Home Page › Zoetigheid › Chocola ›
Chocoladepotjes
Een erg speciaal chocoladetoetje, met een cakeachtige buitenrand en een zachte, vloeibare kern. Echt heerlijk!
Soms heb je van die toetjes die ontzettend simpel zijn maar toch erg speciaal, dit toetje is daar een van. Met de bereiding ben je echt nog geen 10 minuten bezig, vervolgens zet je ze in de oven en binnen een half uur heb je een spectaculair toetje op tafel getoverd. Het enige wat belangrijk is, is dat je de oven erg goed in de oven houdt. Je wilt deze speciale toetjes niet verpesten door ze te lang (chocoladecake) of te kort (chocoladebeslag) in de oven te zetten. De randen moeten cakeachtig zijn, maar de kern moet vloeibaar zijn (een beetje vla-achtig). Het recept is gebaseerd op een recept van John Torode, ik heb het alleen wel wat aangepast. Probeer ook eens trifle van chocola, ‘zelfgemaakte’ ijstaart of chocolademousse in een chocoladebakje.
Ingrediënten
- 45 gram roomboter
- 50 gram pure chocola
- 1 ei
- 1 eigeel
- 25 gram kristalsuiker
- 50 gram bloem
- 1 eetlepel cacaopoeder
- Om te serveren Poedersuiker
Bereidingswijze & foto's
-
Verwarm de oven voor op 180°C.
-
Vet twee ramequins in met een inhoud van 150 ml (die van mij waren iets groter). Schep de cacao in een ramequin, schud voorzichtig rond zodat de cacao aan de randen blijft plakken en schud het vervolgens in de andere ramequin. Schud ook hier de cacao rond en gooi de overige cacao weg.
-
Breek de chocola in stukjes en stop met de roomboter in een bak. Stop in de magnetron en smelt het geheel op laag vermogen (controleer elke 30 sec.) of smelt het boven een pan met sudderend water. Laat afkoelen.
-
Stop het ei, het eigeel en de suiker in een maatbeker. Klop met een elektrische mixer tot een dik en romig geheel (het mengsel verdubbelt).
-
Schenk de chocoladeboter bij het eimengsel en schep met een houten lepel door elkaar totdat het geheel goed gemengd is.
-
Schep de bloem er losjes door (stop zodra het geheel gemengd is). En verdeel het beslag vervolgens tussen de twee ramequins.
-
Bak de chocoladepotjes 10 – 13 minuten in de oven. De bovenkant is dan een beetje hard, de randen zijn gebakken maar het midden is heerlijk zacht. Strooi er wat poedersuiker overheen en serveer warm.
11 Reacties
• Pauline op 17 October 2010 ∞
• Lilian op 17 September 2011 ∞
• Lisa op 17 September 2011 ∞
• Martine op 5 February 2012 ∞
• Lisa op 10 February 2012 ∞
• Nienke op 25 December 2012 ∞
• Lisa op 25 December 2012 ∞
• Sietske Hendriks op 27 February 2013 ∞
• Lisa op 27 February 2013 ∞
• Sietske Hendriks op 27 February 2013 ∞
• Martine op 30 March 2013 ∞