Chocolate chip cookies

Geweldige koekjes met stukjes chocola!

Deze koekjes zijn awesome! Ze zijn in staat mijn mening te veranderen over Nigella’s Kitchen. Al kunnen ze na zo’n enthousiaste inleiding eigenlijk alleen nog maar tegenvallen. Deze koekjes zijn alles wat een chocolate chip cookie moet zijn. Bovendien zijn ze ook nog eens hartstikke makkelijk om te maken. Nigella gebruikt cups om het deeg op de bakplaat te leggen, maar die heb je echt niet nodig. Het deeg laat zich makkelijk in ballen rollen. Nigella zegt dat het recept voor 14 koekjes is. Dat zijn dan wel flinke koeken, want die van mij waren al groot en ik heb er in totaal 18 gemaakt. Maak ze zo groot als je zelf wilt.

Probeer ook eens pure chocoladekoekjes, Mexicaanse chocoladekoekjes of triple chocolate chip cookies.

amerikaanse koekjes chocolate chip cookie chocolate chips
Chocolate chip cookies
Moeilijkheid
Eenvoudig
Bereidingstijd
30–60 min.
Aantal
18 koeken

Ingrediënten

  • 150 gram ongezouten roomboter
  • 125 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 100 gram fijne kristalsuiker
  • 2 theelepels vanille-extract
  • 1 koud ei
  • 1 koud eigeel
  • 300 gram bloem
  • 1/2 theelepel zuiveringszout
  • 300 gram melkchocolade- stukjes

Bereidingswijze & foto's

  1. Verwarm de oven voor op 170°C. Beleg twee bakplaten met bakpapier.

  2. Smelt de boter en laat afkoelen. Stop de lichtbruine basterdsuiker en de kristalsuiker in een kom en giet de boter eroverheen. Klop met een garde tot een samenhangend mengsel. Chocolate chip cookies - 003 Chocolate chip cookies - 001 Chocolate chip cookies - 004

  3. Voeg de vanille en het koude ei en eigeel toe. Klop met een garde tot een luchtig en romig mengsel. Chocolate chip cookies - 006

  4. Voeg de bloem en het bicarbonaat van soda toe en roer totdat je een samenhangend geheel hebt (stop meteen met roeren als je geen sporen meer ziet van bloem). Chocolate chip cookies - 007 Chocolate chip cookies - 008 Chocolate chip cookies - 009

  5. Roer de chocoladestukjes erdoorheen. Zet een deel apart om dadelijk in de koekjes te stoppen, dit hoeft niet maar zorgt er wel voor dat je aan de bovenkant nog wat chocoladestukjes ziet. Chocolate chip cookies - 011 Chocolate chip cookies - 015

  6. Rol het deeg in balletjes en druk ze een beetje plat. Leg op de bakplaat. Laat het deeg in de koelkast staan terwijl het eerste deel van de koekjes aan het bakken is. Bak de koekjes 15 – 17 minuten of totdat de randen lichtjes goudbruin zien. Laat 5 minuten afkoelen op de bakplaat en schep ze dan op een rooster. Laat helemaal afkoelen. Herhaal met het overige deeg. Chocolate chip cookies - 019 Chocolate chip cookies - 021 Chocolate chip cookies - 028

Chocolate chip cookies - 059

11 Reacties

  1. Mooie koekjes, ze zien er erg lekker uit! Ik heb dit recept van Nigella ook op’t oog om uit te proberen, maar heb geen ijsschep en dat hield me tegen :-). Lukte het om de balletjes met de hand te rollen of was het deeg te plakkerig?

    Groetjes Marian

    Marian op 16 September 2011

  2. Hoi Marian, ze waren ook erg lekker! In balletjes rollen gaat prima, het is erg makkelijk deeg om mee te werken. Ik denk dat dat komt omdat er gesmolten boter in zit. Veel groeten, Lisa

    Lisa op 16 September 2011

  3. Ik heb deze koekjes vandaag geprobeerd en ze zijn echt fantastisch. Bovendien zijn ze zo gemaakt. Een echte aanrader!

    Merel op 18 September 2011

  4. Ha Merel, Hartstikke leuk om te horen! Ik krijg ook meteen weer zin om ze te maken :). Veel groeten, Lisa

    Lisa op 22 September 2011

  5. Lekker zijn deze koekjes! Als variatie heb ik ook m&m’s gebruikt ipv de chocochips. Ook heel erg lekker.

    Maaike op 29 September 2011

  6. Ik heb deze koekjes uit het boek van Nigella al een paar keer gemaakt en ze zijn heerlijk! Ook lekker om noten toe te voegen trouwens (mijn favo is amandelen, wel even roosteren van te voren in een droge pan). Super ook om in te vriezen (ongebakken)!

    Janna op 24 November 2011

  7. Met noten lijken ze me ook erg lekker! Heb je ze ook met walnoten geprobeerd? Veel groeten, Lisa

    Lisa op 25 November 2011

  8. Nee walnoten heb ik nooit geprobeerd. Wel pecan noten, dat lijkt best op elkaar. Dat was ook smullen. Groetjes Janna

    Janna op 17 December 2011

  9. Kan je de koekjes ook maken zonder zuiveringszout? Want ik zou ze graag vanmiddag es maken! :-) Groetjes!

    Charlotte op 22 January 2012

  10. Hoi Charlotte, je kunt het proberen. Bakpoeder en zuiveringszout hebben wel andere functies in recepten, dus ik weet niet of het echt een probleem zou zijn in dit recept. Ik heb het eerder wel geprobeerd in andere recepten en daar lukte het, maar ik durf het dus niet met 100% zekerheid te zeggen over dit recept. Veel groeten, Lisa

    Lisa op 22 January 2012

  11. Heb deze koekjes net gemaakt en ik vind ze erg lekker. Ze zijn wel erg groot! Volgende keer wil ik ze wat platter maken en minder lang in de oven doen, want zoonlief wil graag “Subway” cookies!

    Rieneke op 17 November 2012

Reactie achterlaten