Home Page › Wereld › Groot-Brittannië & Ierland ›
Gingerbread men
Gingerbread men zijn typisch Engelse koeken. Krokante, kruidige koeken met gember.
Gingerbread men worden al gebakken vanaf de vijftiende eeuw. Het schijnt dat Elizabeth 1 de koeken in Engeland al presenteerde aan haar gasten. Het is dan ook een echte, Engelse koek. Al zijn ze nu bijna overal wel te vinden. Deze gingerbread men doen denken aan onze speculaaspoppen, al is de structuur van deze koeken toch echt zoals biscuitjes. Ze worden vaak en op allerlei verschillende manier versierd (bijvoorbeeld met Royal Icing), maar ook zonder versiering zijn ze leuk (en lekker).
Het recept voor deze koeken komt uit . Ik heb het recept gehalveerd, want 48 stuks ging me toch wat ver. Probeer ook eens world peace cookies, gemberkoekjes of gevulde custardkoekjes.
Ingrediënten
- 560 gram bloem
- 1/2 theelepel baking soda
- 200 gram roomboter
- 200 gram bruine basterdsuiker
- 160 gram honing
- 1 ei
- 2 eigelen
- 1 theelepel gemalen gemberpoeder
- 1 theelepel kaneel
- 1/2 theelepel gemalen nootmuskaat
- mespuntje zout
Alle ingrediënten op kamertemperatuur
Bereidingswijze & foto's
-
Verwarm de oven voor op 170°C.
-
Zeef de bloem, het zout, de baking soda (bicarbonate of soda/zuiveringszout), het gemberpoeder, de kaneel en de nootmuskaat in een kom.
-
Stop de boter, de basterdsuiker en de honing in een kom en mix met een mixer op een medium snelheid tot een romig en bleek mengsel (2 – 3 minuten).
-
Klop het ei los met de eigelen en voeg langzaam schenkend toe aan het botermengsel terwijl je blijft kloppen.
-
Voeg het bloemmengsel in drie delen toe. Vouw met een spatel losjes door elkaar heen. Aan het eind kun je het deeg met je handen kneden.
-
Verdeel het deeg in twee stukken en rol er ballen van. Duw de ballen plat tot je twee ronde schijven hebt. Leg het deeg nu minstens 20 minuten in de koelkast of 10 minuten in de vriezer.
-
Leg een flink stuk bakpapier op een werkblad. Leg één schijf deeg ertussen en leg er een stuk bakpapier bovenop. Rol het deeg nu uit tot een dikte van 3 mm. Gebruik uitstekers om de koekjes te maken (je kunt ook een pop maken van karton en met een mes om de vorm heen snijden). Leg de koekjes op een met bakpapier beklede bakplaat.
-
Bak de koekjes 15 – 20 minuten of totdat ze opgezwollen en goudbruin zijn. Laat even afkoelen op de bakplaat en leg ze dan op roosters om af te koelen. Decoreer ze eventueel met royal icing of gebruik mini-m&m’s (deze kun je vastplakken met een mengsel van een eetlepel poedersuiker met een druppel water). Je kunt de koeken tot twee weken bewaren in een dichte koektrommel.
1 reactie
• patricia op 30 August 2011 ∞