Home Page › Diner ›
Preitaart met blauwe kaas
Een lekkere groentetaart met verse prei en blauwe kaas.
Dit is weer een geweldig recept uit River Cottage Everyday. Simpele ingrediënten maar een heerlijke smaak! Het maken van het deeg is even wat werk, maar ik vind een zelfgebakken bodem 100x lekkerder dan plakjes kant-en-klaar deeg van de supermarkt. Daarbij wil ik absoluut niet zeggen dat ik er een expert in ben, want meestal zijn mijn bodems niet zo strak. Maar ach, niks mis met een rustieke groentetaart, als ie maar lekker is! Aangezien je voor dit recept drie eiwitten gaat overhouden, is het een leuk idee om mini-pavlova’s te serveren als toetje. Probeer ook eens miniquiche met geroosterde groenten, quiche Lorraine of dit basisrecept voor quiche.
Ingrediënten
- 500 gram prei
- 125 gram blauwe kaas
- 15 gram ongezouten roomboter
- 2 eieren
- 2 eigelen
- 350 ml ongeslagen slagroom
- Versgemalen zout en peper
Voor de bodem
- 250 gram bloem
- 125 gram ongezouten roomboter
- mespunt zeezout
- 1 eigeel
- 25 – 50 ml koude melk
Bereidingswijze & foto's
-
Snij de boter in stukjes en stop met de bloem en het zout in een keukenmachine. Pulseer totdat je een mengsel hebt dat lijkt op broodkruim. Voeg het eigeel toe en schenk vervolgens langzaam de melk erbij terwijl de machine draait. Stop met schenken zodra het deeg samen begint te komen. Haal uit de machine, kneed een paar keer door, maak er een platte schijf van en pak hem in met plastic folie. Leg een half uur in de koelkast. Verwarm de oven voor op 170°C.
-
Bestuif een werkblad met bloem en rol het deeg dun uit. Vet een taartvorm met losse bodem in met boter en leg het deeg erin. Laat het overige deeg over de randen hangen. Leg een vel bakpapier of aluminiumfolie op het deeg en bedek met bakbonen of ongekookte rijst. Bak de bodem blind voor 20 minuten, haal dan de vorm uit de oven, til de bakbonen of rijst aan het bakpapier weer omhoog en zet apart. Prik met een vork gaten in de bodem en zet nog eens 5 minuten in de oven totdat de bodem droog is maar niet te bruin. Snij overig deeg bij de randen nu weg en verhoog de temperatuur van de oven naar 180°C.
-
Was de prei en snij in rondjes van 1 cm. Stop in een kookpan met 100 ml water, de boter en wat zout en peper. Breng aan de kook, zet het vuur laag en leg een deksel op de pan. Laat 10 minuten zachtjes koken terwijl je een of twee keer roert. Giet de prei af, maar bewaar het kookvocht. Bedek de bodem van de taart met de prei. Verdeel de kaas in stukken en verspreid over de prei.
-
Stop de eieren, de eigelen, de room en het kookvocht van de prei in een maatbeker. Klop met een garde tot een samenhangend mengsel. Breng op smaak met peper en zout. Giet over de prei en de kaas heen. Stop de taart terug in de oven en bak voor 30 minuten. Serveer warm of koud.
Er zijn nog geen reacties.