Home Page › Wereld › Midden-Oosten ›
Labnehtaart
Een heerlijke, lichte taart met labneh (of roomkaas van yoghurt).
Deze taart is echt heerlijk en zo makkelijk om te maken. De labneh kun je zelf maken of je kunt een pakje uit de winkel gebruiken. Het recept komt uit Pure Dessert van Alice Medrich. Alle dingen die het maken van een roomkaastaart soms wat vertragen (het laten koelen van deeg in de koelkast, het laten afkoelen van een bodem of het koelen van de gebakken taart in de koelkast), zijn hier niet aan de orde. Het deeg bak je meteen af, de bodem vul je terwijl hij nog heet is en de taart is meteen na het afkoelen klaar om aangesneden te worden. Je hoeft hem alleen in de koelkast te zetten, als je niet van plan bent hem binnen 3 uur te gaan eten.
De labnehlaag is romig en zacht, maar stevig genoeg om te snijden. Het is een ideaal toetje, licht genoeg door het gebruik van de labneh, maar het kan ook heel goed als taart bij de koffie. Je kunt er vers fruit bij serveren, maar hem ook zo laten. In het oorspronkelijke recept wordt voor de vulling vanille-extract gebruikt. Ik had toevallig nog een vanillestokje, dus ik heb die gebruikt, maar als je dat niet hebt, kun je dus gewoon een halve theelepel vanille-extract gebruiken.
Probeer ook eens oosterse roomkaastaart met sinaasappels, baklava of mango met oranjebloesemsiroop.
Ingrediënten
Voor de bodem
- 115 gram ongezouten roomboter
- 3 eetlepels fijne kristalsuiker
- 1/2 theelepel vanille-extract
- 1/4 theelepel zout
- 120 gram bloem
Voor de vulling
- 3 eieren
- 50 gram fijne kristalsuiker
- 1 vanillestokje
- snufje zout
- 300 gram labneh
- 1 eigeel
Bereidingswijze & foto's
-
Verwarm de oven voor op 180°C. Vet een vorm (met losse bodem) van 24 cm in met boter.
-
Meng de boter, suiker, het vanille-extract en het zout in een kom. Voeg de bloem toe en kneed tot een geheel. Duw het deeg in de taartbodem en verdeel gelijkmatig over de bodem. Dit kan even wat tijd kosten, want je hebt net genoeg deeg. Prik met een vork drie keer in de bodem.
-
Bak de bodem 20 – 25 minuten of totdat hij goudbruin is.
-
Maak ondertussen de vulling. Het is belangrijk dat je de ingrediënten in deze volgorde mengt, dus volg deze stappen nauwgezet. Halveer het vanillestokje en schraap de zaadjes eruit (gebruik het vanillestokje bijvoorbeeld voor vanille-extract). Meng de zaadjes met de eieren, de suiker en het zout in een kom. Klop met een garde door elkaar (niet te hard). Voeg nu de labneh toe en klop door elkaar.
-
Haal de bodem uit de oven. Klop het eigeel los met wat zout en bestrijk de bodem met het mengsel. Zet de bodem nog 1 – 2 minuten in de oven, of totdat het eigeel gestold is. Dit zorgt ervoor dat de bodem knapperig blijft.
-
Draai de temperatuur naar 150°C.
-
Giet de vulling op de hete bodem. Verspreid gelijkmatig over de bodem met een spatel.
-
Bak de taart nog 15 – 20 minuten in de oven. De randen moeten stevig zijn, maar in het midden lijkt het op erg zachte gelei. Zorg dat je de taart niet te lang bakt, dan wordt de vulling korrelig.
-
Laat de taart helemaal afkoelen in de vorm op een rooster. Haal uit de vorm en snij in punten. Bewaar de taart in de koelkast.
Er zijn nog geen reacties.