Home Page › Zoetigheid › Cake ›
Mokka-tulbandcake met walnoten
Een tulbandcake met vanille- en mokkasmaak.
De eerste keer dat ik deze cake maakte, kwam hij niet helemaal goed uit de vorm (ik had ‘m niet goed genoeg ingevet). Wel vonden we de cake toen al heel erg lekker. Poging twee nu dus en dit keer kwam hij wel goed uit de vorm. De walnoten kun je fijnmalen in een keukenmachine. De vorige keer heb ik gemalen amandelen gebruikt, ook erg lekker. Het recept komt uit Baking from my home to yours van Dorie Greenspan. Probeer ook eens deze tulbandcake voor de feestdagen, courgettecake met walnoten of boterkoek.
Ingrediënten
Alle ingrediënten op kamertemperatuur.
- 270 gram bloem
- 40 gram gemalen walnoten
- 1 theelepel bakpoeder
- 1 theelepel zout
- 255 gram ongezouten roomboter
- 85 gram pure chocola
- 60 ml koffie
- 1 theelepel instantkoffie
- 340 gram kristalsuiker
- 4 eieren
- 2 theelepels vanille-extract
- 250 ml melk
Bereidingswijze & foto's
-
Verwarm de oven voor op 180°C. Vet een tulbandvorm in met boter en bestuif de binnenkant met wat bloem. Klop de vorm daarna goed uit.
-
Meng de bloem, gemalen walnoten, het bakpoeder en het zout in een kom.
-
Neem 30 gram van de boter, snij in vier stukken en stop in een kom. Breek de chocola in stukjes en voeg toe aan de boter. Giet de koffie en het koffiepoeder erbij. Roer door elkaar en zet in de magnetron en laat op een lage stand smelten. Je kunt dit ook au bain marie doen. Zorg er in ieder geval dat de temperatuur niet te hoog wordt, om te voorkomen dat de chocola korrelig wordt. Klop het mengsel met een garde goed door elkaar tot een glad geheel. Laat even afkoelen.
-
Klop (met een elektrische mixer) de overige boter met de suiker voor ongeveer 3 minuten tot een dikke pasta. Voeg de eieren een voor een toe en klop goed na elk ei. Het mengsel moet er glad en satijnachtig uitzien. Meng het vanille-extract erdoorheen.
-
Zet de mixerstand laag en voeg het bloemmengsel en de melk om en om toe. Het bloemmengsel moet je in drie delen toevoegen (daar begin en eindig je dus mee) en de melk in twee delen. Stop meteen als het mengsel gemengd is.
-
Schep iets minder dan de helft van het beslag in het chocolademengsel en schep goed door elkaar.
-
Kies zelf het patroon voor de cake. Je kunt lagen maken van het vanille- en chocolademengsel of giet eerst al het vanillebeslag erin en dan het chocoladebeslag. Ik heb om en om lepels van de twee verschillende soorten beslag toegevoegd.
-
Bak de cake 65 – 70 minuten of totdat een prikker er weer schoon uitkomt. Laat de cake 10 minuten afkoelen in de vorm en stort hem dan op een rooster. Laat helemaal afkoelen.
1 reactie
• Caroline Brouwer op 17 January 2011 ∞