Artisjokken met olijfoliedip

Gekookte artisjokken met een lekkere olijfoliedip.

Het is helemaal niet zo moeilijk om artisjokken te bereiden en ze zijn erg lekker! Ik heb gebruik gemaakt van deze post om de artisjokken klaar te maken. Ze zijn ze erg leuk als voorgerecht bij een etentje, zet er drie op tafel voor 6 personen en laat iedereen zelf dippen. De dipsaus in dit recept kun je ook vervangen door een olijfoliedip met verse Italiaanse kruiden. Probeer ook eens geroosterde paprika’s, witlofschotel met ham en kaas of geroosterde spruitjes met spekjes.

artisjok artisjok koken artisjok met dipsaus artisjokken bereiden
Artisjokken met olijfoliedip
Moeilijkheid
Gemiddeld
Bereidingstijd
> 60 min.
Aantal
2 personen

Ingrediënten

  • 1 artisjok
  • 1 citroen

Voor de dipsaus

  • 4 eetlepels extra vierge olijfolie
  • 1 teentje knoflook
  • Versgemalen zout en peper
  • Snufje chilivlokken

Bereidingswijze & foto's

  1. Was de artisjok. Snij met een scherp mes de punt van de artisjok af en de steel. Neem een schaar en knip de puntige stukjes van de blaadjes af. Artisjok met dipsaus - 003 Artisjok met dipsaus - 008 Artisjok met dipsaus - 010 Artisjok met dipsaus - 013 Artisjok met dipsaus - 014

  2. Neem een grote kookpan. Vul hem met heet water en knijp het sap van de citroen erbij. Leg de citroenhelften ook in het water en voeg de artisjok toe. Artisjok met dipsaus - 018 Artisjok met dipsaus - 020

  3. Breng het water aan de kook. De artisjok komt naar boven drijven, dus je kunt het beste de deksel omgekeerd op de pan leggen, dan houdt die hem onder water. Kook de artisjok voor ongeveer 45 minuten. De artisjok is klaar als je een satéprikker zonder al te veel weerstand in het hart kunt prikken (onderaan bij de stengel).

  4. Maak ondertussen de olijfolie. Pel de knoflook en plet het teentje. Stop in een kleine steelpan met de olijfolie, chilivlokken, zout en peper. Verhit tot het bijna kookt en haal dan de pan van het vuur. Laat zo staan totdat de artisjok gekookt is. Haal het teentje knoflook uit de olie en giet in een kom. Artisjok met dipsaus - 024 Artisjok met dipsaus - 028 Artisjok met dipsaus - 032

  5. Haal de artisjok uit de pan en laat hem een paar minuten afkoelen. Serveer dan met de olie. Meer tips over hoe je een artisjok moet eten? Kijk dan eens bij deze foto’s. Pluk de blaadjes van de artisjok en dip ze in de olijfolie. Het binnenste is pluizig en harig en niet eetbaar. Schraap dit weg met een lepel. Wat je over hebt, is het hart van de artisjok (en het lekkerste stuk!). Artisjok met dipsaus - 048 Artisjok met dipsaus - 049 Artisjok met dipsaus - 077 Artisjok met dipsaus - 083 Artisjok met dipsaus - 085 Artisjok met dipsaus - 092

Artisjok met dipsaus - 038

Er zijn nog geen reacties.

Reactie achterlaten