Duivelse chocoladetaart

Een dubbele chocoladetaart met chocoladefrosting, voor de echte chocoholic!

Dit is weer zo’n geweldig recept van Nigella, fantastische eerste zin ook (‘Forget the name, this cake is heavenly.’). En hoewel haar ouderwetse chocoladetaart bij ons met stip op nummer 1 stond, weten we het nu niet meer helemaal zeker. Deze taart is minder zoet en donkerder dan haar ouderwetse chocoladetaart. Er zit geen chocola in de cakebodems, maar wel in de frosting. Ook gebruik je kokend water in het beslag voor de bodems, iets wat kenmerkend schijnt te zijn voor een devil’s food cake. Al met al is het een heerlijke taart, donker, vol met chocola en erg machtig.

De frosting in dit recept moet een uurtje afkoelen voordat je hem kunt gebruiken. Volgens Nigella zou hij dan stevig genoeg moeten zijn om op de taart te smeren. Bij mij was de frosting na een uur echter nog steeds best vloeibaar, dus heb ik ‘m een kwartiertje in de koelkast gezet en de frosting daarna met een garde geklopt. Laat hem niet langer in de koelkast staan, want dan wordt hij te hard. Je kunt de frosting maken voordat je de cakebodems maakt, zodat het al klaar is, maar de cakebodems moeten toch een uurtje afkoelen, dus je kunt het ook gewoon maken zodra je de cakebodems in de oven zet.

Probeer ook eens roomkaastaart met chocola, chocolade-kersentaart of driedubbele chocoladetaart met marshmallowfrosting.

amerikaanse chocoladetaart duivelse chocoladetaart
Duivelse chocoladetaart
Moeilijkheid
Gemiddeld
Bereidingstijd
> 60 min.
Aantal
10 - 12 stukjes

Ingrediënten

Voor de bodems

  • 50 gram cacaopoeder
  • 100 gram bruine basterdsuiker
  • 250 ml kokend water
  • 125 gram ongezouten roomboter
  • 150 gram fijne kristalsuiker
  • 225 gram bloem
  • 1/2 theelepel bakpoeder
  • 1/2 theelepel zuiveringszout (baking soda)
  • 2 theelepels vanille-extract
  • 2 eieren

Voor de frosting

  • 125 ml water
  • 30 gram bruine basterdsuiker
  • 175 gram ongezouten boter
  • 300 gram pure chocola

Bereidingswijze & foto's

  1. Zorg ervoor dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Verwarm de oven voor op 180°C. Vet twee vormen van 20 cm in met boter en beleg de onderkant met bakpapier. Zeef het cacaopoeder. Duivelse chocoladetaart - 001

  2. Stop de cacao met de bruine basterdsuiker in een ruime kom. Roer door elkaar en schenk het kokende water erbij. Klop met een garde totdat de cacao opgelost is. Zet apart. Duivelse chocoladetaart - 003 Duivelse chocoladetaart - 004 Duivelse chocoladetaart - 005

  3. Stop de boter en de kristalsuiker in een andere kom. Klop met een elektrische mixer tot een bleek en romig mengsel. Duivelse chocoladetaart - 010 Duivelse chocoladetaart - 011

  4. Meng ondertussen de bloem, het bakpoeder en het zuiveringszout in een andere kom en zet apart.

  5. Voeg het vanille-extract toe aan het botermengsel terwijl je blijft mixen. Breek een ei erbij en voeg er meteen een lepel van het bloemmengsel aan toe. Voeg vervolgens het tweede ei toe en klop goed door elkaar. Duivelse chocoladetaart - 014 Duivelse chocoladetaart - 015 Duivelse chocoladetaart - 016 Duivelse chocoladetaart - 017

  6. Blijf mixen terwijl je de rest van het bloemmengsel toevoegt. Zet de mixer op een lage stand en giet het cacaomengsel erbij. Stop meteen met mixen zodra het gemengd is. Duivelse chocoladetaart - 018 Duivelse chocoladetaart - 019 Duivelse chocoladetaart - 021

  7. Verdeel het beslag tussen de twee vormen en zet ze samen ongeveer 25 – 30 minuten in de oven of totdat een prikker schoon uit de cake komt. Zet de vormen op een rooster en laat 5 – 10 minuten afkoelen, haal dan een mes langs de randen en stort de cakebodems op een rooster. Duivelse chocoladetaart - 023

  8. Maak, zodra de cakebodems in de oven gaan, de frosting. Snij de boter in blokjes en stop met het water en de basterdsuiker in een pannetje. Zet op laat vuur en laat smelten. Hak ondertussen de chocola fijn. Duivelse chocoladetaart - 025 Duivelse chocoladetaart - 024 Duivelse chocoladetaart - 026 Duivelse chocoladetaart - 027 Duivelse chocoladetaart - 034

  9. Zodra je luchtbelletjes begint te zien, haal je de pan van het vuur en voeg je de chocola toe. Til de pan op en beweeg het mengsel in een rondje heen en weer zodat alle chocola in het mengsel verdwijnt. Laat een paar minuten staan en klop dan met een garde tot een glad en glanzend mengsel. Duivelse chocoladetaart - 028 Duivelse chocoladetaart - 029 Duivelse chocoladetaart - 031 Duivelse chocoladetaart - 032

  10. Laat de frosting een uur staan, zet het mengsel (als het afgekoeld is) eventueel een kwartiertje in de koelkast als het nog niet stevig genoeg is.

  11. Leg een van de cakebodems op een serveerschaal (de bovenkant naar boven). Schep er een derde van de frosting op en verdeel over de bodem. Leg de andere bodem (bovenkant weer naar boven) erop en besmeer met de rest van de frosting (zowel over de bovenkant als over de zijkanten). Dit gaat het makkelijkste met een mes of een spatel. Duivelse chocoladetaart - 039 Duivelse chocoladetaart - 041 Duivelse chocoladetaart - 043

Duivelse chocoladetaart - 089

9 Reacties

  1. Wooow zodra ik op mijn streef gewicht zit ga ik deze taart bakken haha…

    Soumia op 1 October 2012

  2. Haha, pas maar op, dadelijk moet je weer opnieuw beginnen ;). Hij is namelijk echt heerlijk, deze taart.

    Lisa op 1 October 2012

  3. Deze taart ken ik uit het boek van Nigella en hij is schandalig lekker!! Hij is bij mijn familie de favoriet, er word vaak om gevraagd bij verjaardagen. Maar ik had het zelfde probleem met de frosting. Die moet idd even afkoelen. Maar yuuuuum mensen!!

    Janna op 2 October 2012

  4. Hi Lisa, heb de taart net gebakken en hij ziet er nog heerlijk uit. Kan ik en verse fruit ( frambozen en blauw bessen) als vulling gebruiken met de frosting? Alvast bedankt Baidy

    Baidy op 3 October 2012

  5. @ Janna Wat leuk! Hij is inderdaad erg lekker. Grappig dat jij hetzelfde had met de frosting, blijkbaar toch een foutje in het originele recept.



    @ Baidy Je kunt inderdaad wel vers fruit gebruiken, al heeft deze taart het niet echt nodig hoor. Als je de frosting lang genoeg laat koelen, lijkt het op een dikke chocoladepasta, dus daar kun je best wat fruit aan toevoegen.

    Veel groeten, Lisa

    Lisa op 3 October 2012

  6. Heerlijke taart! Er wordt mij bij elke verjaardag gevraagd deze te bakken. Heb er de laatste keer caramel bij gemaakt en dat op beide cakehelften gesmeerd.

    Caramel niet te lang verwarmd zodat het nog smeerbaar is en niet keihard wordt als het afkoelt. De reacties waren erg goed!

    Mirte op 20 January 2013

  7. Hoi allemaal,

    Ik heb nog weinig ervaring met bakken maar wil deze taart graag maken voor mijn verjaardag. Kan ik de taart een dag van te voren maken en in de koelkast bewaren? Of wordt de cake dan zacht/droog? Groeten Eva

    Eva op 12 February 2013

  8. Hoi Eva, je kunt de taart een dag (afgedekt) in de koelkast bewaren, dan vinden wij ‘m altijd het lekkerst. Maar je kunt ook de cakebodems een dag eerder maken, die inpakken met plastic folie en de taart op de dag zelf maken. Fijne verjaardag alvast!

    Lisa op 12 February 2013

  9. Heerlijk, bij nader inzien ga ik voor deze taart, ik maak deze vandaag. Maar ik heb helaas geen baksoda, kan ik dan 1 tl bakpoeder gebruiken?

    Alvast bedankt voor je reactie!

    Ilham op 31 March 2013

Reactie achterlaten