Klassieke Victoria Sponge Cake

Het basisrecept voor het maken van een Victoria Sponge cake.

Dit recept is voor een bakvorm van 18cm. Voor deze cake heb ik het geheel in één keer gebakken en de cake vervolgens horizontaal doormidden gesneden. Je kunt ze ook helft voor helft bakken. Kijk ook eens bij mini-victoria sponge cakes of Victoria Sponge cake met citroenvulling..

Klassieke Victoria Sponge Cake
Moeilijkheid
Gemiddeld
Bereidingstijd
30–60 min.
Aantal
1 taart van 18 cm

Ingrediënten

  • 180 gram zelfrijzend bakmeel
  • 180 gram roomboter
  • 180 gram kristalsuiker
  • 3 eieren
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 4 eetlepels aardbeienjam
  • 2 eetlepels poedersuiker

Bereidingswijze & foto's

Verwarm de oven voor op 180°C

  1. Klop de boter met de suiker tot het een zachte massa is. 3379324550_4bab8647211

  2. Voeg beetje bij beetje de losgeklopte eieren toe aan het suikermengsel. 3378515543_f524eaec5e1

  3. Voeg de vanille toe.

  4. Zeef de bloem bij het mengsel en spatel door elkaar. Hoe minder je roert, hoe luchtiger je cake zal zijn. Zorg dus dat je niet te lang roert.

  5. Schep de mix in een 18cm taartvorm die je belegd hebt met bakpapier (of ingevet hebt). 3379332564_93bfd59be01

  6. Bak de cake voor 30 minuten als je de cake in één keer bakt. Als je de helften één voor één bakt, halveer dan de baktijd. De bovenkant moet goudbruin zijn. Laat de cake afkoelen. 3379245456_a009ab859a1

  7. Snijd de cake met een groot, scherp mes doormidden. Snijd een eventuele bolling van één helft af. 3379244848_008193760f1

  8. Schep de jam op de bodem en verspreid over het oppervlak. Laat de randen vrij, die worden vanzelf opgevuld door het gewicht van de andere helft die bovenop de jam drukt. 3378517431_a4374c197f

  9. Leg de andere helft bovenop de cake.

  10. Bestrooi met poedersuiker en snijd in stukken.

3379324854_43f1eca0241

7 Reacties

  1. wat zijn losgeklopte eieren??

    caitlin op 3 August 2010

  2. Hoi Caitlin,

    losgeklopte eieren zijn eieren die je kort gemengd hebt met een vork of met een garde. Dit doe je zodat de dooier en het eiwit goed gemengd zijn. Veel groeten, Lisa

    Lisa op 6 August 2010

  3. Hoi, Mijn laatste spongecake die ik had gemaakt was nogal droog. Het recept had alleen geen (room) boter, wel werden er 2x zoveel eieren gebruikt. Denk je dat de boter de cake wat vochtiger zal maken?

    groeten van Suswan

    Susan op 15 September 2011

  4. Hoi Susan, Ja, ik denk wel dat boter het verschil maakt in een sponge cake. Veel groeten, Lisa

    Lisa op 17 September 2011

  5. Hoi, de cake net gebakken en gegeten, lekker hoor! Hoort in een victoria spongecake ook een slagroomlaag?

    win op 18 February 2012

  6. Hoi Win, hartstikke leuk om te horen. Slagroom kan, maar het hoeft niet. Veel groeten, Lisa

    Lisa op 18 February 2012

  7. Hallo Caitlin, maakt het nog uit wat voor taartvorm je gebruikt? Is een springvorm misschien handiger?

    Cobie op 15 March 2013

Reactie achterlaten