Home Page › Wereld › Frankrijk ›
Macarons!
Speciale Franse koekjes met een vulling van witte chocola en rozenwater.
De eerste keer dat ik macarons wilde maken, was eind 2009 toen het een challenge was van The Daring Bakers. Na het recept gelezen te hebben, besloot ik ze te proberen. Ze mislukten hopeloos, maar ze waren wel lekker. Poging twee was begin dit jaar, met een recept van Martha Stewart, geen succes. Toen vervolgens weer een keer in de zomer, met een recept uit een van de Masterchef kookboeken, weer mislukt. Die laatste keer was vooral een cosmetische mislukking, want zonder voetjes vond ik ze niet kunnen. Soms moet ik daar ook wel om lachen, want wie heeft bedacht dat die dingen voetjes moeten hebben. Misschien was het wel gewoon het resultaat van een Fransman die even een kop koffie ging drinken en toen pas zijn macarons in de oven zette. En die voetjes proberen wij nu wereldwijd na te maken ;).
Ik ben erg trots dat ze nu ein-de-lijk gelukt zijn. Dit zijn de meest verraderlijke koekjes ooit, maar als ze lukken, is het toch wel een fantastisch gevoel. Ik moet eerlijk zeggen dat ik een dansje door de keuken maakte toen ik door het ovenraam keek.
Ik vertel dit trouwens niet om je ervan te weerhouden deze koekjes te proberen, er zijn namelijk genoeg verhalen op internet te vinden van mensen bij wie ze eerste keer meteen goed gingen (grmpf). vond ik heel leerzaam om te zien, wel in het Frans, maar je kunt goed zien welke structuur het beslag moet hebben. Een van de fouten die ik de vorige keren heb gemaakt, is dat ik het beslag te kort had gemengd. Je mag het ook weer niet te lang mengen, dan wordt het te vloeibaar. De stap om de macarons te laten drogen is ook belangrijk, omdat die stap ervoor zorgt dat de bovenkant mooi glad wordt en dat ze voetjes krijgen. Ik heb dit keer poederkleurstof gebruikt en dat werkt het beste. Gebruik in ieder geval geen vloeibare kleurstof, dan wordt het beslag te vloeibaar. Je kunt variëren met verschillende soorten kleuren en vullingen. Gebruik eieren die bijna over datum zijn en laat ze minstens 2 dagen op de aanrecht liggen voordat je de macarons gaat maken.
Het recept dat ik heb gebruikt komt van Tartelette en ik heb ook veel gehad aan haar artikel Demystifying Macarons
Probeer ook eens meringues of schuimpjes, mini-pavlova’s met fruit of schuimzoenen. Of lees hier meer over eiwitschuim.
Ingrediënten
- 3 eiwitten
- 50 gram kristalsuiker
- 200 gram poedersuiker
- 110 gram gemalen amandelen
- Eventueel voedings-kleurstof (poeder)
Voor de vulling
- 150 ml ongeklopte slagroom
- 300 gram witte chocola
- 1,5 eetlepel rozenwater
Bereidingswijze & foto's
-
Beleg 3 bakplaten met bakpapier.
-
Stop de gemalen amandelen met de poedersuiker in een keukenmachine. Maal heel fijn en zeef het mengsel vervolgens in een kom.
-
Besprenkel een grote kom met wat citroensap (dit zorgt ervoor dat er geen vet in de kom zit, zodat de eiwitten goed stijf kunnen worden). Veeg met keukenpapier droog. Stop de eiwitten in de kom (er mag absoluut geen eigeel bij zitten, dan worden de eiwitten niet stijf). Klop met een elektrische mixer schuimig. Voeg theelepel voor theelepel de kristalsuiker toe terwijl je blijf kloppen. Klop het tot een glanzende, dikke massa. Wil je een kleurtje toevoegen? Schep dan nu een eetlepel uit de kom en meng het met de kleurstof, zet apart.
-
Schep de eiwitten bij het amandelmengsel met een spatel. Schep ook eventueel het gekleurde eiwit toe. Vouw het mengsel nu met een spatel door elkaar heen, maak niet meer dan 50 bewegingen. Als je je spatel omhoog houdt, moet het mengsel er langzaam vanaf lopen en er moet een dikke klodder om de spatel heen zitten. Het mengsel dat terug de bak in loopt, moet een eruit zien als een dik lint. Als het er in een dun sliertje vanaf loopt, heb je te lang gemengd. Test een lepeltje van het beslag op een bord, als de bovenkant zelf glad wordt, is het beslag klaar. Zo niet, dan vouw je het nog een paar keer.
-
Vul een spuitzak met een rond spuitmondje en schep het mengsel erin. Spuit het mengsel in kleine, dunne rondjes van ongeveer 2,5 cm op de bakplaat. Laat ruimte tussen de rondjes, want ze worden wat groter in de oven. Tik de bakplaten op de aanrecht om eventuele luchtbellen stuk te maken. Zet de bakplaten een uur weg. Deze stap is cruciaal voor de gladde bovenkant en de voetjes. De macarons hebben lang genoeg gestaan als je de bovenkant voorzichtig aan kunt raken, je voelt dan dat er een velletje overheen zit (het blijft dan dus niet plakken aan je vingers).
-
Verwarm de oven voor op 150°C.
-
Zet de bakplaat in de oven. Bak de macarons 10 – 12 minuten, dat hangt af van de grootte. Haal ze uit de oven en laat ze helemaal afkoelen. Pel ze dan voorzichtig van het bakpapier af.
-
Maak de vulling. Hak de chocola in blokjes. Verwarm de slagroom in een pan tot het goed heet is. Haal de pan van het vuur en voeg de chocola meteen toe. Roer totdat de chocola gesmolten is. Roer vervolgens de rozenwater erdoorheen. Zet het mengsel in de koelkast om hard genoeg te worden.
-
Stop de vulling in een spuitzak en spuit het mengsel in het midden van een macaron. Neem een andere helft en duw hem er voorzichtig op.
-
Voila, les macarons sont finis! Bewaar ze in de koelkast.
8 Reacties
• caroline brouwer op 27 November 2011 ∞
• Lisa op 27 November 2011 ∞
• Trudie op 27 November 2011 ∞
• Marian op 28 November 2011 ∞
• Lisa op 28 November 2011 ∞
• Marieke op 30 March 2012 ∞
• Jeanine op 2 May 2012 ∞
• Lisa op 31 July 2012 ∞