Butterscotchkoekjes

Heerlijke, knapperige koekjes!

Deze heerlijke koekjes komen van deze website. Het deeg is erg makkelijk om mee te werken en de koekjes zijn gewoonweg heerlijk! Ook heb je de meeste ingrediënten waarschijnlijk wel in huis. De bovenkant van de koekjes besprenkel je met zeezout of fleur de sel. Gebruik geen gewoon tafelzout. De boter in dit recept moet je eerst bruin laten worden, let goed op dat de boter niet verbrandt. Als de boter wel verbrandt, begin dan opnieuw.

Probeer ook eens de ultieme gemberkoekjes, besneeuwde chocoladekoekjes of chocolate chip cookies.

butterscotch butterscotchkoekjes
Butterscotchkoekjes
Moeilijkheid
Gemiddeld
Bereidingstijd
30–60 min.
Aantal
55 stuks

Ingrediënten

  • 180 gram ongezouten roomboter
  • 340 gram bruine basterdsuiker
  • 1/2 theelepel zout
  • 1 ei
  • 1 eigeel
  • 1 eetlepel vanille-extract
  • 300 gram bloem
  • 1/2 theelepel zuiveringszout (baking soda)
  • 1/4 theelepel bakpoeder

Voor de suikermix

  • 50 gram bruine basterdsuiker
  • 2 eetlepels fijne kristalsuiker

Voor de bovenkant

  • Naar smaak fleur de sel

Bereidingswijze & foto's

  1. Verwarm de oven voor op 190°C. Beleg een bakplaat met bakpapier.

  2. Meng de bloem, het zuiveringszout en het bakpoeder met een garde door elkaar (dit zorgt ervoor dat je het niet hoeft te zeven). Meng de suikermix door elkaar in een apart kommetje. Butterscotchkoekjes - 004

  3. Snij 150 gram van de boter in plakjes. Stop in een steelpannetje. Laat de boter smelten en blijf dan goed opletten. Er ontstaat eerst een schuimlaag en daarna zie je aan de onderkant van de pan bruine stukjes verschijnen. Het moet nu nootachtig gaan ruiken. Klop met een garde door elkaar en haal de pan van het vuur. Voeg de rest van de boter toe en klop door elkaar. Butterscotchkoekjes - 006 Butterscotchkoekjes - 008 Butterscotchkoekjes - 011 Butterscotchkoekjes - 014 Butterscotchkoekjes - 019

  4. Meng de bruine basterdsuiker, de bruine boter en het zout in een mengkom. Meng met een mixer door elkaar. Butterscotchkoekjes - 022 Butterscotchkoekjes - 025

  5. Voeg het ei, het eigeel en het vanille-extract toe en klop opnieuw. Schraap met een spatel de zijkanten naar beneden. Butterscotchkoekjes - 027

  6. Voeg het bloemmengsel in drie delen toe terwijl je het deeg van de zijkanten naar beneden schraapt. Stop met mixen zodra je geen sporen van bloem meer ziet. Butterscotchkoekjes - 029 Butterscotchkoekjes - 031

  7. Neem een halve eetlepel van het mengsel en rol er een balletje van. Rol het balletje deeg door de suikermix en leg op een bakplaat. Duw zachtjes aan op de bovenkant. Herhaal met de rest van het deeg (waarschijnlijk heb je 2 – 3 bakplaten nodig). Zorg dat je de koekjes ongeveer 2 cm uit elkaar legt. Butterscotchkoekjes - 035 Butterscotchkoekjes - 037

  8. Besprenkel de koekjes lichtjes met wat fleur de sel (in de woorden van Garrett McCord: a little goes a long way). Butterscotchkoekjes - 040 Butterscotchkoekjes - 041

  9. Bak de koekjes 10 minuten in de oven. Haal ze uit de oven en schep ze op een rooster. Laat helemaal afkoelen. Butterscotchkoekjes - 043

Butterscotchkoekjes - 057

5 Reacties

  1. Dag Yummy’s, Ik wil niet eens op dit recept reageren maar in het algemeen over jullie website. Ik bak al altijd heel veel (circa 2 taarten per week), dus ik heb wel wat ervaring en vind lang niet alles goed. Maar jullie recepten zijn eerlijk waar zo geweldig, ik kom er maar niet aan toe om iets te herhalen omdat ik gewoon ALLES wil uitproberen. Dus ja, deze koekjes uiteraard ook…. Groet van Kat

    Kat op 5 October 2012

  2. Wat een lieve en leuke reactie, Kat! Echt heel erg leuk om te horen! Heel erg bedankt voor je reactie en we horen het graag als je weer iets uitprobeert. Veel groeten, Lisa

    Lisa op 6 October 2012

  3. Ik heb deze koekjes net gebakken en ik kan niet anders zeggen dan “wow”! Ze smaken heerlijk en zien er fantastisch uit, en ze zijn gewoon in één keer geluk! Verder sluit ik me helemaal aan bij Kat, jullie recepten zijn heerlijk. Toevallig heb ik vorige week jullie nachoschotel met avocado nog gemaakt, die viel ook bijzonder in de smaak :) Als ik tegenwoordig indruk wil maken met een maaltijd of baksel, kijk ik altijd eerst op jullie website.

    Groetjes, Eva

    Eva op 7 October 2012

  4. Wat leuk dat ze goed gelukt zijn, Eva! Ik krijg meteen weer zin om ze te maken. En natuurlijk erg leuk om te horen :). Heel erg bedankt voor je reactie! Veel groeten, Lisa

    Lisa op 7 October 2012

  5. Ik heb dit recept van een vriendin gekregen en zij liet mij deze koekjes proeven,in 1 woord: Hemels. Ik ben heel benieuwd en ik hoop dat ze zullen lukken!!! Jasmijn

    Jasmijn op 28 January 2013

Reactie achterlaten