Jan Hagel

Een echt Nederlands koekje!

Een krokant koekje, bestrooid met kandijsuiker en amandelen. Het deeg voor de koek heb ik gemaakt in een keukenmachine, dat is snel en beter voor het deeg (omdat je het niet met warme handen verwerkt). Traditioneel worden deze koekjes gemaakt met amandelschaafsel, maar ik heb gehakte amandelstukjes gebruikt. Probeer ook eens pindakoekjes, citroenkoekjes of havermoutkoekjes.

jan hagel janhagel kandijkoek met amandelen
Jan Hagel
Moeilijkheid
Eenvoudig
Bereidingstijd
30–60 min.
Aantal
12 koeken

Ingrediënten

  • 300 gram bloem
  • 175 gram roomboter
  • 150 gram kristalsuiker
  • 2 theelepels kaneel
  • snufje zout
  • 1 eiwit
  • 80 gram kandijsuiker
  • 4 eetlepels gehakte amandelen

Bereidingswijze & foto's

  1. Verwarm de oven voor op 200°C.

  2. Stop de bloem, de boter, de suiker, het zout en de kaneel in de keukenmachine. Mix tot je een grof kruimelmengsel hebt. Kneed snel samen tot een deeg en vorm er een bal van. Duw deze enigszins plat totdat je een ronde schijf hebt. Pak in met plastic folie en leg 15 minuten in de vriezer (of een uur in de koelkast). Jan Hagel - 006 Jan Hagel - 009 Jan Hagel - 013

  3. Beleg een rechthoekig bakblik met bakpapier. Neem twee vellen bakpapier, haal het deeg uit de plastic folie en leg het ertussen. Rol met een deegroller uit tot een dikte van ongeveer 3 – 4 millimeter. Leg in het bakblik (of op een ovenplaat) en snij overtollig deeg weg. Jan Hagel - 021Jan Hagel - 023

  4. Meng de kandijsuiker met de amandelstukjes (als je amandelschaafsel gebruikt, meng het dan niet). Jan Hagel - 020

  5. Bestrijk het deeg met het eiwit (zodat de suiker en de amandelen blijven plakken). Verdeel het kandijsuikermengsel eroverheen (als je schaafsel gebruikt, bestrooi dan eerst met suiker en dan met amandelschaafsel). Jan Hagel - 026 Jan Hagel - 029 Jan Hagel - 033

  6. Bak de koek 20 minuten of totdat de koek goudbruin gekleurd is aan de randen. Laat helemaal afkoelen in de vorm. Snij de koek in 12 rechthoekige koekjes. Jan Hagel - 038

Jan Hagel - 053

1 reactie

  1. Ik heb het net gebakken en het deeg gemengd tot het kruimels waren, broodkruimel grootte. Daarna in een ingevette bakvorm (brownie) gedaan en de kruimels heel goed aangedrukt. Nog met een glad glas deeg aangerold en daarna verder met eiwit en amandelen. Ik heb trouwens suiker voor tagatesse vervangen, de helft van het suikergewicht. En over de koek nog wat tagatesse gestrooid. Ze ruiken fantastisch

    Es* op 16 February 2012

Reactie achterlaten