Home Page › Zoetigheid › Koekjes ›
De ultieme gemberkoekjes
Heerlijke koekjes met gember en specerijen!
Het was alweer een tijd geleden dat ik echt koekjes had gemaakt. Met in de kast een zak met gekristalliseerde gember die op moest, ging ik op zoek naar een recept. Ik vond het ultieme gemberkoekje van Ina Garten en, serieus, dit is echt het ultieme gemberkoekje! Knapperig van buiten, zacht van binnen, vol met smaak en kleine stukjes gember, jam! Het zijn wel echt winterkoekjes eigenlijk, maar met de regen van de laatste tijd kan dat wel vind ik. Het zijn geen koekjes die ik aan kinderen zou geven, door de pittige smaak van de gember. Volgens het recept is het genoeg voor 16 koekjes, dat zijn dan wel echt koeken, want ik had er 45 (!). Molasses is een dikke, zwarte stroop die een beetje naar drop smaakt. Je kunt het eventueel vervangen door black treacle.
Probeer ook eens gemberkoekjes, Mexicaanse chocoladekoekjes of gingerbread men.
Ingrediënten
- 270 gram bloem
- 1 theelepel zuiveringszout (baking soda)
- 2 theelepels gemalen kaneel
- 1/2 theelepel gemalen kruidnagel
- 1/4 theelepel gemalen nootmuskaat
- 1/2 theelepel gemalen gemberpoeder
- 1/4 theelepel zout
- 220 gram bruine basterdsuiker
- 60 ml zonnebloemolie
- 80 ml molasses
- 1 ei
- 120 gram gember, gekristalliseerd
- Om de koekjes in te rollen kristalsuiker
Bereidingswijze & foto's
-
Verwarm de oven voor op 180°C. Beleg een bakplaat met bakpapier. Hak de gemberstukjes fijn.
-
Meng in een kom de bloem, het zuiveringszout, de kaneel, de gemalen kruidnagel, de nootmuskaat, de gember en het zout. Klop het met een garde door elkaar.
-
Stop de bruine basterdsuiker met de olie en de molasses in een flinke kom. Mix het mengsel vijf minuten met een elektrische mixer.
-
Zet de mixer op een lage stand en breek het ei erbij. Klop een minuut door elkaar. Schraap de randen van de kom schoon met een spatel en klop nog eens een minuut.
-
Laat de mixer op de laagste stand staan terwijl je langzaam het bloemmengsel toevoegt. Het mengsel verandert nu in een brokkelig deeg.
-
Voeg de gember toe en meng door elkaar.
-
Neem een stukje deeg met de grootte van een walnoot. Rol het tussen je handen in een bal. Rol de bal door de kristalsuiker en leg het op de bakplaat. Duw het balletje een beetje platter. Herhaal met de rest van het deeg. Ze lopen niet heel erg uit, dus je kunt ze vrij dicht bij elkaar leggen.
-
Bak de koekjes 13 minuten in de oven. Laat ze 2 minuten afkoelen op het bakpapier en schep ze dan op een rooster. Laat volledig afkoelen (alhoewel ze warm ook erg lekker zijn!).
4 Reacties
• Elise op 7 June 2012 ∞
• Lisa op 7 June 2012 ∞
• wesly op 21 March 2013 ∞
• Lisa op 25 March 2013 ∞