Home Page › Zoetigheid › Koekjes ›
Pindakoekjes
Knapperige pindakoekjes, een perfecte combinatie tussen zout en zoet.
Deze koekjes zijn perfect: een krokant koekje met heerlijke zoute pinda’s. Zoveel beter dan de pindakoekjes die je in de winkel kunt vinden. Het recept komt uit Baking: from my home to yours van Dorie Greenspan. Ik heb het recept hier gehalveerd. Sla het romig mixen van de boter en de eieren niet over, het doet alles voor de structuur van deze koekjes. Probeer ook eens gemberkoekjes, jamkoekjes of triple chocolate chip koekjes.

Ingrediënten
- 115 gram boter
- 150 gram bloem
- 1 ei
- 100 gram pindakaas
- 60 gram lichtbruine basterdsuiker
- 45 gram kristalsuiker
- 90 gram gezouten pinda’s
- 1/2 theelepel baking soda
- 1/2 theelepel bakpoeder
- snufje zout
- snufje nootmuskaat
- 50 gram, voor het rollen van de koekjes kristalsuiker
Alle ingrediënten op kamertemperatuur.
Bereidingswijze & foto's
-
Verwarm de oven voor op 180°C. Hak de pinda’s in stukjes.
-
Meng de bloem, de baking soda, het bakpoeder en het zout in een kom. Rasp er wat verse nootmuskaat bij en roer door elkaar met een garde.
-
Stop de zachte boter in een kom en mix hem in twee minuten zacht en romig.
-
Voeg de pindakaas toe en klop nog een extra minuut tot een romig geheel.
-
Voeg de basterdsuiker en de kristalsuiker toe en mix opnieuw 3 minuten.
-
Voeg het ei toe en klop nog een minuut.
-
Voeg het bloemmengsel toe en meng met een mixer op een lage stand door elkaar. Stop meteen zodra alles gemengd is.
-
Schep de pinda’s erdoorheen. Het deeg is nu zacht en haast schuimig qua structuur.
-
Zet een bakje met de overige kristalsuiker (voor het rollen van de koekjes) neer. Beleg een bakplaat met bakpapier.
-
Neem een stukje deeg met de grootte van een walnoot en rol er een balletjes van. Rol die door de suiker en leg op de bakplaat. Zorg voor een afstand van 4 cm tussen de koekjes. Bij mij paste er in totaal 16 koekjes op één bakplaat.
-
Gebruik een vork om de koekjes in te duwen. Duw hem er nog eens in de tegenovergestelde hoek op.
-
Bak de koekjes 12 minuten in de oven of totdat ze lichtbruin zijn. Laat ze 5 minuten afkoelen op de bakplaat en leg ze dan met een spatel (of een kaasschaaf) op een rooster om helemaal af te koelen en krokant te worden. Denk eraan dat je de bakplaat eerst laat afkoelen (gaat erg snel onder koud water) voordat je een nieuwe lading koekjes erop legt.

6 Reacties
• Caroline Brouwer op 1 June 2010 ∞
• Caroline Brouwer op 6 June 2010 ∞
• Alies op 9 February 2012 ∞
• Lisa op 10 February 2012 ∞
• Janna op 14 February 2012 ∞
• Lisa op 16 February 2012 ∞