Home Page › Toetjes › Fruit ›
Crumble met appel en rozijnen
Een appel-rozijnencrumble is een heerlijk warm en feestelijk toetje voor de wintermaanden!
Een crumble is een echt Engels toetje. Ze verkopen tegenwoordig ook bakmixen voor crumble in de supermarkt, maar laat je niet verleiden: een crumble maken is doodsimpel! Daar heb je echt geen kant-en-klare bakmix voor nodig.
Probeer ook eens een crumble met rood fruit, Apfelstrudel of een appelclafoutis.
Ingrediënten
- 500 gram appels (welke soort maakt niet uit)
- 100 gram rozijnen, gewassen
- 1 eetlepel citroensap
- 1 eetlepel kaneel
- 5 eetlepels kristalsuiker
- 100 gram zelfrijzend bakmeel
- 75 gram roomboter
Variatietip: crumble kun je met heel veel verschillende soorten fruit maken: aardbeien, ananas, frambozen, bessen, peren etc. Ook kun je er bijvoorbeeld noten aan toevoegen en experimenteren met de suiker en kruiden (gebruik bijvoorbeeld eens vanillesuiker of voeg 2 geplette kardemomzaden toe voor een Oosters tintje).
Bereidingswijze & foto's
De appelmix
-
Verwarm de oven voor op 180°C.
-
Schil de appels en snij ze in blokjes (ongeveer 1 bij 1 cm).
-
Meng in een kom de appels met de rozijnen. Besprenkel het geheel met citroensap.
-
Meng de kaneel door de appels en rozijnen.
Het kruimeldeeg
-
Snij de koude boter in blokjes.
-
Meng in een nieuwe kom het zelfrijzend bakmeel met de boter en de suiker. Maak er met je vingers kruimels van. Het beslag blijft kruimelig en gaat geen geheel vormen.
De ovenschaal vullen
-
Verdeel het appelmengsel gelijkmatig over een ovenschaal.
-
Bestrooi de appel met het kruimelmengsel.
-
Zet het geheel in de oven en bak voor 20 minuten (tot de kruimellaag goudbruin is).
-
Haal de crumble uit de oven en laat even afkoelen. Serveer de crumble als hij nog warm is. Eventueel met slagroom of ijs.
Er zijn nog geen reacties.