Home Page › Zoetigheid › Cakejes ›
Kerstcakejes!
Zin om leuke cakejes te maken? Maak dan deze voor de kerst! Succes verzekerd.
Naar een idee van Nigella Lawson: kerstcakejes! De binnenkant blijft heerlijk zacht en sponzig. Deze cakejes zijn een mengelmoes tussen chocoladecakejes en kruidcakejes. Smullen!
Probeer ook eens deze paascakejes en pas ze aan aan het seizoen. Ook een aanrader zijn deze citroencakejes of bijvoorbeeld deze zachte brownies met mascarpone.
Ingrediënten
- 75 gram pure chocola
- 150 gram bloem
- 1,5 theelepel bakpoeder
- 1 theelepel Five Spices
- snufje zout
- 100 gram roomboter op kamertemperatuur
- 160 gram bruine basterdsuiker
- 2 eieren
- 3 eetlepels zure room
- 1,25 dl kokend water
- 1 theelepel oploskoffie
- Bakvorm voor 12 muffins
Voor de garnering
- 200 gram poedersuiker
- eventueel een paar druppels voedingskleursto…
- 12 kerstchocolaatje…
Bereidingswijze & foto's
-
Verwarm de oven voor op 200°C.
-
Meng de bloem, het bakpoeder, de Five Spices kruiden en het zout in een kom.
-
Klop in een andere kom met een mixer, keukenmachine of met een garde de boter en suiker samen romig.
-
Doe er een voor een de eieren bij. Blijf goed kloppen.
-
Klop er de helft van het bloemmengsel door. Voeg de helft van de zure room toe. Meng alles goed door elkaar.
-
Voeg de rest van het bloemmengsel en de zure room toe en klop opnieuw.
-
Verwarm het water, de stukjes chocola en de oploskoffie in een pan op laag vuur. Blijf roeren tot de chocola gesmolten is.
-
Spatel het chocolademengsel door het beslag.
-
Verdeel het beslag gelijkmatig over de muffinvormpjes. Zorg dat je niet meer dan de helft van de vormpjes vult, ze rijzen namelijk in de oven.
-
Zet de cakejes 20 minuten in de oven.
-
Laat ze afkoelen.
De garnering
-
Als de cakejes te erg zijn gerezen, snij dan de bovenkant van de cakejes af met een scherp mes.
-
Als je een wit glazuur wil maken, meng dan de poedersuiker met een paar theelepels water totdat je een goede dikte krijgt. Het is beter om te weinig water toe te voegen zodat je later beetje bij beetje nog wat water kunt toevoegen. Het glazuur moet niet te vloeibaar zijn. Als je het op een cakeje schept met een theelepel moet het glazuur op zijn plek blijven (en eventueel een klein beetje uitlopen). Als je glazuur te vloeibaar is, wordt het glazuur doorzichtig en loopt het over de rand van het cakeje heen.
-
Glazuur met een theelepel de cakejes.
-
Leg op elk cakeje een chocolaatje. Laat het glazuur minstens een uur hard worden. Vrolijk kerstfeest!
2 Reacties
• Tamara Goossens op 17 December 2009 ∞
• Erika vd Heuvel op 23 December 2009 ∞