Chocoladepotjes

Een erg speciaal chocoladetoetje, met een cakeachtige buitenrand en een zachte, vloeibare kern. Echt heerlijk!

Soms heb je van die toetjes die ontzettend simpel zijn maar toch erg speciaal, dit toetje is daar een van. Met de bereiding ben je echt nog geen 10 minuten bezig, vervolgens zet je ze in de oven en binnen een half uur heb je een spectaculair toetje op tafel getoverd. Het enige wat belangrijk is, is dat je de oven erg goed in de oven houdt. Je wilt deze speciale toetjes niet verpesten door ze te lang (chocoladecake) of te kort (chocoladebeslag) in de oven te zetten. De randen moeten cakeachtig zijn, maar de kern moet vloeibaar zijn (een beetje vla-achtig). Het recept is gebaseerd op een recept van John Torode, ik heb het alleen wel wat aangepast. Probeer ook eens trifle van chocola, ‘zelfgemaakte’ ijstaart of chocolademousse in een chocoladebakje.

chocoladepotjes chocoladetoetje toetje met chocola
Chocoladepotjes
Moeilijkheid
Eenvoudig
Bereidingstijd
< 30 min
Aantal
2 personen

Ingrediënten

  • 45 gram roomboter
  • 50 gram pure chocola
  • 1 ei
  • 1 eigeel
  • 25 gram kristalsuiker
  • 50 gram bloem
  • 1 eetlepel cacaopoeder
  • Om te serveren Poedersuiker

Bereidingswijze & foto's

  1. Verwarm de oven voor op 180°C.

  2. Vet twee ramequins in met een inhoud van 150 ml (die van mij waren iets groter). Schep de cacao in een ramequin, schud voorzichtig rond zodat de cacao aan de randen blijft plakken en schud het vervolgens in de andere ramequin. Schud ook hier de cacao rond en gooi de overige cacao weg. Chocoladepotjes - 002

  3. Breek de chocola in stukjes en stop met de roomboter in een bak. Stop in de magnetron en smelt het geheel op laag vermogen (controleer elke 30 sec.) of smelt het boven een pan met sudderend water. Laat afkoelen. Chocoladepotjes - 004 Chocoladepotjes - 006

  4. Stop het ei, het eigeel en de suiker in een maatbeker. Klop met een elektrische mixer tot een dik en romig geheel (het mengsel verdubbelt).Chocoladepotjes - 009

  5. Schenk de chocoladeboter bij het eimengsel en schep met een houten lepel door elkaar totdat het geheel goed gemengd is. Chocoladepotjes - 013

  6. Schep de bloem er losjes door (stop zodra het geheel gemengd is). En verdeel het beslag vervolgens tussen de twee ramequins. Chocoladepotjes - 014 Chocoladepotjes - 016

  7. Bak de chocoladepotjes 10 – 13 minuten in de oven. De bovenkant is dan een beetje hard, de randen zijn gebakken maar het midden is heerlijk zacht. Strooi er wat poedersuiker overheen en serveer warm. Chocoladepotjes - 020 Chocoladepotjes - 022 Chocoladepotjes - 028 Chocoladepotjes - 030 Chocoladepotjes - 031 Chocoladepotjes - 044 Chocoladepotjes - 049

Chocoladepotjes - 039

11 Reacties

  1. Lekker recept, helaas bij mij iets te lang in de oven gestaan. Volgende keer doe ik er een lepel sterke drank bij, ik denk whiskey.

    Pauline op 17 October 2010

  2. Machtig toetje… We hebben de eerste keer de helft op gegeten de volgende dag de rest ;). Verder is de smaak goed. Het recept is voor twee personen neem ik aan?

    Lilian op 17 September 2011

  3. Hoi Lilian, het is inderdaad een machtig toetje. En ja, het recept is voor twee personen. Maar je kunt er natuurlijk ook met z’n vieren van eten. Veel groeten, Lisa

    Lisa op 17 September 2011

  4. Heerlijk, had al moeite om het beslagje niet zo op te eten. Gaan dit recept zeker vaker maken.

    Martine op 5 February 2012

  5. Hoi Martine, wat leuk om te horen! Bedankt voor je reactie. Veel groeten, Lisa

    Lisa op 10 February 2012

  6. Is dit recept ook geschikt voor zwangere vrouwen! Aangezien er rauw ei in gaat, maar de cake niet helemaal gebakken wordt?

    Nienke op 25 December 2012

  7. Hoi Nienke, ik zou het niet doen. Het kan inderdaad een risico zijn, omdat de potjes niet helemaal doorbakken zijn. Veel groeten, Lisa

    Lisa op 25 December 2012

  8. Kan ik dit toetje al klaar maken, voordat ik het in de oven zet???

    Sietske Hendriks op 27 February 2013

  9. Hoi Sietske, van wat ik op internet kan vinden, kan dat. Ik heb het zelf nog nooit geprobeerd, maar je schijnt het tot 24 uur eerder te kunnen maken (de vormpjes met het beslag dan wel in de koelkast bewaren). Veel groeten, Lisa

    Lisa op 27 February 2013

  10. Helemaal top!!! Hartelijk dank voor de snelle reactie.

    Sietske Hendriks op 27 February 2013

  11. Ik maak hem altijd de dag van te voren zodat ik alle tijd kan nemen en gaat echt perfect.

    Martine op 30 March 2013

Reactie achterlaten