Red velvet cake

Een all-American taart: red velvet cake! Twee knalrode, zachte cakebodems op elkaar gestapeld en gevuld met frosting. Spectaculair en ongelooflijk lekker!

Het recept voor deze taart komt uit Rachel Allen’s Bake. Ik heb het recept wat aangepast. Omdat ik geen rauwe eieren wil gebruiken, heb ik eiwitpoeder gebruikt. Werkt perfect en je hebt niet het risico van salmonella. Als je geen karnemelk hebt, kun je 250 ml melk mengen met 1 eetlepel witte wijnazijn. Laat dit 10 minuten staan, dan is het klaar voor gebruik. De bicarbonaat van soda en het wijnsteenzuur kun je eventueel vervangen door bakpoeder, maar het is niet hetzelfde. Voor de Golden Syrup zou je keukenstroop of goudstroop kunnen gebruiken.

Meer spectaculaire taarten? Kijk eens bij tropische chocoladetaart, driedubbele chocoladetaart met marshmallowfrosting of driedubbele aardbeientaart met marsepein.

amerikaanse taart frosting red velvet cake rode taart
Red velvet cake
Moeilijkheid
Gevorderd
Bereidingstijd
> 60 min.
Aantal
Dichte taartvorm van 20 cm

Ingrediënten

  • 150 gram, op kamertemperatuur roomboter
  • 300 gram kristalsuiker
  • 1 theelepel vanille extract
  • 3, gescheiden eieren
  • 250 gram bloem
  • 25 gram maïzena
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 2 eetlepels cacaopoeder
  • 250 ml karnemelk
  • 3 eetlepels rode kleurstof
  • 1 theelepel witte wijnazijn
  • 1 theelepel bicarbonaat van soda
  • zout snufje

Voor de frosting

  • 2, of eiwitpoeder eiwitten
  • 250 gram witte basterdsuiker
  • 50 gram golden syrup
  • snufje zout
  • 1/4 theelepel wijnsteenzuur
  • 2 eetlepels water
  • 1 theelepel vanille extract

Bereidingswijze & foto's

Verwarm de oven voor op 180°C

  1. Vet de vormen in en beleg de onderkant met bakpapier.

  2. Mix de boter met een elektrische mixer voor een paar minuten totdat het zacht en romig is.

  3. Voeg de suiker toe en klop opnieuw voor een paar minuten. DSC_0088

  4. Voeg de vanille extract toe en klop opnieuw.

  5. Voeg een voor een het eigeel toe aan het botermengsel en mix goed nadat je een eigeel hebt toegevoegd.

  6. Zeef de bloem, de maïzena, het bakpoeder en de cacao op een bord. DSC_0092

  7. Meng de voedingskleurstof met de karnemelk. Voeg meer voedingskleurstof toe als het mengsel niet rood genoeg is (wij hebben in totaal 4 – 5 eetlepels toegevoegd, maar dit ligt aan de kleurstof die je gebruikt). DSC_0095

  8. Zeef een derde van het bloemmengsel bij het botermengsel en mix totdat het gemengd is (niet langer!). Voeg een derde van het karnemelkmengsel toe en mix opnieuw totdat het net gemengd is. Ga door totdat je een samenhangend beslag hebt. DSC_0105 DSC_0119

  9. Klop de eiwitten met het zout stijf in een schone, vetvrije kom totdat het eiwit stijve pieken vormt. DSC_0123

  10. Meng een vierde van het eiwit met het beslag en roer goed door elkaar. DSC_0126

  11. Vouw met een spatel de rest van het eiwit voorzichtig in drie delen door het beslag heen. Zorg dat je niet te veel roert.

  12. Meng de witte wijnazijn en de bicarbonaat van soda in een aparte kom totdat het begint te bubbelen. Vouw dit ook door het beslag heen.

  13. Verdeel het beslag tussen de twee taartvormen. DSC_0132

  14. Bak de taart 25 – 30 minuten in de oven of totdat een prikker er schoon weer uitkomt. Laat ze 15 minuten in de vorm afkoelen, trek een mes om de randen heen zodat de cakebodems los zitten en draai ze voorzichtig om op een rooster. Laat ze volledig afkoelen. DSC_0209

  15. Maak de frosting door het eiwit, de suiker, de golden syrup, het zout, het wijnsteenzuur en het water in een hittebestendige kom te mengen. Zet de kom over een pan met zacht kokend water (de kom mag het kokende water niet raken).

  16. Klop het mengsel met een elektrische mixer tot zachte, satijnen pieken. Haal de kom van de pan af en klop voor nog eens 2 minuten. Het mengsel wordt nu stijver. Voeg de vanille extract toe en mix opnieuw. DSC_0230

  17. Begin meteen met het glazuren van de cake om te voorkomen dat het mengsel hard wordt. Besmeer eerst een cakebodem met een vierde van het mengsel. DSC_0231

  18. Leg de andere cake bovenop en besmeer de bovenkant met een vierde van het mengsel. DSC_0236 DSC_0240

  19. Besmeer de zijkanten van de cake met de rest van de frosting. Maak kleine pieken overal op de taart. DSC_0245

  20. Laat de taart minstens een half uur staan voor het serveren.

DSC_0259

DSC_0374

12 Reacties

  1. Wauw, ziet er prachtig uit! Mocht er een reden voor cake zijn, ga ik deze uitproberen.

    Tineke op 17 October 2009

  2. Ik heb de taart gisteren gemaakt, wel een uitdaging hoor!

    Hij was echt heerlijk, vond het alleen wel jammer dat ik em niet zo hoog heb gekregen. Ik heb 2 vormen van 24cm gebruikt, en de taart was lang niet zo hoog als op de foto. Verder was de frosting ook niet stijf genoeg geworden naar mijn idee, ik kon geen pieken maken op de taart.

    Desondanks heeft iedereen er wel van gesmuld. De strucuur doet een beetje denken aan indische pandancake. Zouden jullie ook eens op de website moeten zetten…. ;-)

    Rianne op 22 February 2011

  3. Hoi Rianne,

    Nog even een reactie op het maken van de frosting. Als je geen pieken kunt maken van de frosting, is de kom waarschijnlijk een beetje nat geweest (een druppel water of een vettige kom kan er al voor zorgen dat de eiwitten niet stijf worden). Ik wrijf mijn kom altijd even in met citroensap (en dep hem droog met keukenpapier), dat werkt erg goed.

    Toch fijn dat iedereen ervan gesmuld heeft! Een Indische pandancake, dat is ook nog een idee inderdaad. Eens kijken of we daar de komende tijd een van kunnen gaan maken.

    Veel groeten, Lisa

    Lisa op 26 February 2011

  4. Ik heb de taart vanochtend gemaakt, en hij is opzich harstikke goed gelukt.. Alleen ik vind het wel jammer dat hij niet net zo hoog is geworden als op de foto, wat kan de oorzaak hiervan zijn?

    http://twitpic.com/5kjwjk

    marloes op 3 July 2011

  5. Hoi Marloes, Je taart ziet er heerlijk uit! Heb je twee ronde vormen van 20 cm gebruikt? Want dan kan het eigenlijk niet mislukken. Veel groeten, Lisa

    Lisa op 4 July 2011

  6. Hoi! Een vraagje, is bicarbonaat van soda hetzelfde als zuiveringszout (Baking soda)? En wat is wijnsteenzuur precies? Waar kun je dat kopen? Dankjewel!

    Ditte op 24 November 2011

  7. Hoi Ditte, bicarbonaat van soda is hetzelfde als zuiveringszout of baking soda. Wijnsteenzuur is hetzelfde als ‘cream of tartar’. Ze verkopen het hier: http://www.pieceofcake.nl/shop.....038;cat=47 Maar het is daar wel wat duurder. In Engeland koop je zo’n potje voor ongeveer 1 pond. Veel groeten, Lisa

    Lisa op 25 November 2011

  8. Heey,

    Ik wil deze taart graag gaan maken, maar ik kan goldensyrup nergens vinden. Kan je ook honing gebruiken? Zelf weet ik niet wat wijnsteenzuur is en die bacrobaat van soda kun je dat ook vervangen door backing powder?

    Dankjewel!

    Barbara op 24 April 2012

  9. Hallo,

    ik wil deze taart echt heel graag maken, maar in onze supermarkt kan ik nergens witte wijanzijn vinden.. kan ik dat ook vervangen door iets anders?

    Groetjes!

    Savannah op 6 August 2012

  10. @ Barbara sorry voor mijn late reactie. De golden syrup kun je vervangen door honing, al krijg je dan wel de smaak van honing in je frosting. Ze verkopen het vaak bij de Albert Heijn bij de ontbijtproducten (van Lyle’s). Wijnsteenzuur stabiliseert de eiwitten, dat zou je eventueel kunnen vervangen door dezelfde hoeveelheid azijn. De baking soda (zuiveringszout) zou ik niet vervangen. Ze verkopen het vaak bij een toko of op internet. Het werkt namelijk niet helemaal hetzelfde als bakpoeder.

    @ Savannah witte wijnazijn kun je in veel supermarkten krijgen (gewoon bij de azijn). Je kunt het eventueel vervangen door gewone, witte azijn.



    Veel groeten, Lisa

    Lisa op 6 August 2012

  11. witte azijn valt gewoon onder natuurazijn toch, en dan hoef ik er niks van wijn bij te doen?

    Savannah op 6 August 2012

  12. Klopt ja, gewoon natuurazijn (keukenazijn). Geen wijn bij doen, witte wijnazijn is azijn die vrijkomt bij witte wijn, geen azijn die gemengd wordt met witte wijn.

    Lisa op 6 August 2012

Reactie achterlaten