een samenhangend deeg. 3399754112_6d5f66b903

  6. Beleg een bakvorm van 22 cm met bakpapier en vet de randen in.

  7. Schep het deeg in de bakvorm. 3398946381_b86ecc3d72

  8. Schep de fruitpuree erop. Verdeel over de koek. 3398946803_d142d84533

  9. Snijd de boter voor de bovenlaag in blokjes. Meng met de basterdsuiker en de havermout en wrijf met je vingers tot een kruimelig geheel. 3398948895_995a3a9d3c

  10. Bestrooi de fruitpuree met de havermout.

  11. Bak de koek voor 40 – 45 minuten in de oven of totdat de koek goudbruin is. Laat afkoelen en snijd in stukken. 3399759080_f1950e078f

3398959183_c720b64fc21

3399764232_5f468540ab

3 Reacties

  1. Njam-mjam-nom-nom-nom…. man, wat is dit lekker!! Ik ben groot voorstander van het pureren van het fruit, dat jamachtige laagje is lekkerder dan de hele vruchten.

    Juli op 15 September 2009

  2. Ik kan niet vinden in het recept wat ik met de kristalsuiker moet doen. Moet deze in het deeg?

    Jacqueline op 18 November 2010

  3. Hoi Jacqueline, klopt, deze moet bij het deeg. Ik hoop dat ik nog op tijd ben. Sorry voor het ongemak! Veel groeten, Lisa

    Lisa op 18 November 2010

Reactie achterlaten