Home Page › Zoetigheid › Cake ›
Fruitcake met marsepein
Een echte Engelse cake, stampvol met gedroogd fruit en stukjes marsepein.
Deze koek lijkt eigenlijk een beetje op deze taart, alleen zit de marsepein er bij deze cake echt in. De cake is vrij zwaar, dus snij er kleine plakjes van. Begin de dag vóórdat je de cake wil maken met de voorbereiding. Het recept komt uit Hoe word ik een goddelijke huisvrouw van Nigella Lawson. Probeer ook eens lichte fruitcake, zoete aardappelcake met rozijnen of Griekse amandelcake met rozenwater.
Ingrediënten
- 150 gram rozijnen
- 100 gram gekonfijte kersen
- 75 gram gedroogde abrikozen
- 75 gram gedroogde pruimen
- 100 ml rum
- 250 gram marsepein
- 50 gram gemalen amandelen
- geraspte schil van 1 citroen
- 175 gram bloem
- 100 gram kristalsuiker
- 100 gram roomboter
- 2 eieren
- 1 theelepel oranjebloesem- water
Bereidingswijze & foto's
-
De avond van tevoren: snij de abrikozen en pruimen in stukjes en halveer de kersen. Meng met de rozijnen en stop in een kom. Giet de rum eroverheen. Snij de marsepein in stukjes, stop in een diepvrieszakje en leg in de vriezer. Laat alles zo een nacht staan.
-
Verwarm de oven voor op 140°C. Vet een springvorm van 20 cm in met boter. Beleg de onderkant en de zijkanten met bakpapier.
-
Klop de gemalen amandelen, de geraspte citroenschil, de bloem, de suiker, de boter en de eieren door elkaar.
-
Voeg het gedroogde fruit, het oranjebloesemwater en de bevroren stukjes marsepein toe. Roer door elkaar. Stop het beslag in de vorm. Verdeel het beslag evenredig, maar maak in het midden een lichte uitholling.
-
Zet de cake voor 2 tot 2,5 uur in de oven of totdat een prikker er schoon uit komt. Laat de cake in de vorm afkoelen. Wikkel hem in folie, dan kun je hem ongeveer een week bewaren. Je kunt er eventueel nog wat extra rum overheen sprenkelen. De cake wordt lekkerder, als je hem een paar dagen laat staan.

5 Reacties
• Lies Capoen op 30 November 2010 ∞
• Lisa op 30 November 2010 ∞
• Lies Capoen op 3 December 2010 ∞
• Suzanne op 28 November 2011 ∞
• Lisa op 29 November 2011 ∞