Zuid-Amerikaanse salade

Het zoete van de pecannoten, het bittere van de witlof en het zure van de appel maken dit een perfecte salade.

Afgelopen zomer zijn Tom en Sabine bij ons op bezoek geweest. We hebben toen het boek Jamie’s America cadeau gekregen, erg leuk (nog bedankt!). Uit dat boek komt deze heerlijke salade. Wij hebben hem gegeten als bijgerecht, maar je kunt er volgens Jamie ook heel goed een maaltijdsalade van maken (voeg wat bacon, blauw kaas, clementine of kruiden toe). Deze salade is, zoals alle salades eigenlijk, vrij simpel te maken. Het enige wat iets meer tijd kost is het karamelliseren van de pecannoten. De karamel wordt erg snel hard, dus het is belangrijk dat je snel werkt. Wij hebben er op het eind nog wat pijnboompitten overheen gestrooid, maar die kun je gewoon weglaten. Probeer ook eens salade met olijven en Parmezaanse kaas, peterseliesalade met olijven of Jamie’s caesarsalade.

appel zuid-amerikaanse salade
Zuid-Amerikaanse salade
Moeilijkheid
Gemiddeld
Bereidingstijd
30–60 min.
Aantal
4 personen

Ingrediënten

  • 100 gram pecannoten
  • 50 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 25 gram boter
  • Om de pan in te vetten olijfolie
  • 2 appels
  • 2 stronkjes witlof
  • 75 gram rucola

Voor de dressing

  • 1 sinaasappel
  • 1 theelepel Dijonmosterd
  • 1 eetlepel witte wijnazijn
  • 3 eetlepels extra vierge olijfolie
  • Versgemalen zout en peper

Bereidingswijze & foto's

  1. Vet een bakplaat in met een beetje olijfolie en zet opzij. Ik heb de bakplaat eerst bekleed met bakpapier, dat scheelt weer schoonmaken.

  2. Zet een grote pan met boter en suiker op laag vuur. Laat het suikermengsel smelten op laag vuur. Roer af en toe. De karamel is klaar als de suiker gesmolten is en bruin begint te worden. Roer de pecannoten erdoorheen (pas op, het is heet!). Schep de noten op de bakplaat en verdeel ze snel met de achterkant van een lepel (anders blijven ze aan elkaar plakken). Laat hard worden. Zuid-Amerikaanse Salade - 002 Zuid-Amerikaanse Salade - 003 Zuid-Amerikaanse Salade - 005 Zuid-Amerikaanse Salade - 006 Zuid-Amerikaanse Salade - 007

  3. Maak ondertussen de dressing. Rasp de schil van de sinaasappel en pers het sap uit. Stop het allebei in een grote slakom en voeg de mosterd en azijn toe. Roer door elkaar en voeg een flinke scheut olijfolie toe. Proef de dressing en voeg eventueel nog wat olie toe. Breng op smaak met zout en peper. Zuid-Amerikaanse Salade - 011 Zuid-Amerikaanse Salade - 012

  4. Snij de onderkant van de witlof eraf. Haal de buitenste blaadjes weg en was de rest van de blaadjes. Meng met de rucola door de dressing. Zuid-Amerikaanse Salade - 013 Zuid-Amerikaanse Salade - 018

  5. Wij hebben de appels (Granny Smith) geschild, maar dat is niet echt nodig. Haal het klokhuis eruit, verdeel de appels in vier stukken en snij in dunne plakjes. Wij hebben ze besprenkeld met citroensap, zodat ze niet zouden gaan verkleuren. Maar als je de salade meteen serveert, hoeft dat niet. Voeg toe aan de saladeblaadjes. Zuid-Amerikaanse Salade - 010

  6. Leg de salade op een grote schaal en verdeel de pecannoten eroverheen. Serveer meteen.

Zuid-Amerikaanse Salade - 023

Er zijn nog geen reacties.

Reactie achterlaten