Home Page › Zoetigheid › Koekjes ›
Jan Hagel
Een echt Nederlands koekje!
Een krokant koekje, bestrooid met kandijsuiker en amandelen. Het deeg voor de koek heb ik gemaakt in een keukenmachine, dat is snel en beter voor het deeg (omdat je het niet met warme handen verwerkt). Traditioneel worden deze koekjes gemaakt met amandelschaafsel, maar ik heb gehakte amandelstukjes gebruikt. Probeer ook eens pindakoekjes, citroenkoekjes of havermoutkoekjes.
Ingrediënten
- 300 gram bloem
- 175 gram roomboter
- 150 gram kristalsuiker
- 2 theelepels kaneel
- snufje zout
- 1 eiwit
- 80 gram kandijsuiker
- 4 eetlepels gehakte amandelen
Bereidingswijze & foto's
-
Verwarm de oven voor op 200°C.
-
Stop de bloem, de boter, de suiker, het zout en de kaneel in de keukenmachine. Mix tot je een grof kruimelmengsel hebt. Kneed snel samen tot een deeg en vorm er een bal van. Duw deze enigszins plat totdat je een ronde schijf hebt. Pak in met plastic folie en leg 15 minuten in de vriezer (of een uur in de koelkast).
-
Beleg een rechthoekig bakblik met bakpapier. Neem twee vellen bakpapier, haal het deeg uit de plastic folie en leg het ertussen. Rol met een deegroller uit tot een dikte van ongeveer 3 – 4 millimeter. Leg in het bakblik (of op een ovenplaat) en snij overtollig deeg weg.
-
Meng de kandijsuiker met de amandelstukjes (als je amandelschaafsel gebruikt, meng het dan niet).
-
Bestrijk het deeg met het eiwit (zodat de suiker en de amandelen blijven plakken). Verdeel het kandijsuikermengsel eroverheen (als je schaafsel gebruikt, bestrooi dan eerst met suiker en dan met amandelschaafsel).
-
Bak de koek 20 minuten of totdat de koek goudbruin gekleurd is aan de randen. Laat helemaal afkoelen in de vorm. Snij de koek in 12 rechthoekige koekjes.
1 reactie
• Es* op 16 February 2012 ∞