Pizza met artisjokken en prosciutto

Deze pizza is echt smullen!

Wij zijn druk aan het kijken naar Jamie’s meals in 30 minutes en twijfelen nog of we het boek zullen aanschaffen. We hebben laatst de ‘steak sandwich’ geprobeerd en die was echt geniaal (komt nog op de website!), maar de recensies die we lezen zijn niet zo heel positief (hier, hier en hier). Ondertussen koken we rustig verder uit zijn andere boeken. Deze heerlijke pizza komt uit Jamie’s Italië. Ik heb het deeg voor de pizza gemaakt in de broodbakmachine (op de deegstand). Ik had toen nog wel wat extra bloem nodig om er een goed deeg van te maken. De ingrediënten voor de bovenkant zijn gewoon heerlijk samen. Probeer ook eens Nigella’s pizza, polentapizza met geroosterde groenten of pizza met ham, rucola en Parmezaanse kaas.

Pizza met artisjokken en prosciutto
Moeilijkheid
Gemiddeld
Bereidingstijd
> 60 min.
Aantal
4 personen

Ingrediënten

  • 500 gram wit broodmeel
  • 1 zakje (7 gram) gedroogde gist
  • 1,5 theelepel fijn zeezout
  • 1,5 theelepel rietsuiker
  • 325 ml handwarm water

Voor de topping:

  • 4 hele tomaten uit blik
  • 1 blikje artisjokharten
  • 8 plakken prosciutto
  • 20 verse olijven
  • 2 eieren
  • 150 gram buffelmozzarella
  • Om te besprenkelen extra vierge olijfolie
  • Versgemalen zout en peper

Bereidingswijze & foto's

  1. Maak het deeg voor de pizza in de broodmachine of met de hand. Stop in dat geval de bloem in een kom en maak een kuiltje in het midden. Voeg de gist en de suiker toe aan het handwarme water, roer met een vork door elkaar en laat een paar minuten staan. Giet vervolgens bij de bloem terwijl je langzaam roert met een vork. Als het te moeilijk wordt om met een vork te doen, gebruik dan je handen. Kneed het deeg voor 10 minuten totdat je een soepel elastisch deeg hebt. Laat op een warme plaats rijzen totdat het in volume verdubbeld is. Pizza met artisjokken & prosciutto - 003 Pizza met artisjokken & prosciutto - 004

  2. Bestuif een werkblad met bloem en verdeel het deeg in twee stukken (voor twee grote pizza’s) of vier stukken (voor 4 middelgrote pizza’s). Rol uit in een ronde vorm. Beleg een bakplaat met bakpapier, bestuif met bloem en besprenkel met wat olijfolie. Leg de pizzabodem erop. Laat 15 – 30 minuten rusten. Pizza met artisjokken & prosciutto - 009 Pizza met artisjokken & prosciutto - 014 Pizza met artisjokken & prosciutto - 017 Pizza met artisjokken & prosciutto - 018

  3. Verwarm de oven voor op 250°C.

  4. Prak de tomaten uit blik met een vork fijn. Verdeel tussen de pizza’s. Halveer de artisjokharten en verdeel over de pizza’s. Beleg de pizza’s met prosciutto en olijven. Breek een ei in het midden van de pizza. Scheur de mozzarella in stukken en verdeel over de pizza’s. Bestrooi met zout (niet te veel, de prosciutto is al zout) en peper. Pizza met artisjokken & prosciutto - 021 Pizza met artisjokken & prosciutto - 023 Pizza met artisjokken & prosciutto - 027 Pizza met artisjokken & prosciutto - 029 Pizza met artisjokken & prosciutto - 038

  5. Schuif de pizza in de oven en bak 7 – 10 minuten of totdat de pizza goudbruin en krokant is. Pizza met artisjokken & prosciutto - 036

Pizza met artisjokken & prosciutto - 059

2 Reacties

  1. ik had een vraagje kan je het deeg ook laten kneden door een keukenmachine met deeghaken? of is het beter om met de hand te kneden? alvast bedankt, Karoline

    Karoline op 1 February 2012

  2. Hoi Karoline, kan ook met een mixer met deeghaken hoor. Het belangrijkste is dat je goed kijkt wanneer het deeg soepel en glanzend is. Als je een stukje naar boven trekt, mag het deeg niet breken. Veel groeten, Lisa

    Lisa op 1 February 2012

Reactie achterlaten