Home Page › Wereld › Amerika ›
Gorilla bread
Een heerlijk zoet brood met kaneel, walnoten en roomkaas.
‘This bread kicks traditional monkey bread’s butt! It’s the best.’ Toen ik dat las, moest ik het natuurlijk wel proberen. Wij zijn namelijk dol op monkey bread. Deze versie, van Paula Deen, maakt gebruik van kant-en-klaar brooddeeg. In plaats daarvan heb ik voor het brooddeeg het deeg van het monkey bread gebruikt. Het is een heerlijk brood, maar wel machtig. Het is een perfect, winters brood, ideaal voor bijvoorbeeld een kerstontbijt in plaats van kerststol.
Ik heb een Amerikaanse ‘bundt pan’ gebruikt voor dit recept. Je zou ook een dichte vorm van 24 cm kunnen gebruiken. Als je een spingvorm gebruikt, bekleed dan de binnenkant met bakpapier en de buitenkant met aluminiumfolie, anders loopt de gesmolten karamel eruit. Ik heb Mon Chou gebruikt voor de roomkaas, die is namelijk lekker stevig en makkelijk in blokjes te snijden.
Probeer ook eens kaneelbrood met rozijnen, chelsea buns of schnecken.
Silver bells, silver bells
It’s Christmas time in the city
Ring-a-ling, hear them sing
Soon it will be Christmas day
Ingrediënten
Voor het deeg
- 60 gram ongezouten boter
- 240 ml melk
- 80 ml water
- 50 gram kristalsuiker
- 7 gram gedroogde gist
- 425 gram bloem
- 1 theelepel zout
Voor de vulling
- 150 gram fijne kristalsuiker
- 1 eetlepel gemalen kaneel
- 115 gram boter
- 130 gram bruine basterdsuiker
- 250 gram roomkaas
- 180 gram walnoten
Bereidingswijze & foto's
-
Voor het deeg: smelt 30 gram van de boter (de rest gebruik je om de vorm in te vetten) en meng in een maatbeker met de melk, het water en de suiker. Klop door elkaar met een garde. Meng in een grote kom de gist, de bloem en het zout door elkaar.
-
Gebruik een mixer met een deeghaak en zet hem op een lage stand. Schenk langzaam het melkmengsel bij het bloemmengsel terwijl je langzaam mixt. Het lijkt heel nat, maar heb even geduld, de bloem neemt het melkmengsel op. Klop, nadat het melkmengsel is toegevoegd, op een hoge stand voor 6 – 7 minuten totdat je een glanzend en soepel deeg hebt. Leg het deeg op een licht met bloem bestoven werkblad en kneed het in een korte tijd tot een bal. Het deeg is vrij plakkerig, maar voeg niet meer bloem toe. Vet een kom in met zonnebloemolie, leg de bal deeg erin en draai hem om zodat al het deeg lichtjes bedekt is met een laagje zonnebloemolie. Dit is een belangrijke stap omdat het ervoor zorgt dat het deeg niet meer plakt. Bedek de kom met plastic folie in laat 1 uur rijzen of totdat het deeg verdubbeld is.
-
Haal het deeg, als het gerezen is, uit de kom en leg op een met bloem bestoven werkblad. Vorm het in een vierkant van ongeveer 20 bij 20 cm. Verdeel het deeg nu aan allebei de kanten in 4 rijen (horizontaal en verticaal) zodat je 32 stukjes deeg hebt.
-
Smelt de boter met de bruine basterdsuiker op laag vuur totdat de suiker opgelost is (blijf roeren).
-
Snij de roomkaas in 32 blokjes. Rooster de walnoten in een pan zonder boter of olie.
-
Vet een taartvorm of tulbandvorm in met de rest van de boter. Bestrooi de onderkant met een derde van de walnoten.
-
Neem een bolletje deeg en leg er een blokje roomkaas in. Knijp het uiteinde dicht zodat het bolletje roomkaas helemaal bedekt is met deeg. Herhaal met de rest van het deeg. Leg de helft van de bolletjes in de onderkant van de tulbandvorm totdat de bodem bedekt is.
-
Bestrooi het brooddeeg met het kaneelmengsel. Giet de helft van het gesmolten basterdsuikermengsel eroverheen. Bestrooi nog een keer met een derde van de walnoten. Bedek met de rest van de bolletjes deeg. Besprenkel met de rest van het kaneelmengsel en giet de rest van het basterdsuikermengsel eroverheen. Besprenkel met de rest van de noten.
-
Bedek de vorm losjes met plastic folie en laat op een warme plek nog eens 30 – 45 minuten rijzen.
-
Bak het brood 30 minuten in de oven. Laat 5 minuten afkoelen in de vorm en draai hem dan om op een bord. Bestrooi met poedersuiker en serveer warm.
Er zijn nog geen reacties.