Home Page › Feestdagen ›
Babykoekjes
Koekjes geglazuurd met royal icing.
Deze koekjes kosten wat tijd om te maken, maar het is erg leuk om te doen. Ik heb deze uitstekers gebruikt, fijn om mee te werken (stevig materiaal). Het glazuur dat je voor deze koekjes nodig hebt, is royal icing. Met royal icing kun je erg precies werken, maar het wordt wel vrij snel hard en je hebt er eiwitpoeder voor nodig (ook te bestellen bij deze webshop). Je kunt ook kant-en-klare glazuur gebruiken of bijvoorbeeld gesmolten chocola. Voor de details heb je kleine spuitmondjes nodig. Het is handig om spuitzakken te gebruiken die je daarna kunt weggooien.
Bij het glazuren met royal icing zijn er eigenlijk drie stadia. Je begint met een dun lijntje om het koekje heen. Dit vormt een soort van dijkje, waardoor de vulling ook makkelijk op je koekje blijft liggen. Dit lijntje moet je een half uur laten drogen. Vervolgens verdun je de royal icing met wat citroensap, zodat het zich makkelijker over de koekjes heen verspreidt. De vulling moet vervolgens een uur drogen. Het is dan nog niet hard, maar hard genoeg om de details aan te brengen. Na de laatste stap moeten de koekjes een nacht drogen, zodat het glazuur helemaal hard is. Dit is dus echt een perfect project voor weekenden of vakanties. Het is erg leuk om te doen, als je er de tijd voor neemt. En je zult zien dat het glazuren steeds makkelijker (en sneller) gaat.
Probeer ook eens gingerbread men, havermoutkoekjes of marshmallowkoekjes.
Ingrediënten
Voor de koekjes
- 1 eigeel
- 200 gram boter
- 300 gram bloem
- 100 gram poedersuiker
Voor de royal icing
- 500 gram poedersuiker
- 12,5 gram eiwitpoeder
- 1 theelepel citroensap
- 75 ml warm water
- Naar keuze voedings- kleurstof
Alle ingrediënten op kamertemperatuur
Bereidingswijze & foto's
-
Meng alle ingrediënten voor het koekjesdeeg door elkaar. Kneed tot een samenhangend deeg. Pak het in met plastic folie en leg het minstens een uur in de koelkast (zodat de koekjes hun vorm behouden tijdens het bakken).
-
Verwarm de oven voor op 190°C. Beleg een bakplaat met bakpapier.
-
Bestuif een werkblad met bloem en rol het deeg uit. Steek de koekjes uit en leg ze met 2,5 cm ruimte tussen de koekjes op de bakplaat.
-
Bak de koekjes 7 – 12 minuten in de oven. Het is niet de bedoeling dat ze goudbruin worden. Laat ze 5 minuten afkoelen op de bakplaat (ze zijn dan nog erg zacht, haal ze dus niet van de bakplaat af!). Schep ze dan voorzichtig met bijvoorbeeld een kaasschaaf op een rooster en laat ze helemaal afkoelen.
-
Maak de royal icing. Meng het eiwitpoeder met het warme water. Duw het door een zeef zodat je geen klontjes hebt. Zeef de poedersuiker en meng met driekwart van het eiwitmengsel. Meng het citroensap erdoor en klop voor 5 minuten tot een dikke, gladde massa. Voeg de rest van het eiwit toe en klop nog eens een paar minuten. Het mengsel moet dik en romig zijn.
-
Schep twee eetlepels van de icing in een spuitzak met een klein spuitmondje (nummer 1). Probeer de icing eerst even uit op een stukje bakpapier. Voeg wat meer gezeefde poedersuiker toe als het mengsel te vloeibaar is of voeg wat citroensap toe als het te droog is. Spuit een randje op de koekjes. Laat ze een half uur hard worden. Bedek de royal icing die je gemaakt hebt ondertussen met een vochtige theedoek.
-
Verdeel de helft van de overige royal icing over bakjes en meng de kleuren erdoorheen. Voor het vullen van de koekjes, moet het glazuur wat vloeibaarder zijn zodat het mooi over de koekjes heen loopt. Voeg dus, naast de voedingskleurstof, wat citroensap toe en test op een stukje bakpapier of het goed uitloopt. Schep vervolgens in een spuitzak met een groter spuitmondje (nummer 4 – 5) en vul de koekjes met de icing. Laat een uur drogen.
-
Het laatste deel van de royal icing is voor het decoreren van de koekjes. Dit moet weer dezelfde consistentie hebben als voor het spuiten van de randjes. Meng er voedingskleurstof doorheen en gebruik weer een klein spuitmondje (nummer 1). Decoreer de koekjes.
-
Laat de koekjes een nacht drogen zodat ze hard kunnen worden.
2 Reacties
• Angela op 3 March 2013 ∞
• Lisa op 15 March 2013 ∞