Home Page › Wereld › Amerika ›
Duivelse chocoladetaart
Een dubbele chocoladetaart met chocoladefrosting, voor de echte chocoholic!
Dit is weer zo’n geweldig recept van Nigella, fantastische eerste zin ook (‘Forget the name, this cake is heavenly.’). En hoewel haar ouderwetse chocoladetaart bij ons met stip op nummer 1 stond, weten we het nu niet meer helemaal zeker. Deze taart is minder zoet en donkerder dan haar ouderwetse chocoladetaart. Er zit geen chocola in de cakebodems, maar wel in de frosting. Ook gebruik je kokend water in het beslag voor de bodems, iets wat kenmerkend schijnt te zijn voor een devil’s food cake. Al met al is het een heerlijke taart, donker, vol met chocola en erg machtig.
De frosting in dit recept moet een uurtje afkoelen voordat je hem kunt gebruiken. Volgens Nigella zou hij dan stevig genoeg moeten zijn om op de taart te smeren. Bij mij was de frosting na een uur echter nog steeds best vloeibaar, dus heb ik ‘m een kwartiertje in de koelkast gezet en de frosting daarna met een garde geklopt. Laat hem niet langer in de koelkast staan, want dan wordt hij te hard. Je kunt de frosting maken voordat je de cakebodems maakt, zodat het al klaar is, maar de cakebodems moeten toch een uurtje afkoelen, dus je kunt het ook gewoon maken zodra je de cakebodems in de oven zet.
Probeer ook eens roomkaastaart met chocola, chocolade-kersentaart of driedubbele chocoladetaart met marshmallowfrosting.
Ingrediënten
Voor de bodems
- 50 gram cacaopoeder
- 100 gram bruine basterdsuiker
- 250 ml kokend water
- 125 gram ongezouten roomboter
- 150 gram fijne kristalsuiker
- 225 gram bloem
- 1/2 theelepel bakpoeder
- 1/2 theelepel zuiveringszout (baking soda)
- 2 theelepels vanille-extract
- 2 eieren
Voor de frosting
- 125 ml water
- 30 gram bruine basterdsuiker
- 175 gram ongezouten boter
- 300 gram pure chocola
Bereidingswijze & foto's
-
Zorg ervoor dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Verwarm de oven voor op 180°C. Vet twee vormen van 20 cm in met boter en beleg de onderkant met bakpapier. Zeef het cacaopoeder.
-
Stop de cacao met de bruine basterdsuiker in een ruime kom. Roer door elkaar en schenk het kokende water erbij. Klop met een garde totdat de cacao opgelost is. Zet apart.
-
Stop de boter en de kristalsuiker in een andere kom. Klop met een elektrische mixer tot een bleek en romig mengsel.
-
Meng ondertussen de bloem, het bakpoeder en het zuiveringszout in een andere kom en zet apart.
-
Voeg het vanille-extract toe aan het botermengsel terwijl je blijft mixen. Breek een ei erbij en voeg er meteen een lepel van het bloemmengsel aan toe. Voeg vervolgens het tweede ei toe en klop goed door elkaar.
-
Blijf mixen terwijl je de rest van het bloemmengsel toevoegt. Zet de mixer op een lage stand en giet het cacaomengsel erbij. Stop meteen met mixen zodra het gemengd is.
-
Verdeel het beslag tussen de twee vormen en zet ze samen ongeveer 25 – 30 minuten in de oven of totdat een prikker schoon uit de cake komt. Zet de vormen op een rooster en laat 5 – 10 minuten afkoelen, haal dan een mes langs de randen en stort de cakebodems op een rooster.
-
Maak, zodra de cakebodems in de oven gaan, de frosting. Snij de boter in blokjes en stop met het water en de basterdsuiker in een pannetje. Zet op laat vuur en laat smelten. Hak ondertussen de chocola fijn.
-
Zodra je luchtbelletjes begint te zien, haal je de pan van het vuur en voeg je de chocola toe. Til de pan op en beweeg het mengsel in een rondje heen en weer zodat alle chocola in het mengsel verdwijnt. Laat een paar minuten staan en klop dan met een garde tot een glad en glanzend mengsel.
-
Laat de frosting een uur staan, zet het mengsel (als het afgekoeld is) eventueel een kwartiertje in de koelkast als het nog niet stevig genoeg is.
-
Leg een van de cakebodems op een serveerschaal (de bovenkant naar boven). Schep er een derde van de frosting op en verdeel over de bodem. Leg de andere bodem (bovenkant weer naar boven) erop en besmeer met de rest van de frosting (zowel over de bovenkant als over de zijkanten). Dit gaat het makkelijkste met een mes of een spatel.
9 Reacties
• Soumia op 1 October 2012 ∞
• Lisa op 1 October 2012 ∞
• Janna op 2 October 2012 ∞
• Baidy op 3 October 2012 ∞
• Lisa op 3 October 2012 ∞
• Mirte op 20 January 2013 ∞
• Eva op 12 February 2013 ∞
• Lisa op 12 February 2013 ∞
• Ilham op 31 March 2013 ∞