Feast is not just about the way we cook and eat at the great religious festivals or big-deal special occasions, but about how food is the vital way we celebrate anything that matters (…) it’s how we mark the connections between us, how we celebrate life. Ik stond tussen onze kookboeken te neuzen om te kijken over welk kookboek ik een recensie wilde schrijven, toen mijn oog op Nigella’s ‘Feast’ viel. Eigenlijk had ik eerst mijn bedenkingen, omdat ik al aardig wat recensies geschreven heb over Nigella’s boeken, maar toen bedacht ik me dat ‘Feast’ eigenlijk een van haar beste boeken is. Toen was de keuze snel gemaakt. Bovendien is aan Yummy in my Tummy wel te zien dat wij best wel een beetje dol zijn op Nigella en haar recepten. Maar genoeg gekletst, verder over ‘Feast’.
De opbouw
In 2004 bracht Nigella dit flinke boek uit, 472 pagina’s en maar liefst 22 hoofdstukken die elk over een feestelijke gebeurtenis gaan (Pasen, Valentijnsdag, Halloween maar ook het ontbijt, vegetarische feesten en begrafenissen). De hoofdstukken worden uitgebreid ingeleid met geklets van Nigella (Early Christmas morning, when there are brattish children to humour and sackloads of potatoes still to peel, does not find me in the best mood to stuff and truss a turkey). In de hoofdstukken zelf vind je ook samengestelde menu’s (‘Sprauncy Christmas eve supper for eight’) en nog meer geklets van Nigella (It would be a pity not to indulge the time-honoured need for seasonal feasting, but it’s important that this desire to be extravagantly hospitable doesn’t become a stress-producing means of self-persecution.).
De recepten
Lang niet alle recepten zijn voorzien van foto’s. Toch krijg je van Nigella toch vaak genoeg zo’n uitgebreide omschrijving dat een foto overbodig is. While a pancake made out of cottage cheese may not sound immediately appealing, I have to tell you that I find these addictive. There’s something about that eggy-vanilla note underscoring the light sourness that is irresistible. De recepten zijn heel divers, van simpele en snelle recepten (zoals ‘creamed spinach’) tot uitgebreide en tijdrovende recepten (‘apple cheesecake with butterscotch sauce’), van Tunesische recepten (‘meatballs and couscous’) tot traditionele Engelse recepten (‘star-topped mince pies’) en van feestelijke diners (‘bohemian roast goose’) tot makkelijke ontbijtrecepten (‘raspberry and oatmeal swirls’). Juist die veelzijdigheid spreekt me zo aan in dit boek.
Minpunten?
Zijn er mindere kanten aan dit boek? Er is natuurlijk altijd wel iets te vinden. De lay-out had van mij iets overzichtelijker gemogen en zoals met alle kookboeken van Engelse schrijvers is het georiënteerd op een Engels publiek, in die zin dat wij Nederlanders misschien niet zo snel een ‘Sunday lunch’ voorbereiden met een ‘ham in cherry coke’. Ook is een deel van haar recepten al gepubliceerd in haar eerdere boeken (bijvoorbeeld de ouderwetse chocoladetaart).
Het is een geweldig boek als je van lekker eten en koken houdt. Eigenlijk is er voor iedereen wel wat te vinden, al zijn de vegetarische recepten zeker in de minderheid. Ik heb nog een heel aantal recepten op mijn ‘to do’ lijstje staan. Dit boek is, samen met ‘Hoe word ik een goddelijke huisvrouw’, een grote favoriet bij ons in huis.
Hoofdstukken
- Thanksgiving & Christmas
- New Year
- Meatless Feasts
- Valentine’s Day
- Easter
- Passover
- Breakfast
- Kitchen Feasts
- Kiddiefeast
- Cut-out cookies
- Chocolate cake hall of fame
- A Georgian Feast
- Eid
- Ultimate Feasts
- Hallowe’en
- Rosh Hashanah
- A Venetian Feast
- Festival of Lights
- Partytime
- Midnight Feast
- Wedding Feast
- Funeral Feast
Recepten op Yummy in my Tummy
- Paastaart
- Rabarbercrumble
- Nigella’s ouderwetse chocoladetaart
- Rabarbercompote
- Kippenpastei
- Mughlai kip
- Beenham in cherry cola
- Tropische chocoladetaart