Home Page › Brunch ›
Kerstbroodjes met marsepein
Eigenlijk is dit gewoon een kleine versie van kerststol.
De Engelsen gebruiken in plaats van amandelspijs in stol vaak marsepein, omdat je amandelspijs daar niet kunt krijgen. Deze kerstbroodjes worden dus gevuld met marsepein, maar je kunt ook gewoon amandelspijs gebruiken. Ik heb marsepein gebruikt, omdat ik dat nog had liggen. Gebruik, als je marsepein gebruikt, wel goede marsepein, want dat geeft lekker veel smaak. Het recept komt weer van BBC Good Food, naar aanleiding van de reacties, heb ik de marsepein dun uitgerold, in plaats van een hele bol in het midden te stoppen.
Ik denk niet dat wij ooit nog een kerststol gaan kopen, want als je deze broodjes proeft, merk je opeens hoeveel minder lekker die uit de winkel eigenlijk is. Bovendien gaat er niks boven warme broodjes uit de oven. Als je liever een hele stol wilt maken, kun je ook nog deze kerststol proberen. Ik heb het deeg gemaakt in de broodbakmachine, maar het kan ook met een elektrische mixer.
Probeer ook eens panettone, pain aux raisin of monkey bread.
Ingrediënten
- 1 sinaasappel
- 4 eetlepels Cointreau
- 85 gram gedroogde cranberries
- 50 gram krenten
- 50 gram rozijnen
- 550 gram wit broodmeel
- 2 x 7 gram gedroogde gist
- 85 gram lichtbruine basterdsuiker
- versgeraspt nootmuskaat
- 85 gram ongezouten roomboter
- 1 ei
- 250 ml warme melk
- om in te vetten zonnebloemolie
- 25 gram walnoten
- 300 gram marsepein (1:2)
- 30 gram roomboter
- Naar smaak poedersuiker
Bereidingswijze & foto's
-
Rasp de schil van de sinaasappel en pers het sap van 1 helft uit (de rest heb je niet nodig). Meng de geraspte schil, het sap van de halve sinaasappel, de Cointreau, cranberries, rozijnen en de krenten in een kleine kom. Bedek met plastic folie en laat staan.
-
Als je het deeg met de broodbakmachine wil maken, meng je ondertussen de bloem, de gist, de suiker en 1/4 theelepel versgeraspte nootmuskaat in de kom van de broodbakmachine. Voeg een halve theelepel zout toe (niet op de gist) en voeg de boter in kleine blokjes toe. Klop het ei met de warme melk los in een maatbeker en giet het bij het bloemmengsel. Zet de machine op de deegstand en laat kneden en rijzen.
-
Als je het deeg met de hand wil maken, meng je de bloem, de gist, de suiker en de nootmuskaat in een grote kom. Voeg een halve theelepel zout en de boter in blokjes toe. Wrijf de boter met je vingers in het bloemmengsel. Klop het ei los met de warme melk en giet op het bloemmengsel. Roer met een mes door elkaar en gebruik dan je handen om het tot een zacht deeg te kneden. Bestuif een werkblad met bloem en kneed het deeg een paar minuten, voeg alleen bloem toe als het echt te plakkerig wordt (te veel bloem maakt het eindresultaat droog). Vet een kom in met wat zonnebloemolie, leg het deeg erin en draai het om, zodat het overal bedekt is met een laagje olie. Bedek de kom met plastic folie en laat 1 uur rijzen op een warme plek of totdat het deeg verdubbeld is in grootte.
-
Vet een grote ovenschaal in met boter en beleg met bakpapier.
-
Beleg een werkblad met een groot stuk bakpapier, bestuif lichtjes met bloem. Leg het gerezen deeg op het bakpapier en rol het uit tot het een grootte van 70 x 18 centimeter heeft.
-
Bestuif een werkblad met poedersuiker en rol de marsepein uit tot een strook van ongeveer dezelfde grootte (in ieder geval dezelfde breedte). Leg op het uitgerolde deeg.
-
Hak de walnoten grof en roer door het rozijnenmengsel. Verdeel het rozijnenmengsel over de laag marsepein heen.
-
Rol het deeg vanaf de horizontale kant strak op. Snij de uiteinden eraf en verdeel de rest in 12 stukken. Draai ze om en zet ze in de ovenschaal. Bedek de schaal losjes met plastic folie en laat nog eens een uur rijzen.
-
Verwarm de oven voor op 190°C. Bak de broodjes 15 – 20 minuten of totdat ze goudbruin zijn.
-
Smelt de 30 gram roomboter en bestrijk de broodjes ermee. Bestrooi met poedersuiker. Je kunt de broodjes 6 weken in de vriezer bewaren en 2 dagen buiten de vriezer.
2 Reacties
• Caroline Brouwer op 14 December 2012 ∞
• Jolanda op 17 December 2012 ∞