Fruitcake met cranberries

Een lichte fruitcake met rozijnen, cranberries, amandelen en sinaasappel.

Deze fruitcake heb ik dit jaar gebakken voor Kerstmis (nog 3 nachtjes!) samen met deze cake. Het recept komt wederom van de website van BBC Good Food. Ik heb een aantal aanpassingen gemaakt in het originele recept (o.a. het recept verdubbeld). Je kunt deze cake een maand op een koele plaats bewaren. Zorg dan wel dat je hem eerst ingepakt hebt met bakpapier en vervolgens nog met plastic folie.

De cake was bij mij een stuk sneller gaar dan in het originele recept. Ik denk dat het komt door de grotere vorm en daardoor wat lagere cake. Ik heb de tijden die ik heb gebruikt in dit recept verwerkt. Controleer de cake na deze tijd en kijk of hij eventueel nog wat langer moet.

Probeer ook eens fruitcake voor Kerstmis, tulbandcake voor de feestdagen of fruitcake met marsepein.

It’s written in the wind,
It’s everywhere I go,
So if you really love Christmas,
C’mon and let it snow…

Fruitcake met cranberries
Moeilijkheid
Gemiddeld
Bereidingstijd
> 60 min.
Aantal
1 fruitcake van 26 cm

Ingrediënten

  • 2 sinaasappels
  • 2 citroenen
  • 280 gram boter
  • 100 gram rietsuiker
  • 180 gram kristalsuiker
  • 4 eieren
  • 350 gram bloem
  • 200 gram geglaceerde kersen
  • 250 gram gedroogde cranberries
  • 150 gram gekonfijte sinaasappel
  • 200 gram blanke rozijnen
  • 100 gram amandelen
  • 6 balletjes stemgember

Alle ingrediënten op kamertemperatuur

Bereidingswijze & foto's

  1. Vet een springvorm van 26 cm in met boter en beleg de onderkant en de zijkanten met bakpapier. Verwarm de oven voor op 160°C.

  2. Rasp de schil van de sinaasappels en de citroenen en stop in een kommetje. Pers het sap van het fruit uit en stop bij het raspsel. Rooster de amandelen kort in een pan zonder boter of olie en hak ze grof. Was de cranberries en rozijnen. Halveer de kersen. Hak de stemgember fijn. Hak de gekonfijte sinaasappel ook nog even fijn als het grote stukken zijn. Meng in een kom de cranberries, rozijnen, kersen, gekonfijte sinaasappel en stemgember. Lichte fruitcake - 06 Lichte fruitcake - 09 Lichte fruitcake - 11 Lichte fruitcake - 12

  3. Stop de boter en de suiker (zowel de rietsuiker als de kristalsuiker) in een flinke kom. Klop met een elektrische mixer romig. Voeg een voor een de eieren toe en klop na toevoeging van elk ei. Lichte fruitcake - 02 Lichte fruitcake - 04 Lichte fruitcake - 14

  4. Schep de bloem losjes door het botermengsel. Stop meteen met mengen als je geen spoor meer ziet van de bloem.

  5. Voeg het cranberrymengsel, de gehakte amandelen en het sap en rasp van het fruit toe. Schep door elkaar. Lichte fruitcake - 15 Lichte fruitcake - 16 Lichte fruitcake - 18

  6. Schep het mengsel in de taartvorm. Strijk de bovenkant glad. Lichte fruitcake - 19

  7. Bak de cake 30 minuten op 160°C. Draai vervolgens de temperatuur naar 150°C en bak nog eens 30 minuten. Steek een prikker in de cake om te controleren of hij klaar is (de prikker moet schoon uit de cake komen). Zet hem, als hij nog niet klaar is, nog een kwartier in de oven en controleer opnieuw. Laat de cake 15 minuten afkoelen in de vorm. Haal dan de rand los en verwijder het bakpapier. Laat helemaal afkoelen. Pak in met bakpapier en vervolgens met plastic folie. Lichte fruitcake - 23

Lichte fruitcake - 30

Er zijn nog geen reacties.

Reactie achterlaten