Focacciapizza

Een heerlijke pizza met mozzarella, rucola en tomaten.

Totdat wij vorig jaar naar Rome gingen, had ik nog nooit gehoord van een focacciapizza. In een restaurant daar heb ik er een gegeten en die was echt heerlijk! Sindsdien wilde ik hem nog steeds een keer maken en vorige week was het moment daar. Je bakt de pizzabodem zonder toppings in de oven totdat hij lichtbruin begint te zien. Vervolgens haal je hem uit de oven en beleg je hem meteen met allerlei lekkere dingen. De buffelmozzarella smelt nog een beetje door de hitte van de bodem. Vervolgens besprenkel je het geheel met lekkere extra vierge olijfolie. Dit is wel echt een pizza die staat of valt bij de kwaliteit van de ingrediënten die je gebruikt.

Dit is eigenlijk een ideale zomerpizza, maar hij is zo lekker dat hij ook prima in de winter gegeten kan worden. Probeer ook eens deze heerlijke currypizza, deze polentapizza met geroosterde groenten of deze pizza met artisjokken en ei.

Focacciapizza
Moeilijkheid
Gemiddeld
Bereidingstijd
> 60 min.
Aantal
3 - 4 pizza's

Ingrediënten

  • 2 bollen buffelmozzarella
  • 2 rode uien
  • 20 cherrytomaten
  • 150 gram rucola
  • 4 eetlepels olijven
  • 2 eetlepels zongedroogde tomaten
  • 4 eetlepels extra vierge olijfolie

Voor het pizzadeeg

  • 500 gram wit broodmeel
  • 1 zakje gedroogde gist (7 gram)
  • 2 theelepels suiker
  • 2 theelepels zout
  • 2 eetlepels extra vierge olijfolie
  • 325 ml handwarm water

Bereidingswijze & foto's

  1. Meng de bloem, het zout, de suiker en de gist in een kom. Meng in een maatbeker het water met de olijfolie. Mix het bloemmengsel met een mixer met deeghaken terwijl je het watermengsel er langzaam bij giet. Kneed het deeg vervolgens voor ongeveer 10 minuten of totdat je een glad, elastisch deeg hebt. Vet een grote kom in met wat olijfolie en leg de bal deeg er in. Draai hem om zodat er overal een dun laagje olijfolie zit. Bedek de kom losjes met plastic folie en laat een uur op een warme plek rijzen. Pizza met artisjokken & prosciutto - 003 Focaccia pizza - 01

  2. Zet ondertussen de toppings klaar. Snij de tomaten in vieren, pel de ui en snij in dunne ringen en trek de mozzarella in stukjes. Verwarm de oven voor op de hoogste stand. Focaccia pizza - 09 Focaccia pizza - 11 Focaccia pizza - 10

  3. Bestuif een werkblad met bloem. Sla het deeg terug en leg het op het werkblad. Verdeel het deeg in 4 stukken. Rol de stukken dun uit in ronde vormen. Beleg een bakplaat met bakpapier en leg er een pizza op. Besprenkel met wat olijfolie. Focaccia pizza - 04 Focaccia pizza - 06

  4. Zet de pizza in de oven en bak voor ongeveer 10 minuten of totdat de randen goudbruin beginnen te worden. Haal uit de oven en schuif de pizza op een bord.

  5. Beleg de pizza eerst met de mozzarella en verdeel vervolgens de rest van de ingrediënten over de pizza. Besprenkel met extra vierge olijfolie en serveer meteen. Herhaal deze stappen voor de rest van de pizza’s. Focaccia pizza - 16 Focaccia pizza - 17 Focaccia pizza - 19

Focaccia pizza - 28

1 reactie

  1. deze pizza bodem vind ik persoonlijk de beste, omdat de bodem eerst word gebakken en lekker knapperig word en daarna pas belegd word, heb je echt een top bodem,(dus geen slappe) heb al heel veel positieve reactie’s gehad. dit is dus een blijvertje!

    Karoline op 1 April 2012

Reactie achterlaten