Vanille extract

Maak je eigen vanille extract!

Al een tijdje loop ik met het idee rond om mijn eigen vanille extract te maken. Voordat ik op deze pagina was ‘‘, was het eigenlijk nog nooit in me opgekomen om het zelf te maken. In Nederlandse supermarkten verkopen ze eigenlijk alleen ‘vanille essence’, een chemisch goedje dat niet gemaakt wordt op basis van echte vanillestokjes. Wil je echter vanille extract kopen, dan ben je opeens veel meer geld kwijt (ongeveer 12,50 voor een flesje van 250 ml). Het zelf maken van vanille extract is dus zo gek nog niet. Je hebt er niet gek veel voor nodig, eigenlijk maar twee dingen: vanillestokjes en wodka. Ik heb goedkope wodka gebruikt, het gaat hier niet om de smaak van de wodka maar om het alcoholpercentage. De vanillestokjes heb ik in een grootverpakking bij een groothandel gehaald, ze zijn daar vaak stukken goedkoper. Dit extract is eigenlijk eindeloos houdbaar, je kunt hem blijven bijvullen met vanillestokjes en wodka. Zorg wel dat de pot of fles goed afgesloten is. Schud de pot of fles elke keer voordat je het extract gebruikt.

Maak ook eens je eigen vanillesuiker!

Vanille extract
Moeilijkheid
Eenvoudig
Bereidingstijd
< 30 min
Aantal
250 ml

Ingrediënten

  • 250 ml wodka
  • 3 vanillebonen
  • 1 glazen fles

In plaats van wodka kun je ook rum gebruiken.

Bereidingswijze & foto's

  1. Steriliseer de glazen fles als je dit nog niet gedaan hebt. Was hem goed af. Verwarm de oven voor op 140°C en laat de fles (of pot) 30 minuten drogen in de oven. Vanille extract

  2. Snij de vanillestokjes doormidden. DSC_0060

  3. Stop de stokjes in de pot of fles. DSC_0075

  4. Giet wodka over de stokjes heen en doe de deksel erop. Schud een paar keer. DSC_0066

  5. Zet het extract op een droge, koele plaats en laat twee maanden ‘rijpen’. Schud een paar keer per week. Na twee maanden is je vanille extract klaar voor gebruik!

DSC_0259

22 Reacties

  1. Hoi,

    Ik heb de vanille extract gemaakt. Nu is het klaar, maar hoe moet het eigenlijk smaken/ ruiken?

    Gr. Jantina

    Jantina op 25 May 2011

  2. Hoi Jantina, je kunt eigenlijk niets fout doen. Laat het drie maanden staan en je hebt een heerlijk vanille-extract. Perfect om te gebruiken in gebak. Het ruikt dan heel sterk naar vanille.

    Ik maak ze tegenwoordig in grotere hoeveelheden, omdat ik het zo vaak gebruik. Ik koop dan flessen wodka en stop er een stuk of 8 vanillestokjes in. Dat laat ik drie maanden staan en dan heb je een hele fles! De vanillestokjes blijven ook goed, dus je kunt gewoon weer wodka toevoegen.

    Veel groeten, Lisa

    Lisa op 25 May 2011

  3. Bedankt!

    Zal het snel eens gaan gebruiken.

    Jantina op 8 June 2011

  4. Mag ik vragen bij welke groothandel jij de vanillestokjes hebt gekocht? Zoek zelf ook nog een goedkopere manier dan de supermarkt.

    Willemijn op 31 July 2011

  5. Hoi Willemijn, ik koop mijn vanillestokjes altijd bij een groothandel. Bij de Makro verkopen ze bijvoorbeeld een grote bus met ik geloof een stuk of 30 stokjes voor 20 euro. Ze zitten ook nog per stuk verpakt en zijn meestal een lange tijd houdbaar. Veel groeten, Lisa

    Lisa op 5 August 2011

  6. Lisa, ideaal om dit zelf te maken, handig! Kon het afgelopen week niet vinden in de supermarkt. Maar zelf maken lijkt me handiger, alleen even kijken of ik meteen een hele fles wodka doe….

    Grappig, leuke website hebben jullie, leuke recepten. Heb me trouwens aangemeld voor jullie nieuwsbrief maar heb nog niks ontvangen..? Of sturen jullie niet vaak een mail?

    Lilian op 22 September 2011

  7. Hoi Lilian, het is echt ideaal. Als je veel bakt, zou ik gewoon een hele fles maken. Het kan niet bederven, dus dat is wel fijn.

    Bedankt! Klopt, wij sturen niet vaak een nieuwsbrief. Daar willen we wel meer mee gaan doen, maar op dit moment hebben we daar nog niet genoeg tijd voor. Wel hartstikke leuk dat je je al ingeschreven hebt!

    Veel groeten, Lisa

    Lisa op 23 September 2011

  8. Als het niet kapot gaat kan ik inderdaad net zo goed een hele fles nemen! :)

    Oke, ik dacht misschien dat jullie bij elk nieuw recept een mail stuurde… Maar maakt niet uit, kijk regelmatig op jullie website!

    Lilian op 23 September 2011

  9. Hoi Lisa, ik wil dit ook proberen, maar ben wel huiverig. Maakt het nog uit welke wodka? Ik ben niet thuis met alcohol. En u schreef bewaren op een koele droge plek, we hebben een soort verklaar/kelder bedoeld u zoiets? Alleen heb ik nu de vanille al nodig, waar zou ik al zo flesje kunnen kopen? Natuurwinkel? Tuinen? Gr Mariam

    mariam op 11 December 2011

  10. Hoi Mariam, het kan eigenlijk niet fout gaan hoor. Ik gebruik wodka met een hoog alcoholgehalte (bv. Hooghoudt). Een kelder kan, maar een keukenkastje is al goed hoor. Ik heb mijn fles gewoon in een wijnrek liggen. Vanille-extract heb ik eigenlijk nog niet eerder gevonden in een winkel, wel via internet (http://www.roeldelicatessen.nl/nl01.html). Veel groeten, Lisa

    Lisa op 15 December 2011

  11. aan alle vanilleliefhebbers, ik koop mijn vanillestokjes op ebay. Rechtstreeks bij een grote handelaar. Heb de eerste keer geprobeerd met 10 vanillestokjes en betaalde ongeveer € 0.30′t stuk(inclusief verzendingskosten van Frankrijk!!). Je kan ze zelf per kilo kopen,…

    van assche annelies op 10 February 2012

  12. Hoi Annelies, goede tip, bedankt! Veel groeten, Lisa

    Lisa op 10 February 2012

  13. gisteren gemaakt en over 2 maanden weten we of die mijn eigen bedachtte vanillediksap kan gaan vervangen…… Wel leuk om te zien hoe de vanille de wadka langzaam aan kleurt. Ik las dat het donker moet staan klopt dat of kan het ook in je keukenraam (staat zo leuk !)

    Es* op 14 February 2012

  14. ik heb net zitten zoeken op internet voor extracten maar je kan op dezelfde manier ook citroen- of sinaasappel-extract maken, van 2 citrus vruchten de schil zonder wit in de wodka stoppen en laten staan. Ook anijs extract kan, 2 of 3 steranijs erin stoppen. Zelfs chocolade-extract kun je maken. Cacaopoeder (2-3 eetlepels) erin een paar dagen laten staan filteren en voila. Ik ga dit zeker proberen lost voor mij heel wat dingen op in het suikervrije dieet.

    Es* op 14 February 2012

  15. @ Es* een donkere plek is beter, omdat de wodka dan niet aangetast wordt door het licht. Leuk, die andere ideeën voor extract! Bedankt voor je reactie. Veel groeten, Lisa

    Lisa op 16 February 2012

  16. Leuk om te lezen dat je het extract zelf kunt maken. Ben een beginnend bakster en wist ook niet dat Dr. Oetker chemisch is! Nu wel dus. Vraagje, als je dus een fles hebt gemaakt laat je dan de stokjes erin staan en vul je steeds alcohol bij? Moet het dan ook weer staan? Is het extract wel geschikt om te gebruiken in gebak voor kinderen?

    Anja op 23 February 2012

  17. Hoi Anja, Ja, de stokjes laat je in de alcohol staan en je vult de wodka bij. Ik gebruik twee grote flessen. De eerste gebruik ik tot de helft, dan vul ik hem bij en gebruik ik de andere fles. Als je het extract bij gaat vullen, moet je het wel weer een tijd laten staan. Geen probleem om het te gebruiken in gebak voor kinderen, je bakt het toch eerst in de oven en de alcohol verdampt dan. Veel groeten, Lisa

    Lisa op 25 February 2012

  18. Hoi,

    Ik heb onlangs ook vanillestokjes gekocht op ebay, 20 stuks voor € 5,25 rechtstreeks van de plantage in India. Ik ben er echt blij mee, ze ruiken zoooo lekker :) en natuurlijk spotgoedkoop in vergelijking met die harde twijgjes die de je in de supermarkt kan kopen. Wellicht is deze link handig:

    http://www.ebay.com/itm/330689.....1439.l2649

    Sugar Pop op 5 April 2012

  19. Bedankt voor de tip!!

    Lisa op 5 April 2012

  20. Het is inmiddels al heel wat maanden later maar inmiddels gebruik ik de vanille extract heel erg vaak (ook 2 grote flessen intussen) ook de citroen gebruik ik heel vaak. Het is behoorlijk sterk dus je moet wel uitkijken hoeveel je erin doet eeN halve theelepel is vaak genoeg. Net kokos extract gemaakt 40 gram geraspte kokos in een kleine fles vodka, iets, 2 eetlepels, eruit halen en dan de kokos erin. Een week laten staan of iets langer kan altijd natuurlijk. Anijsextract heb ik ook staan nog niet gebruikt maar ruikt ook super sterk. Cacaoextract maak ik binnenkort

    Es* op 29 July 2012

  21. Wauw Es*, jij bent echt creatief geweest! Kokosextract lijkt me ook erg lekker, oh en anijsextract! Lijkt me super in speculaas of winterse baksels. Je hebt me weer allemaal nieuwe ideeën gegeven, bedankt!

    Lisa op 1 August 2012

  22. Ha! Dank je voor het recept! Nog een tip van de Hairy Bikers: heb je een vanillestokje gebruikt om bv custard te trekken, dan kun je het stokje goed afwassen en gebruiken voor je extract.

    Lirael op 11 April 2013

Reactie achterlaten