Worteltaart met ananas

Een echte Engelse carrot cake. Als je dit nog nooit gegeten hebt, probeer dit heerlijke taartje dan zeker!

Laat je niet afleiden door de wortels in deze taart, die proef je amper terug als de taart gebakken is. Het resultaat is een heerlijke, zachte fruittaart met een romige citroenglazuur. Voor dit recept is een bakvorm van 18 cm gebruikt.

Probeer ook eens wortelmuffins, of Engelse fruitcake.

carrot cake wortel worteltaart worteltaart met ananas
Worteltaart met ananas
Moeilijkheid
Gemiddeld
Bereidingstijd
> 60 min.
Aantal
Voor een taart van 18 cm

Ingrediënten

  • 4 grote wortels (ongeveer 250 gram)
  • 250 gram bloem
  • 125 gram rietsuiker
  • 3 eetlepels honing
  • 2 eieren
  • 1 blikje ananas (ongeveer 300 gram)
  • 5 eetlepels zonnebloemolie
  • 1/2 theelepel zout
  • 1,5 theelepel bakpoeder
  • 1 theelepel kaneel
  • 25 gram walnoten

Voor het glazuur

  • 250 gram poedersuiker
  • 40 gram roomboter
  • 40 gram mascarpone
  • 1/2 theelepel citroensap

Je kunt de ingrediënten voor het glazuur ook in de keukenmachine stoppen en mixen.

Bereidingswijze & foto's

  1. Verwarm de oven voor op 180°C.

  2. Bedek een 18cm taartvorm met bakpapier. 3282708686_2906af03ff

  3. Rasp de wortels, in de keukenmachine of met een rasp, fijn. 3282713872_debc044b36

  4. Laat de ananasstukjes goed uitlekken in een vergiet. Heb je ananasschijven? Snijd ze dan eerst in stukjes. 3281885617_1ca2f143311

  5. Houd 8 walnoten apart voor de garnering aan het einde. Stop de anderen in een kom en stamp ze kapot met bijvoorbeeld een vijzel. 3282723376_0e8cb8f1671

  6. Zeef de bloem in een kom.

  7. Voeg aan de bloem het zout, het bakpoeder, de kaneel en de suiker toe. Roer door elkaar. 3282720246_e4218a01fa1

  8. Voeg de honing, de eieren, de olie, de ananas, de stukjes walnoten en de geraspte wortel toe.

  9. Meng alles goed door elkaar. Giet het mengsel vervolgens in het taartblik. 3282725516_828a112f3e1

  10. Bak de taart voor 1 uur of tot de taart goudbruin is in de oven. Laat de taart afkoelen. 3281919369_c4b0b6af661

Het glazuur maken

  1. Zeef de poedersuiker. Gebruik je een bus poedersuiker? Open dan het grote gat en trek hiermee de bovenkant van de bus af.

  2. Stop de boter in de magnetron totdat het gesmolten is (ongeveer 40 seconden).

  3. Meng in een kom de poedersuiker, de boter, de mascarpone en het citroensap. Roer door elkaar. 3281926073_0d1caeb75d1

  4. Smeer het glazuur over de afgekoelde taart. Decoreer de bovenkant met de overgebleven walnoten. 3282749328_279b1f70221 dsc_0066 dsc_00693

3282800218_35bf24806c1

dsc_0117

7 Reacties

  1. Ik heb een vraag over het recept. Kan je de ananas gewoon weglaten zonder dat de taart ineens mislukt? Ik ben namelijk alergisch voor ananas.

    Amanda op 12 June 2011

  2. Hoi Amanda, de ananas zorgt voor de smeuïge textuur van deze taart, dus ik zou het niet weglaten. Je zou het denk ik wel kunnen vervangen door geraspte appel. Veel groeten, Lisa

    Lisa op 13 June 2011

  3. Hallo Lisa,

    Ik heb de taart gisteren gemaakt, was een groot succes bij mijn bezoek haha.. Alleen vond of leek het wel alsof de taart niet echt gaar was van binnen.. Ik had het idee dat dat misschien kwam door de ananas!

    Hoort deze taart een beetje smeeuig en nattig(als je begrijpt wat ik bedoel) te zijn van binnen?

    Soumia op 24 December 2011

  4. Nog 1 vraag, ben best vervelend ;)

    Kan ik de taart 1 dag van te voren maken en hoe zit het dan met het glazuur en waar moet de taart dan bewaren..

    Alvast bedankt!

    Soumia op 24 December 2011

  5. Hoi Soumia, geen probleem hoor! De taart hoor smeuïg van binnen te zijn, dat komt door de wortel en ananas. En je kunt de taart inderdaad eerder maken. Je kunt de cake bakken en vervolgens inpakken met plastic folie en buiten de koelkast bewaren. Je kunt de taart ook meteen glazuren, maar dan moet je hem in de koelkast bewaren (in een luchtdichte doos) en loop je de kans dat de cake droog wordt. Veel groeten, Lisa

    Lisa op 24 December 2011

  6. Ik heb net de taart gemaakt. Hij is inderdaad erg smeuïg van binnen. Persoonlijk heb ik dat liever wat minder. Maar hij smaakt heerlijk en ruikt super lekker. De icing vind ik erg goed erbij passen. Heerlijk om nog wat nootjes erin te proeven (ik heb de 8 halve noten buiten de 25 gr walnoten gedaan, want anders hield je niks over voor in de taart!).

    Janna op 9 March 2012

  7. Oh en ik had ipv ananas geraspte appel gebruikt, ik kan namelijk niet tegen ananas. Maar dat lukt dus prima!

    Janna op 9 March 2012

Reactie achterlaten