Home Page › Diner ›
Ottolenghi’s verrassende tatin
Een heerlijke, vegetarische tatin met krieltjes en cherrytomaten.
Deze taart wilde ik al een tijdje proberen, sinds ik hem had gezien bij Caroline en bij Kelly. En ze hadden gelijk, hij is echt heerlijk! Ideaal ook dat je hem gewoon van tevoren kunt maken en hem af kunt bakken als je hem nodig hebt.
Ik kon zo snel geen verse oregano vinden, dus heb ik tijm gebruikt, ook erg lekker. Zorg dat je krieltjes gebruikt die je met de schil kunt eten. Ik was even bang dat de krieltjes te zacht zouden zijn, omdat de kooktijd volgens de verpakking maar 10 – 15 minuten is, maar ze bleven gewoon stevig, dus kook ze gewoon 25 minuten. De geitenkaas kun je vinden bij het broodbeleg, gebruik geen feta of zachte geitenkaas. Zorg dat je een dichte taartvorm gebruikt, anders loopt de karamel uit de vorm.
Probeer ook eens tomatensalade met basilicumsorbetijs, pompoentaartjes met gorgonzola of deze hartige, Marokkaanse taart.
Ingrediënten
- 200 gram cherrytomaten
- 2 eetlepels olijfolie
- 500 gram krieltjes
- 1 ui
- 40 gram fijne kristalsuiker
- 10 gram roomboter
- 5 takjes verse tijm
- 150 gram harde geitenkaas (in plakken)
- 200 gram bladerdeeg
- Versgemalen zout en peper
Bereidingswijze & foto's
-
Verwarm de oven voor op 130°C. Vet een dichte taartvorm van 22 cm in met olie en bedek de onderkant met bakpapier.
-
Halveer de tomaten en leg ze op een bakplaat met de bolle kant naar beneden. Besprenkel met wat olijfolie en bestrooi met zout en peper. Zet in de oven en laat ze 45 minuten drogen. Zet apart.
-
Stop de krieltjes in een pan met ruim, gezouten water en breng aan de kook. Laat 25 minuten koken, giet ze dan af en giet er wat koud water overheen, laat ze afkoelen. Snij een klein stukje van de boven- en onderkant af, zodat ze blijven staan. Snij ze vervolgens in stukken van 2 centimeter (de meeste kun je gewoon halveren).
-
Pel de ui en snij in dunne ringen. Verhit de olie in een bakpan en roerbak de uien voor ongeveer 10 minuten of totdat ze goudbruin zijn. Zet ze apart.
-
Stop de boter en de suiker in een pan en zet de pan op hoog vuur. Blijf roeren met een houten lepel, totdat je een goudbruine karamel hebt. Giet de karamel voorzichtig in de taartvorm en verspreid meteen zo goed mogelijk over de bodem, zodat het ongeveer gelijkmatig verdeeld is.
-
Trek de tijmblaadjes van de steeltjes af en verdeel ze over de karamellaag.
-
Zet de krieltjes op de karamel, dicht tegen elkaar aan.
-
Duw de gebakken ui en de tomaatjes voorzichtig in de gaten. Besprenkel met zout en peper.
-
Verdeel de plakken geitenkaas gelijkmatig over de aardappels.
-
Neem het bladerdeeg en zorg dat het aan alle kanten ongeveer 3 cm groter is dan de vorm. Leg het over de geitenkaas en duw het deeg voorzichtig in bij de randen, zodat het deels om de zijkanten van de aardappels heen zit. Je kunt de taart nu in de koelkast bewaren totdat je hem wil gaan bakken (maximaal 24 uur).
-
Verwarm de oven voor op 200°C. Zet de taart in de oven en bak hem 25 minuten, draai dan de temperatuur terug naar 180°C en bak nog eens 15 minuten, of totdat de taart goudbruin is.
-
Haal de taart uit de oven en laat 2 minuten staan. Leg een groot bord omgekeerd op de bovenkant en draai de taart met een snelle beweging om. Til de vorm van de taart af en verwijder het bakpapier. Serveer de taart meteen, bijvoorbeeld met een salade.
4 Reacties
• caroline brouwer op 28 August 2012 ∞
• Kelly op 28 August 2012 ∞
• Judith op 3 September 2012 ∞
• Yvonne op 30 November 2012 ∞