Ottolenghi’s verrassende tatin

Een heerlijke, vegetarische tatin met krieltjes en cherrytomaten.

Deze taart wilde ik al een tijdje proberen, sinds ik hem had gezien bij Caroline en bij Kelly. En ze hadden gelijk, hij is echt heerlijk! Ideaal ook dat je hem gewoon van tevoren kunt maken en hem af kunt bakken als je hem nodig hebt.

Ik kon zo snel geen verse oregano vinden, dus heb ik tijm gebruikt, ook erg lekker. Zorg dat je krieltjes gebruikt die je met de schil kunt eten. Ik was even bang dat de krieltjes te zacht zouden zijn, omdat de kooktijd volgens de verpakking maar 10 – 15 minuten is, maar ze bleven gewoon stevig, dus kook ze gewoon 25 minuten. De geitenkaas kun je vinden bij het broodbeleg, gebruik geen feta of zachte geitenkaas. Zorg dat je een dichte taartvorm gebruikt, anders loopt de karamel uit de vorm.

Probeer ook eens tomatensalade met basilicumsorbetijs, pompoentaartjes met gorgonzola of deze hartige, Marokkaanse taart.

cherrytomaten krieltjes ottolenghi tarte tatin verrassende tatin
Ottolenghi’s verrassende tatin
Moeilijkheid
Gemiddeld
Bereidingstijd
> 60 min.
Aantal
4 personen

Ingrediënten

  • 200 gram cherrytomaten
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 500 gram krieltjes
  • 1 ui
  • 40 gram fijne kristalsuiker
  • 10 gram roomboter
  • 5 takjes verse tijm
  • 150 gram harde geitenkaas (in plakken)
  • 200 gram bladerdeeg
  • Versgemalen zout en peper

Bereidingswijze & foto's

  1. Verwarm de oven voor op 130°C. Vet een dichte taartvorm van 22 cm in met olie en bedek de onderkant met bakpapier. Verrassende tatin van Ottolenghi - 026

  2. Halveer de tomaten en leg ze op een bakplaat met de bolle kant naar beneden. Besprenkel met wat olijfolie en bestrooi met zout en peper. Zet in de oven en laat ze 45 minuten drogen. Zet apart. Verrassende tatin van Ottolenghi - 002 Verrassende tatin van Ottolenghi - 003 Verrassende tatin van Ottolenghi - 014

  3. Stop de krieltjes in een pan met ruim, gezouten water en breng aan de kook. Laat 25 minuten koken, giet ze dan af en giet er wat koud water overheen, laat ze afkoelen. Snij een klein stukje van de boven- en onderkant af, zodat ze blijven staan. Snij ze vervolgens in stukken van 2 centimeter (de meeste kun je gewoon halveren). Verrassende tatin van Ottolenghi - 008 Verrassende tatin van Ottolenghi - 011 Verrassende tatin van Ottolenghi - 013 Verrassende tatin van Ottolenghi - 021

  4. Pel de ui en snij in dunne ringen. Verhit de olie in een bakpan en roerbak de uien voor ongeveer 10 minuten of totdat ze goudbruin zijn. Zet ze apart. Verrassende tatin van Ottolenghi - 010 Verrassende tatin van Ottolenghi - 012

  5. Stop de boter en de suiker in een pan en zet de pan op hoog vuur. Blijf roeren met een houten lepel, totdat je een goudbruine karamel hebt. Giet de karamel voorzichtig in de taartvorm en verspreid meteen zo goed mogelijk over de bodem, zodat het ongeveer gelijkmatig verdeeld is. Verrassende tatin van Ottolenghi - 023 Verrassende tatin van Ottolenghi - 028 Verrassende tatin van Ottolenghi - 029 Verrassende tatin van Ottolenghi - 030

  6. Trek de tijmblaadjes van de steeltjes af en verdeel ze over de karamellaag. Verrassende tatin van Ottolenghi - 031 Verrassende tatin van Ottolenghi - 033

  7. Zet de krieltjes op de karamel, dicht tegen elkaar aan. Verrassende tatin van Ottolenghi - 035 Verrassende tatin van Ottolenghi - 037

  8. Duw de gebakken ui en de tomaatjes voorzichtig in de gaten. Besprenkel met zout en peper. Verrassende tatin van Ottolenghi - 038 Verrassende tatin van Ottolenghi - 041

  9. Verdeel de plakken geitenkaas gelijkmatig over de aardappels. Verrassende tatin van Ottolenghi - 044

  10. Neem het bladerdeeg en zorg dat het aan alle kanten ongeveer 3 cm groter is dan de vorm. Leg het over de geitenkaas en duw het deeg voorzichtig in bij de randen, zodat het deels om de zijkanten van de aardappels heen zit. Je kunt de taart nu in de koelkast bewaren totdat je hem wil gaan bakken (maximaal 24 uur). Verrassende tatin van Ottolenghi - 046

  11. Verwarm de oven voor op 200°C. Zet de taart in de oven en bak hem 25 minuten, draai dan de temperatuur terug naar 180°C en bak nog eens 15 minuten, of totdat de taart goudbruin is. Verrassende tatin van Ottolenghi - 049

  12. Haal de taart uit de oven en laat 2 minuten staan. Leg een groot bord omgekeerd op de bovenkant en draai de taart met een snelle beweging om. Til de vorm van de taart af en verwijder het bakpapier. Serveer de taart meteen, bijvoorbeeld met een salade. Verrassende tatin van Ottolenghi - 057

Verrassende tatin van Ottolenghi - 089

4 Reacties

  1. Je hebt wel meteen zijn aller lekkerste recept gemaakt. Zijn andere recepten zijn ook allemaal super hoor, maar deze staat voor mij nog steeds op één! Ik had hem afgelopen zondag ook weer gemaakt, wat hebben we weer gesmuld! En wat je zegt helemaal van tevoren te bereiden, dus ideaal met eters. En bedankt voor de link. groeten, Caroline

    caroline brouwer op 28 August 2012

  2. Wat leuk dat je de verrassende tatin hebt gemaakt nav ons ‘blogpost-bombardement’ :-) Het is echt ‘n toprecept; ik heb de tatin al verschillende keren gemaakt en hij blijft geweldig lekker! Ik gebruik ook altijd tijm omdat ik dat zo’n lekkere combi vind met geitenkaas. Bedankt voor de link!

    Kelly op 28 August 2012

  3. Wat een heerlijk recept! Een verassende combinatie met de karamel, maar erg lekker.

    Judith op 3 September 2012

  4. Erg lekker recept! We hebben hier met zijn 5en van gegeten (met een salade erbij) en iedereen was het ermee eens dat dit recept voor herhaling vatbaar is.

    Yvonne op 30 November 2012

Reactie achterlaten