Erwtensoep

Een heerlijke erwtensoep met chorizo!

Erwtensoep is heerlijk op koude, regenachtige dagen. Op de chorizo na is dit een vrij traditionele erwtensoep. De chorizo geeft de soep echt een beetje pit en een diepere smaak, echt heel erg lekker. Nou kun je natuurlijk gewoon Hollandse worst gebruiken, ook lekker, maar wij gaan erwtensoep waarschijnlijk niet meer maken zonder deze heerlijke, kruidige toevoeging! Probeer ook eens pittige linzensoep, knoflooksoep of pompoensoep.

erwtensoep gedroogde spliterwten
Erwtensoep
Moeilijkheid
Eenvoudig
Bereidingstijd
> 60 min.
Aantal
6 personen

Ingrediënten

  • 500 gram gedroogde spliterwten
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 liter kippenbouillon
  • 2 winterpenen
  • 2 stengels bleekselderij
  • 3 uien
  • 3 teentjes knoflook
  • 2 laurierbladeren
  • 175 gram kruimige aardappels
  • 250 gram gedroogde chorizo
  • 1 theelepel gedroogde peterselie
  • 1 theelepel gedroogde basilicum
  • 1/2 theelepel gedroogde oregano
  • 1/2 theelepel cayennepeper
  • Naar smaak Zout en peper

Bereidingswijze & foto's

  1. Was de spliterwten in een vergiet. Schil de wortels en snij in stukjes. Pel de uien en de knoflook en snij in stukjes. Halveer de bleekselderij verticaal en snij in stukjes. Erwtensoep met chorizo - 004 Erwtensoep met chorizo - 006

  2. Verhit de olie in een flinke soeppan. Voeg de ui toe en bak op middelhoog vuur voor een paar minuten zonder dat de stukjes bruin worden. Voeg de bleekselderij, knoflook en wortel toe en roerbak voor een paar minuten.Erwtensoep met chorizo - 007

  3. Voeg de spliterwten toe. Roer door elkaar. Schenk dan de bouillon erbij en breng aan de kook. Voeg de laurierbladeren en de gedroogde kruiden en cayennepeper toe. Draai het vuur laag en leg een deksel op de pan. Laat onder af en toe roeren 1 uur zachtjes koken. Erwtensoep met chorizo - 008 Erwtensoep met chorizo - 009 Erwtensoep met chorizo - 012 Erwtensoep met chorizo - 020

  4. Schil de aardappels en snij in blokjes. Voeg na een uur toe aan de soep. Laat 20 minuten zachtjes koken.

  5. Haal ondertussen de schil van de chorizo af en halveer in de lengte. Snij dunne halve maantjes (of blokjes) van de chorizo. Leg de stukjes in een bakpan en laat op laag vuur heet worden. Haal de pan na een paar minuten van het vuur. Erwtensoep met chorizo - 017 Erwtensoep met chorizo - 025

  6. Proef de soep en breng op smaak met zout en peper. Laat eventueel langer koken als je een dikkere soep wilt. Voeg de chorizo toe en roer door elkaar (roer ook een eetlepel van het vocht dat uit de chorizo is gekomen door de soep heen). Schep in kommen en serveer. Erwtensoep met chorizo - 029

Erwtensoep met chorizo - 039

Er zijn nog geen reacties.

Reactie achterlaten