Ons weblog, zin en onzin over eten en meer.

Shopping!

Zoals eerder gezegd, hebben we in Engeland weer lekker gewinkeld. Vorig jaar toen Iris nog in Hull studeerde, had ze daar in de buurt (Beverley om precies te zijn) een kookwinkel ontdekt. Toen ik op bezoek was, zijn we daar even snel geweest. Blijkt dat het een grote keten is die op veel plaatsen zit, we vonden er namelijk ook een in Truro. De winkel heet Lakeland. Helaas bezorgen ze niet naar Nederland. Veel spullen vind je natuurlijk ook gewoon in Nederlandse kookwinkels, maar bij de bakspullen vind je wel even nét wat meer.

DSC_0043

Na een tip van Margriet heb ik hier dan ook een cakelifter aangeschaft. Niet van Wilton, maar van Nordic Ware. Ik hoop dat hij even goed is. Naast een cakelifter, heb ik er ook nog een keukenthermometer (de vorige die ik had was van glas, die is dus kapot), een ‘cookie sheet’ en een ‘bundt pan’ gekocht. Vooral met die laatste was ik erg tevreden, aangezien mijn tulbandvorm voor sommige recepten toch wat te klein is.

DSC_0037

Naast kookwinkels zijn we natuurlijk ook even in wat supermarkten geweest (Tesco, ASDA, Sainsbury’s en Morrisson’s). Daar nog een heleboel spullen meegenomen om mee te bakken (of in te bakken). Oftewel, we zijn weer goed geslaagd. Hopelijk kunnen we er weer een jaartje tegen aan. Alhoewel een volgend tripje waarschijnlijk niet lang op zich laat wachten met een zusje die in september in Sheffield gaat studeren!

4 Reacties | Permalink

When in England…

Engeland

Wij zijn weer terug van vakantie. Na een kleine aanpassing van de bestemming zijn we uiteindelijk beland in Cornwall. We hebben heerlijk weer gehad, lekker gezwommen, gewandeld, gegeten en gewinkeld. Het was boffen dat de tent halverwege de vakantie begon te lekken, konden we die mooi daar laten en hadden we meer plaats voor boodschappen. Over die boodschappen later meer, eerst even een impressie van onze vakantie.

1

2

3

4

5

6

7

8

Plaatsen die we hebben bezocht: Porthoustock, Helston, Helford, Saint Keverne, Truro, Coverack, Lizard, Lizard Point, Land’s End, Kennack Sands, Mullion. En op de weg terug: Axminster, Lyme Regis & Swindon.

3 Reacties | Permalink

Cardini’s Caesardressing

Zoals meer mensen (onder andere hier, hier en hier) hebben wij van Cardini’s een e-mail ontvangen met de vraag of wij hun dressing wilden proberen. Dat vonden wij geen probleem, dus afgelopen woensdag ontvingen wij 6 flessen Caesardressing (ook om uit te delen).

Cardini (18)

De dressing bestaat uit olie, water, eidooier, witte wijnazijn, citroensap, zout, Parmezaanse kaas, mosterdbloem, zwarte peper, worcestersaus, gedroogde knoflook, gedroogde ui, extra vierge olijfolie, ansjovispasta en wat kleurstoffen. Wel iets meer ingrediënten dan de dressing voor bijvoorbeeld de caesarsalade van Jamie (hij gebruikt ansjovis, knoflook, Parmezaanse kaas, crème fraîche en citroen). De dressing is romig en de smaak komt enigszins wel overeen met een zelfgemaakte dressing voor een caesar salade. Het is dus een goed alternatief als je weinig tijd hebt of geen zin hebt om naast de salade ook nog de dressing zelf te maken.

Cardini (27)

Morgen verschijnt een recept met deze dressing op onze site!

2 Reacties | Permalink

Vakantiedrukte

Volle tafel - 001

Afgelopen week had Arjan nog geen vakantie, dus ik had me voorgenomen lekker de hele week in de keuken te gaan staan. Met bovenstaande tafel, veel afwas en honderden foto’s als resultaat. Nu wacht mij de taak om al die foto’s te gaan verwerken. Heb ik het toch mooi druk in de vakantie :).

3 Reacties | Permalink

Mooi eten – lelijk eten

Vandaag heb ik een roomkaastaart met Oreo’s gemaakt. Het recept kwam uit Ravinder Bhogal’s Cook in Boots (of de afgrijslijke Nederlandse titel ‘Spatels en stiletto’s'). Bij het recept stond geen foto van het eindresultaat, alleen een foto van de Oreo’s die door het roomkaasmengsel werden geroerd. Op zich had dat me al iets moeten vertellen, maar in mijn hoofd bestond nog steeds een beeld van een mooie, witte roomkaastaart met prachtige contrasterende Oreo’s. Fout. Na bijna twee uur kwam een bruine taart de oven uit. Lelijk. Gelukkig viel het mee toen ik de taart eenmaal ging snijden, de binnenkant had wel dat prachtige contrast, maar toch, de buitenkant was lelijk.

Natuurlijk is dat niet iets waar ik meteen overstuur van raak. Met in mijn achterhoofd een uitspraak van iemand op het forum van The Daring Bakers (‘You rule the cake’), heb ik er met poedersuiker toch nog wel iets van kunnen maken. Toen ik een hap nam, was het een heerlijke taart. Had ik uiteraard niet verwacht. Het is niet zo dat het niet eerder gebeurd is, maar het zette me wel aan het denken.

Als ik op zoek ben naar nieuwe recepten om te proberen, laat ik me eigenlijk altijd leiden door de foto’s. Een mooie, frisse foto maakt dat ik het recept wil proberen. Al hoeft dat natuurlijk niet altijd te betekenen dat het ook daadwerkelijk lekker is.

Met Yummy in my Tummy zijn we ons daar natuurlijk ook bewust van. Lelijk eten wil niemand maken. We willen de gerechten fotograferen, maar we moeten ze ook nog opeten. Nou maakt het met een taart niet zoveel uit als het even staat, maar warme dingen wil je eigenlijk niet te erg laten afkoelen. Soms neem je dan maar genoegen met een wat mindere foto (het blijft een hobbyproject). Vaak heb ik bij recepten foto’s gezet waar ik zelf niet zo blij mee was, maar die wel belangrijk waren voor het proces van het koken of bakken. Op zo’n moment maak je dan de keuze voor een ‘lelijke’ foto.

Blijkbaar heeft iedereen een idee in zijn hoofd van hoe eten er uit zou moeten zien. Mooi eten is fris, licht en vol met kleur. Dat is waarschijnlijk ook de reden dat Nigella in Nigella’s Kitchen versgehakte peterselie (of is het koriander?) over haar kip terriyaki strooit, zonder dat die ergens in de ingrediëntenlijst te vinden is.

Het enige nare is, is dat als je het thuis gaat maken, jouw eindresultaat er toch anders uit ziet. Het heeft niet de ‘make-over’ gehad, die het eten op de foto wel gehad heeft. Daarom vinden wij het belangrijk om stap-voor-stap foto’s op onze site te zetten, zodat je precies kunt zien hoe het gerecht eruit ziet. Dus binnenkort zul je hier ook een foto vinden van een lelijke roomkaastaart met Oreo’s, die er op de eindfoto best oké uit ziet.

4 Reacties | Permalink

Zomer!

DSCF3295

Nu de zomervakantie is begonnen (leve het onderwijs!) heb ik tijd genoeg om even bij te kletsen. Al heb ik al even geen blogpost meer geschreven, we hebben gewoon verder gekookt en gebakken. Aan het eind van het schooljaar heb ik voor mijn mentorleerlingen cakejes gemaakt.

cakejes_1

Daarnaast heb ik nog een aantal curry’s gemaakt voor een etentje, de recepten volgen binnenkort!

Curry's - 207

Over een paar weken vertrekken wij naar Engeland om samen met ons blonde hondje te gaan kamperen. Tot die tijd ben ik van plan om uitgebreid te gaan koken en bakken. Gisteren heb ik een groot deel van onze kookboeken uit de kast gehaald en alles opgeschreven wat ik nog een keer wil gaan maken. Ik ben in ieder geval van plan om voor de derde keer te gaan proberen om de Franse ‘macarons’ te maken (en dit keer hopelijk succesvol). Daarnaast heb ik nog een heleboel nieuwe kookboeken waar ik nog bijna niks uit gekookt heb. Én ik heb nog wat ideetjes voor nieuwe gerechten. Genoeg te doen dus!

Wij willen jullie allemaal een hele fijne zomervakantie wensen!

Whiskey

Laat een reactie achter | Permalink

Vrijgezellencakejes

Cupcakes - 008

Een van de vriendinnen van Iris gaat volgende week trouwen. Gisteren was haar vrijgezellenfeest, dus hebben Iris en ik vrijdag cakejes gemaakt.

Cupcakes - 006

Het thema van de cakejes was ‘schoenen’. Het zijn deze chocoladecakejes, gevuld met botercrème en bekleed met fondant. Leuk weer even geknutseld in de keuken :).

Cupcakes - 010

1 Reactie | Permalink

Fabulous Food

Fabulous Food - 009

Vorige week kreeg ik een nare verrassing toen ik mijn ‘cream of tartar’ (wijnsteenzuur) aan het zoeken was. Het potje was over datum! Ik heb er een hekel aan als dat soort dingen gebeuren. Ons volgende tripje naar Engeland laat nog even op zich wachten (ons hondje gaat mee en die mag pas 6 maanden na zijn rabiësinenting), dus zat er niks anders op dan het web af te struinen naar websites die dat soort spul verkopen. Altijd leuk om nieuwe webshops uit te proberen.

We hebben al een paar keer een link op onze website gezet naar fabulousfood.nl (voornamelijk voor black treacle en golden syrup). Je kunt daar allerlei Engelse producten bestellen. Uiteraard duurder dan als je ze in Engeland zou kopen, maar ja, ook logisch als zij ze naar Nederland moeten vervoeren. Uiteindelijk heb ik zo’n 30 euro aan producten besteld. Je kon betalen met iDEAL (ideaal!), dus het was eigenlijk vrij snel gebeurd. Ik bestelde op donderdagavond en had het zaterdagmiddag in huis. Alles was netjes verpakt.

Fabulous Food - 007

Ik vond het een beetje een gok met het oog op de houdbaarheidsdatum van producten. Vrijwel alles was houdbaar tot halverwege 2012, op de koekjes en de vegetarische reuzel (augustus 2011) na. Een beetje jammer van die laatste, want daar wilde ik eigenlijk een kerstpudding mee maken. Volgens mij moet het dan ook een vrij oude verpakking zijn, want dat spul is geloof ik wel een paar jaar goed te houden. Maar goed, op dat na ben ik eigenlijk heel tevreden.

Fabulous Food - 015

Natuurlijk wilde ik nog wel even weten wat ik had betaald als ik het gewoon in Engeland had gekocht. Een snelle rekensom (met behulp van online boodschappen doen) levert een totaal op van 11,25 pond (13 euro) voor de producten die ik gekocht heb. De verzendkosten waren 4,95, dat betekent dat ik uiteindelijk het dubbele heb betaald. Volgende keer misschien toch voor de zekerheid maar wat extra meenemen uit Engeland ;).

7 Reacties | Permalink

Verse gember bewaren

Gember - 003

Hier een tip van ons. We hebben het al bij verschillende wokrecepten gezet, maar willen het hier toch nog een keer noemen. Verse gember geeft een enorme boost aan de smaak van je gerecht. In de supermarkten kun je eigenlijk altijd alleen maar stukken van 250 – 500 gram kopen. Voor een gemiddeld wokgerecht heb je een duimstuk gember nodig. Het is zonde om de rest dan maar weg te gooien.

Wij hakken gember altijd in stukken van 4 cm groot. Vervolgens pakken we ze in met plastic folie en leggen we ze in de vriezer. Als we dan verse gember nodig hebben, kunnen we zo een stukje uit de vriezer halen. Je merkt geen smaakverschil én het is een stuk makkelijker om te raspen.

Als we de gember nodig hebben, halen we het uit de vriezer en laten 5 minuten liggen. De schil is dan zacht genoeg om met een mesje eraf te snijden. Vervolgens rasp je de rest, ideaal!

1 Reactie | Permalink

Amazon frenzy

22 mei 2011 - 003

Het was alweer even geleden dat wij boeken hadden besteld via Amazon. Dus twee weken geleden vonden wij het wel weer eens tijd. En dat is zo naar, keuzes maken! De selectie die je hierboven ziet, is ontstaan na úren van klikken. Nou niet echt uren, maar lang genoeg. Het waren boeken die al een tijdje op ons verlanglijstje stonden. En bovendien, als je dan toch bij Amazon gaat bestellen, dan zorg je wel dat je boven die grens van 25 pond komt zodat je geen verzendkosten hoeft te betalen. Uiteindelijk hebben we 94 euro betaald voor alles, dus dat viel eigenlijk reuze mee.

22 mei 2011 - 006

Van deze boekjes hadden we er al een paar. De recepten zijn ook gewoon te vinden op de BBC Good Food website, maar ik vind het altijd zo lekker om gewoon op de bank te hangen met een stapel kookboeken naast me (Arjan gebruikt gewoon de iPad, maar ja, verschil moet er zijn). Bovendien heb ik nog geen recept geprobeerd van BBC Good Food dat niet gelukt is. Zo maakten we al met succes courgettemuffins, hazelnotencake met Nutella, panna cotta met passievrucht en kokos, zoete kerstpasteitjes en meer.

22 mei 2011 - 008

Dit boek is dit jaar verschenen. Het is een boek uit de serie van de River Cottage. Ik had Everyday en Bread al en met die boeken ben ik erg tevreden. Dit was dus een logische aanvulling. Van wat ik tot nu toe gezien heb, zijn het niet echt recepten die ik nog niet kende. Toch ben ik benieuwd of ze net zo lekker zullen zijn (of lekkerder?) dan de recepten die ik al ken.

22 mei 2011 - 017

Dat heerlijke broodje hierboven en de televisieserie hebben er uiteindelijk voor gezorgd dat we toch hebben besloten om ‘Jamie’s 30 minute meals’ aan te schaffen. We zijn benieuwd!

22 mei 2011 - 019

Dit boek staat geloof ik al een half jaar op mijn wishlist. Wij zijn dol op de Engelse Masterchef! In het begin was ik nog wat sceptisch, maar dat veranderde met deze citroentaart. Het boek zit al vol met post-its bij recepten die ik wil gaan proberen!

22 mei 2011 - 027

Ik weet nog niet helemaal wat ik van dit boek moet denken. De titel sprak me aan en de reviews waren goed, maar ik vind het boek nogal onoverzichtelijk overkomen. Bovendien zijn de recepten ingedeeld in maanden (waarbij ik niet zo goed snap dat zelf boter maken nou echt iets is wat je in de lente zou moeten doen). We gaan ons er de komende maanden maar eens in verdiepen.

22 mei 2011 - 032

Ik geloof dat wij bijna alle recepten uit ‘In the mood for entertaining’ van Jo Pratt geprobeerd hebben. Dat zijn echt geweldig lekkere gerechten! ‘In the mood for food’ is het eerste boek van Jo Pratt en we kunnen nu al niet wachten om al de lekkere recepten die daarin staan te gaan proberen. Zoals deze Bailey’s cheesecake, yum!

22 mei 2011 - 033

Als jullie nog kookboektips voor ons hebben, horen we het graag!

2 Reacties | Permalink

Pagina 5 van 71234567»
Volg ons via Twitter:
  • RSS

Meld je aan voor onze nieuwsbrief voor interessante extra’s en het laatste nieuws: