Pindakoekjes

Knapperige pindakoekjes, een perfecte combinatie tussen zout en zoet.

Deze koekjes zijn perfect: een krokant koekje met heerlijke zoute pinda’s. Zoveel beter dan de pindakoekjes die je in de winkel kunt vinden. Het recept komt uit Baking: from my home to yours van Dorie Greenspan. Ik heb het recept hier gehalveerd. Sla het romig mixen van de boter en de eieren niet over, het doet alles voor de structuur van deze koekjes. Probeer ook eens gemberkoekjes, jamkoekjes of triple chocolate chip koekjes.

koekjes met pinda's pindakoekjes
Pindakoekjes
Moeilijkheid
Eenvoudig
Bereidingstijd
< 30 min
Aantal
32 stuks

Ingrediënten

  • 115 gram boter
  • 150 gram bloem
  • 1 ei
  • 100 gram pindakaas
  • 60 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 45 gram kristalsuiker
  • 90 gram gezouten pinda’s
  • 1/2 theelepel baking soda
  • 1/2 theelepel bakpoeder
  • snufje zout
  • snufje nootmuskaat
  • 50 gram, voor het rollen van de koekjes kristalsuiker

Alle ingrediënten op kamertemperatuur.

Bereidingswijze & foto's

  1. Verwarm de oven voor op 180°C. Hak de pinda’s in stukjes. Pindakoekjes - 002 Pindakoekjes - 007 Pindakoekjes - 008

  2. Meng de bloem, de baking soda, het bakpoeder en het zout in een kom. Rasp er wat verse nootmuskaat bij en roer door elkaar met een garde. Pindakoekjes - 011 Pindakoekjes - 013

  3. Stop de zachte boter in een kom en mix hem in twee minuten zacht en romig. Pindakoekjes - 004

  4. Voeg de pindakaas toe en klop nog een extra minuut tot een romig geheel. Pindakoekjes - 005 Pindakoekjes - 006

  5. Voeg de basterdsuiker en de kristalsuiker toe en mix opnieuw 3 minuten. Pindakoekjes - 009

  6. Voeg het ei toe en klop nog een minuut. Pindakoekjes - 010 Pindakoekjes - 014

  7. Voeg het bloemmengsel toe en meng met een mixer op een lage stand door elkaar. Stop meteen zodra alles gemengd is. Pindakoekjes - 015

  8. Schep de pinda’s erdoorheen. Het deeg is nu zacht en haast schuimig qua structuur. Pindakoekjes - 016

  9. Zet een bakje met de overige kristalsuiker (voor het rollen van de koekjes) neer. Beleg een bakplaat met bakpapier.

  10. Neem een stukje deeg met de grootte van een walnoot en rol er een balletjes van. Rol die door de suiker en leg op de bakplaat. Zorg voor een afstand van 4 cm tussen de koekjes. Bij mij paste er in totaal 16 koekjes op één bakplaat. Pindakoekjes - 019 Pindakoekjes - 020

  11. Gebruik een vork om de koekjes in te duwen. Duw hem er nog eens in de tegenovergestelde hoek op. Pindakoekjes - 021

  12. Bak de koekjes 12 minuten in de oven of totdat ze lichtbruin zijn. Laat ze 5 minuten afkoelen op de bakplaat en leg ze dan met een spatel (of een kaasschaaf) op een rooster om helemaal af te koelen en krokant te worden. Denk eraan dat je de bakplaat eerst laat afkoelen (gaat erg snel onder koud water) voordat je een nieuwe lading koekjes erop legt. Pindakoekjes - 029

Pindakoekjes - 027

6 Reacties

  1. Ze zien er heerlijk uit! Ga ik binnenkort ook eens proberen :-) Ik laat wel weten hoe ze smaakten.

    Caroline Brouwer op 1 June 2010

  2. Ze zien er niet alleen heerlijk uit, ze smaken ook nog heerlijk. Ik heb ze vanmiddag gemaakt. Een simpel recept en je hebt alles wel in huis, zodat je meteen aan de slag kunt.

    Caroline Brouwer op 6 June 2010

  3. Hoi, We hebben de laatste koekjes in de oven staan. De eersten hebben we al even geproefd en ze zijn heerlijk! Bedankt voor dit makkelijke en lekkere recept. We wonen in Canada sinds 1,5 jaar en in Holland vonden we de pindakoekjes altijd erg lekker. Nooit over gedacht om ze zelf te maken! Maar nu maken we heel veel zelf en dus nu ook deze koekjes. Weer een aanvulling voor ons koekboek.

    Alies op 9 February 2012

  4. Hoi Alies, hartstikke leuk om te horen! En fijn dat ze zelfs in Canada lekker zijn ;). Bedankt voor je reactie! Veel groeten, Lisa

    Lisa op 10 February 2012

  5. Heb net de koekjes gemaakt, echt heerlijk. Maar het is meer een ‘zandkoekje’ achtig koekje. Ik dacht eigenlijk dat hij harder zou zijn. Klopt dat? Of heb ik iets verkeerd gedaan? (of worden ze nog harder wellicht, deze zijn net kwartier uit de oven, wel afgekoeld al…)

    Groetjes Janna

    Janna op 14 February 2012

  6. Hoi Janna, als het goed is zijn ze wel knapperig. Waarschijnlijk zijn de koekjes nog wat steviger geworden, klopt dat? Veel groeten, Lisa

    Lisa op 16 February 2012

Reactie achterlaten