Vanillemuffins met chocola

Heerlijke vanillecakejes met chocoladestukjes.

Het recept voor deze heerlijke muffins komt uit Muffins Galore. Ik heb pure chocolade gebruikt. Probeer ook eens browniecupcakes met marshmallow, browniemuffins met pindakaas of kerstcakejes.

Muffins Galore
Muffins Galore Catherine Atkinson op bol.com

Muffins voor mama - 004

muffins met chocola vanillemuffins vanillemuffins met chocola
Vanillemuffins met chocola
Moeilijkheid
Eenvoudig
Bereidingstijd
30–60 min.
Aantal
12 muffins

Ingrediënten

  • 300 gram zelfrijzend bakmeel
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 50 gram roomboter
  • 80 gram kristalsuiker
  • 2 eieren
  • 225 ml melk
  • 1 theelepel vanille extract
  • 150 gram, in stukjes chocola
  • 2 eetlepels, in stukjes (extra) chocola

Bereidingswijze & foto's

Verwarm de oven voor op 200°C

  1. Vet een muffinvorm in of beleg hem met papieren muffinvormpjes.

  2. Meng het zelfrijzend bakmeel en het bakpoeder in een kom. chocolademuffins (3)

  3. Snij de boter in stukjes en wrijf de boter in het bakmeelmengsel totdat je een mengsel hebt dat op broodkruimels lijkt.

  4. Meng de suiker en de chocoladestukjes door het botermengsel. Muffins voor mama - 006

  5. Meng in een maatbeker de eieren, melk en de vanille extract.

  6. Schenk de natte ingrediënten bij de droge ingrediënten en roer kort met een houten lepel, totdat het mengsel nét gecombineerd is (te veel roeren leidt tot taaie muffins). chocolademuffins (10)

  7. Verdeel het beslag over de muffinvorm.

  8. Verdeel de overige chocoladestukjes over de bovenkant. chocolademuffins

  9. Bak de muffins 18 – 20 minuten in de oven of totdat ze goudbruin zijn. Laat ze 10 minuten in de vorm afkoelen en zet ze vervolgens op een rooster om volledig af te koelen.

chocolademuffins met chocola (10)

11 Reacties

  1. Werkelijk, alles wat met chocola te maken heeft vind ik heerlijk. Ik heb recept dit weekeinde zelf gemaakt (Albert heijn 72% chocola gebruikt) was echt heel lekker. Mooie foto’s trouwens op deze site.

    Chocolade liefhebber op 5 November 2009

  2. Afgelopen weekend deze muffins gemaakt. Ze zagen er mooi uit, de structuur van de muffin was mooi. De smaak was goed, wat er overbleef om t proeven. Het papiertje zat zo vast aan de muffin dat de halve muffin verdwenen was op het moment dat ik het papiertje verwijderd had. Nogal frustrerend. Deze maak ik niet meer.

    Ik zoek een andere recept van deze mooie site.

    J. op 15 February 2011

  3. Hoi J. Dat heeft niet te maken met het recept, maar met de kwaliteit van je muffinvormpjes. Je zou de volgende keer de muffinvorm goed kunnen invetten en geen vormpjes kunnen gebruiken. Of probeer eens andere papieren vormpjes? Veel groeten, Lisa

    Lisa op 15 February 2011

  4. Ik heb ze gisteravond gemaakt, ze waren erg goed gelukt! Ik gebruikte zelf cakevormpjes van Dr. Oetker en heb geen last gehad van vastgeplakte muffins, althans, niet toen ze volledig afgekoeld waren. Uiteraard kon ik mezelf niet inhouden en heb ik er eentje warm gegeten, toen plakten ze nog wel aan het papiertje. (a)

    Chantal op 19 April 2011

  5. Hee! Allereerst wil ik jullie complimenteren over de website en de heerlijke recepten, top! Maar nu natuurlijk mijn vraag; vanille extract. Kun je de vanille aroma van dr oetker kopen of is dit niet wat jullie bedoelen?

    Groetjes Annemiek

    Annemiek op 18 January 2012

  6. Hoi Annemiek, hartstikke leuk om te horen! Vanille aroma is niet op basis van echte vanille (hetzelfde als vanille essence). Vanille-extract wordt gemaakt van echte vanillebonen, het is helaas niet te koop in de supermarkt, maar wel heel makkelijk zelf te maken (kijk hier). Je kunt vanille aroma wel gebruiken hoor, ze smaken dan misschien iets anders, maar de muffins zullen er verder niet echt onder te lijden hebben. Veel groeten, Lisa

    Lisa op 18 January 2012

  7. hallo, ik ben van plan deze te maken vandaag maar ik heb geen vanille aroma wel vanille suiker is dit ook goe en hoeveel zou hier dan van ingedaan moeten worden?

    lesley op 16 February 2012

  8. @ Lesley dat kan wel hoor. Ik zou de helft van de suiker vervangen voor vanillesuiker. Veel groeten, Lisa

    Lisa op 16 February 2012

  9. Erg lekkere cakejes! Ik heb ook het probleem dat ze eraan vast blijven plakken, ik gebruik de papieren vormpjes van Dr. Oetker in een muffinvorm, normaal heb ik er geen last van. Nog tips om dit te voorkomen?

    Sylke op 16 June 2012

  10. Misschien de vorm een beetje invetten voor je de cakevormpjes erin zet? Doe ik wel eens met boterpapier als ik een deeg dat nogal kleeft makkelijk uit de vorm wil krijgen. Er zit niet zoveel vetstof in het beslag. Een klassiek vier-vierdenbeslag bevat meer boter en maakt de papiervormpjes vettig tijdens het bakken. Misschien ligt het daaraan.

    Claudia op 14 March 2013

  11. ik ga ze binnenkort maken ze zien er heerlijk uit ik ben benieuwd!!

    lianne op 15 May 2013

Reactie achterlaten