Driedubbele chocoladetaart met marshmallowfrosting

Een geweldige, feestelijke taart met donkere chocoladelagen en een luchtige marshmallowvulling.

Deze taart is fantastisch! Hij komt uit het boek Baking, from my home to yours van Dorie Greenspan. Ik heb eiwitpoeder gebruikt in plaats van rauwe eiwitten in verband met het gevaar van besmetting. Probeer ook eens chocoladetaart met frambozen, Nigella’s ouderwetse chocoladetaart of chocoladetaart met mokka.

dorie greenspan driedubbele chocoladetaart marshmallowfrosting ultieme chocoladetaart
Driedubbele chocoladetaart met marshmallowfrosting
Moeilijkheid
Gevorderd
Bereidingstijd
> 60 min.
Aantal
Taart van 20 cm

Ingrediënten

Voor de cake

  • 150 gram bloem
  • 60 gram cacao
  • 3/4 theelepel (baking soda) zuiveringszout
  • 1/2 theelepel bakpoeder
  • 1/4 theelepel zout
  • 140 gram boter
  • 100 gram (lichtbruin of donkere) basterdsuiker
  • 115 gram kristalsuiker
  • 3 eieren
  • 1 theelepel vanille extract
  • 50 gram pure chocola
  • 125 ml karnemelk
  • 125 ml kokend water
  • 100 gram, in kleine stukjes melkchocolade

Voor de vulling

  • 4 eiwitten
  • 230 gram kristalsuiker
  • 3/4 theelepel wijnsteenzuur (cream of tartar)
  • 250 ml water
  • 1 eetlepel vanille extract

Bereidingswijze & foto's

Verwarm de oven voor op 180°C

  1. Zeef de bloem, de cacao, het zuiveringszout, het bakpoeder en het zout in een kom.

  2. Vet twee taartvormen van 20 cm in en beleg de onderkant met bakpapier (je kunt ook twee keer dezelfde vorm gebruiken). DSC_0175

  3. Smelt de pure chocola en laat afkoelen.

  4. Gebruik een elektrische mixer om de boter romig te kloppen. DSC_0178

  5. Voeg de suikers toe en klop voor 3 minuten totdat het mengsel romig is.

  6. Voeg een voor een de eieren toe, klop na elk ei een minuut zodat het helemaal opgenomen wordt.

  7. Voeg de vanille toe en mix door elkaar.

  8. Voeg de afgekoelde chocola toe en mix op een lage stand totdat de chocola is opgenomen.

  9. Verdeel het bloemmengsel in drieën en voeg een deel toe aan het botermengsel. Voeg daarna de helft van de karnemelk toe en mix door elkaar. Voeg weer een deel van het bloemmengsel toe en vervolgens de rest van de karnemelk. Eindig met het laatste bloemmengsel. Mix zo lang als nodig is (op een lage stand) maar stop meteen als het mengsel een samenhangend geheel is geworden. DSC_0209

  10. Voeg het kokende water toe en mix op een lage stand door het mengsel heen. DSC_0218

  11. Gebruik een spatel om de fijne stukjes chocola door het beslag te vouwen. DSC_0216

  12. Verdeel het beslag over de cakevormen en bak voor 25 – 30 minuten in de oven. Een prikker moet er schoon weer uitkomen. DSC_0220

  13. Laat de cakes 5 minuten afkoelen, haal een mes langs de randen en draai de cake om. Trek het bakpapier er voorzichtig af en laat helemaal afkoelen. DSC_0257

  14. Nu het moeilijkste gedeelte, verdeel de cakebodems in tweeën. Ik heb hiervoor een speciale taartsnijder gebruikt, maar je kunt ook een groot, scherp mes gebruiken. Raak niet in paniek als een van de lagen breekt, die kun je dan mooi gebruiken als decoratie. Als er geen breekt, moet je alsnog een laag verkruimelen voor de decoratie van de taart. Neem de minst stevige laag. DSC_0261

  15. Maak nu de vulling. In een schone, droge mixerkom, klop de eiwitten stijf. DSC_0266

  16. Stop de suiker, het wijnsteenzuur en het water in een pan en zet op een laag vuur. Blijf roeren tot de suiker is opgelost maar breng het mengsel nog niet aan de kook. Zet het vuur hoog (zodra de suiker is opgelost) en stop met roeren om suikerkristallen te voorkomen. Breng het mengsel aan de kook.

  17. Zet een bakje met ijswater (koud water met ijsklonten) klaar.

  18. Laat het mengsel koken totdat een druppel van het mengsel vorm houdt in het ijswater (je kunt het balletje dan tussen je vingers rollen). Dit duurt ongeveer 15 minuten. Zorg dat je de pan af en toe draait, maar roer niet. DSC_0263 DSC_0267

  19. Als je geen losstaande mixer hebt, zorg dan dat je dit met z’n tweeën doet. Giet de siroop bij de eiwitten terwijl je blijf mixen op een medium stand. Voeg de vanille toe en blijf mixen totdat het mengsel is afgekoeld (ongeveer 5 minuten). Je hebt nu een glanzende, zachte marsmallowfrosting. Begin meteen met het afmaken van de taart. DSC_0273

  20. Besmeer een cakelaag met het marshmallowmengsel. Leg er een cakebodem bovenop en besmeer weer met het marshmallowmengsel. Leg de laatste laag erop en besmeer de hele cake met het marshmallowmengsel. Verdeel de cakekruimels over de cake en duw ze in de frosting met je vingers. DSC_0295 DSC_0309

  21. Zet de cake minstens een uur in de koelkast voordat je hem serveert. Smakelijk!

DSC_0404

DSC_0317

3 Reacties

  1. Waar kan ik wijsteenzuur, eiwitpoeder en zuiveringszout kopen?

    Mvg, Paula

    Paula op 25 February 2010

  2. Hoi Paula,

    Ik neem het meestal mee uit Engeland, maar je kunt het ook in Nederland bestellen bij de leukste taarten webshop.

    Ik heb zelf ook nog wat op voorraad, dus als je daar interesse in hebt kun je een mailtje sturen naar: .

    Veel groeten,

    Lisa

    Lisa op 25 February 2010

  3. Beste Paula,

    Zuiveringszout koop ik meestal in DA drogist. Daar verkopen ze het voor maar €3,5o.

    Sumu op 7 November 2012

Reactie achterlaten