Crumble met frambozen en bramen

Een heerlijke variant van een crumble voor een lekker zomers nagerecht.

Een crumble is niets meer dan een laagje fruit met een bovenkant van kruimeldeeg. De combinatie van kruimeldeeg met rood fruit is erg lekker. Naast deze crumble kun je ook bijvoorbeeld een crumble maken met appel en rozijnen. Ook met de kruimellaag kun je experimenteren. Gebruik bijvoorbeeld eens havermout in plaats van bloem voor een krokante laag met een nootachtige smaak. Ik heb voor dit recept gebruik gemaakt van bevroren frambozen en bramen. Je hoeft het fruit niet te ontdooien voordat je het gebruikt. Je kunt uiteraard ook vers fruit gebruiken. Deze crumble is gemaakt in een lasagneschaal.

dsc_0049

Probeer ook een crumble met appel en rozijnen, muffins met zomerfruit of mini pavlova’s.

crumble met rood fruit toetje uit de oven
Crumble met frambozen en bramen
Moeilijkheid
Eenvoudig
Bereidingstijd
30–60 min.
Aantal
6 personen

Ingrediënten

  • 250 gram frambozen
  • 250 gram bramen
  • 3 eetlepels, voor de vulling kristalsuiker
  • 100 gram koude boter
  • 170 gram bloem
  • 100 gram, voor de bovenlaag kristalsuiker

Crumble is ook erg snel te maken uit de diepvries. Maak eens de dubbele hoeveelheid van de kruimellaag en vries de helft in. Vervolgens hoef je de volgende keer alleen maar wat vers fruit in een schaal te gooien en de (bevroren) kruimels eroverheen te strooien. Bak de crumble verder op dezelfde manier.

Bereidingswijze & foto's

Verwarm de oven voor op 190°C

  1. Vet een ovenschaal (met de grootte van een lasagneschaal) in en schep het fruit erin. dsc_00554

  2. Strooi de 3 eetlepels suiker over het fruit heen. dsc_00582

  3. Snijd de boter in blokjes.

  4. Meng in een kom de blokjes boter met de bloem en de suiker. Maak met je vingers een kruimeldeeg. Duw de boter met je vingers fijn met de bloem en de suiker. dsc_00861 dsc_00883

  5. Strooi de kruimellaag over het fruit heen. dsc_00941 dsc_01111

  6. Bak de crumble voor 30 – 35 minuten in de oven. Serveer warm.

dsc_01261

2 Reacties

  1. Ik doe vaak naast rode vruchten er ook appelpartjes doorheen. Erg lekker! Het staat vanavond weer op het menu.

    Tineke op 17 May 2009

  2. Dag,

    Ik heb als toevoeging, sinaasappelrasp (van 1 sinaasappel) en 1 theelepel kaneel door het kruimeldeeg gedaan. Voor het serveren had ik er nog witte chocolade op gesmolten, het was echt superlekker!!

    Feyza op 31 March 2012

Reactie achterlaten