Fruitcake met marsepein

Een echte Engelse cake, stampvol met gedroogd fruit en stukjes marsepein.

Deze koek lijkt eigenlijk een beetje op deze taart, alleen zit de marsepein er bij deze cake echt in. De cake is vrij zwaar, dus snij er kleine plakjes van. Begin de dag vóórdat je de cake wil maken met de voorbereiding. Het recept komt uit Hoe word ik een goddelijke huisvrouw van Nigella Lawson. Probeer ook eens lichte fruitcake, zoete aardappelcake met rozijnen of Griekse amandelcake met rozenwater.

fruitcake met marsepein
Fruitcake met marsepein
Moeilijkheid
Gemiddeld
Bereidingstijd
> 60 min.
Aantal
10 stukjes

Ingrediënten

  • 150 gram rozijnen
  • 100 gram gekonfijte kersen
  • 75 gram gedroogde abrikozen
  • 75 gram gedroogde pruimen
  • 100 ml rum
  • 250 gram marsepein
  • 50 gram gemalen amandelen
  • geraspte schil van 1 citroen
  • 175 gram bloem
  • 100 gram kristalsuiker
  • 100 gram roomboter
  • 2 eieren
  • 1 theelepel oranjebloesem- water

Bereidingswijze & foto's

  1. De avond van tevoren: snij de abrikozen en pruimen in stukjes en halveer de kersen. Meng met de rozijnen en stop in een kom. Giet de rum eroverheen. Snij de marsepein in stukjes, stop in een diepvrieszakje en leg in de vriezer. Laat alles zo een nacht staan. Fruitcake met marsepein - 005

  2. Verwarm de oven voor op 140°C. Vet een springvorm van 20 cm in met boter. Beleg de onderkant en de zijkanten met bakpapier.

  3. Klop de gemalen amandelen, de geraspte citroenschil, de bloem, de suiker, de boter en de eieren door elkaar. Fruitcake met marsepein - 002 Fruitcake met marsepein - 003

  4. Voeg het gedroogde fruit, het oranjebloesemwater en de bevroren stukjes marsepein toe. Roer door elkaar. Stop het beslag in de vorm. Verdeel het beslag evenredig, maar maak in het midden een lichte uitholling. Fruitcake met marsepein - 008 Fruitcake met marsepein - 010 Fruitcake met marsepein - 018

  5. Zet de cake voor 2 tot 2,5 uur in de oven of totdat een prikker er schoon uit komt. Laat de cake in de vorm afkoelen. Wikkel hem in folie, dan kun je hem ongeveer een week bewaren. Je kunt er eventueel nog wat extra rum overheen sprenkelen. De cake wordt lekkerder, als je hem een paar dagen laat staan. Fruitcake met marsepein - 024 Fruitcake met marsepein - 028

Fruitcake met marsepein - 070

5 Reacties

  1. Hey, ik wil morgen deze cake bakken. In het recept staat kristalsuiker maar op de foto zie ik precies bruine suiker. Kan dit?

    Lies Capoen op 30 November 2010

  2. Hoi Lies, klopt. Nigella maakt hem met kristalsuiker. Op het moment dat ik deze cake ging bakken, was mijn kristalsuiker op en heb ik lichtbruine basterdsuiker gebruikt. Het zal elkaar niet veel ontlopen. Veel succes met bakken en we horen graag hoe je de cake vond!

    Lisa op 30 November 2010

  3. Het is echt superlekker! Het enige wat ik niet gevonden heb in de winkel is oranjebloesemwater. Ik weet niet of dit aan de smaak zou veranderen…

    Lies Capoen op 3 December 2010

  4. Hoi, deze klinkt geweldig! Het valt me op dat jullie geen bakpoeder toevoegen if zelfrijzend bakmeel gebruiken… Komt de cake wel mooi omhoog dan? Oranjebloesem water haal ik altijd bij de Turkse if marokkaanse winkel, Lies.

    Suzanne op 28 November 2011

  5. Hoi Suzanne, klopt, in deze cake zitten eieren die voor het rijzen zorgen. Bovendien is het ook een compacte fruitcake, die zijn wat minder licht dan normale cake. Veel groeten, Lisa

    Lisa op 29 November 2011

Reactie achterlaten