Zuurkoolstamppot met spekjes, appel, ui en rozijnen

Een echte wintermaaltijd: zuurkoolstamppot!

Je kunt deze stamppot ook zonder de saus eten, maar deze aangepaste Bechamelsaus is erg lekker bij dit gerecht. Probeer ook eens broccolischotel met aardappelpuree, pastaschotel met ham en kaas of Sheperd’s Pie.

stamppot wintermaaltijd zuurkoolstamppot. zuurkoolstamppot met spekjes
Zuurkoolstamppot met spekjes, appel, ui en rozijnen
Moeilijkheid
Gemiddeld
Bereidingstijd
30–60 min.
Aantal
4 personen

Ingrediënten

Voor de stamppot

  • 500 gram zuurkool
  • 800 gram aardappels
  • 250 gram magere spekreepjes
  • 1 appel
  • 1 ui
  • 40 gram rozijnen
  • 20 ml melk
  • 15 gram boter

Voor de saus

  • 30 gram boter (of margarine)
  • 30 gram bloem
  • 500 ml melk
  • 3 eetlepels vocht van de zuurkool
  • 1 theelepel suiker

Bereidingswijze & foto's

De stamppot maken

  1. Schil de aardappels en snij ze in vier stukken.

  2. Leg de stukken in een pan met water en breng het aan de kook.

  3. Laat ongeveer 20 minuten koken of totdat de aardappels zacht zijn (als je met een vork prikt, vallen ze uit elkaar). 3274420167_59b67ba0631

  4. Snijd ondertussen de ui en appel in stukjes.

  5. Bak in een bakpan de spekjes voor ongeveer 5 minuten. Giet eventueel wat vet af als er teveel vocht in de pan zit. Voeg de ui toe en bak voor nog eens 3 minuten. 3275239954_95259bddeb1

  6. Voeg de appel toe en roer door elkaar.

  7. Voeg de zuurkool toe en roer opnieuw.

  8. Giet de aardappels af en stop ze terug in de pan. Stamp de aardappelen tot puree met een stamper of bijvoorbeeld een vijzel. Laat nog even op laag vuur staan en voeg de melk en boter toe. Roer door elkaar en zet het vuur uit als de boter gesmolten is. 3275242794_83da6809672

  9. Voeg de rozijnen toe aan het zuurkoolmengsel. 3274419213_a7e4c12c041

  10. Roer de aardappelpuree erdoorheen. 3275249780_47c2e949752

De saus maken

  1. Smelt de boter of margarine in een pan.

  2. Voeg de bloem toe en klop goed met een garde totdat je roux (samenhangend deegmengsel) krijgt.

  3. Schenk de melk erbij terwijl je blijft roeren met de garde.

  4. Voeg de zout en peper toe.

  5. Voeg de suiker en het zuurkoolvocht toe. Blijf roeren met de garde.

  6. Laat de saus enkele minuten zachtjes doorkoken totdat je een romige saus hebt. 3274426853_4187a0ea8a1

  7. Schep de stamppot op borden en serveer de saus eroverheen.

3275251108_bc3a7bfde21

3 Reacties

  1. Wat een lekker gerecht was dit! En zo eenvoudig om te maken! Een keer wat anders dan de gebruikelijke zuurkoolstampot. Ik had wat twijfels over de saus, maar die was echt heerlijk!

    Judith op 20 March 2012

  2. Echte winterkost misschien maar ook echt lekker op een warme zomerdag hoor! Wat een superlekker gerecht! Bedankt hiervoor!

    Willemijn Bosma op 26 July 2012

  3. Hartstikke leuk om te horen! Bedankt voor jullie reacties. Veel groeten, Lisa

    Lisa op 1 August 2012

Reactie achterlaten