Home Page › Wereld › Amerika ›
Butterscotchkoekjes
Heerlijke, knapperige koekjes!
Deze heerlijke koekjes komen van deze website. Het deeg is erg makkelijk om mee te werken en de koekjes zijn gewoonweg heerlijk! Ook heb je de meeste ingrediënten waarschijnlijk wel in huis. De bovenkant van de koekjes besprenkel je met zeezout of fleur de sel. Gebruik geen gewoon tafelzout. De boter in dit recept moet je eerst bruin laten worden, let goed op dat de boter niet verbrandt. Als de boter wel verbrandt, begin dan opnieuw.
Probeer ook eens de ultieme gemberkoekjes, besneeuwde chocoladekoekjes of chocolate chip cookies.
Ingrediënten
- 180 gram ongezouten roomboter
- 340 gram bruine basterdsuiker
- 1/2 theelepel zout
- 1 ei
- 1 eigeel
- 1 eetlepel vanille-extract
- 300 gram bloem
- 1/2 theelepel zuiveringszout (baking soda)
- 1/4 theelepel bakpoeder
Voor de suikermix
- 50 gram bruine basterdsuiker
- 2 eetlepels fijne kristalsuiker
Voor de bovenkant
- Naar smaak fleur de sel
Bereidingswijze & foto's
-
Verwarm de oven voor op 190°C. Beleg een bakplaat met bakpapier.
-
Meng de bloem, het zuiveringszout en het bakpoeder met een garde door elkaar (dit zorgt ervoor dat je het niet hoeft te zeven). Meng de suikermix door elkaar in een apart kommetje.
-
Snij 150 gram van de boter in plakjes. Stop in een steelpannetje. Laat de boter smelten en blijf dan goed opletten. Er ontstaat eerst een schuimlaag en daarna zie je aan de onderkant van de pan bruine stukjes verschijnen. Het moet nu nootachtig gaan ruiken. Klop met een garde door elkaar en haal de pan van het vuur. Voeg de rest van de boter toe en klop door elkaar.
-
Meng de bruine basterdsuiker, de bruine boter en het zout in een mengkom. Meng met een mixer door elkaar.
-
Voeg het ei, het eigeel en het vanille-extract toe en klop opnieuw. Schraap met een spatel de zijkanten naar beneden.
-
Voeg het bloemmengsel in drie delen toe terwijl je het deeg van de zijkanten naar beneden schraapt. Stop met mixen zodra je geen sporen van bloem meer ziet.
-
Neem een halve eetlepel van het mengsel en rol er een balletje van. Rol het balletje deeg door de suikermix en leg op een bakplaat. Duw zachtjes aan op de bovenkant. Herhaal met de rest van het deeg (waarschijnlijk heb je 2 – 3 bakplaten nodig). Zorg dat je de koekjes ongeveer 2 cm uit elkaar legt.
-
Besprenkel de koekjes lichtjes met wat fleur de sel (in de woorden van Garrett McCord: a little goes a long way).
-
Bak de koekjes 10 minuten in de oven. Haal ze uit de oven en schep ze op een rooster. Laat helemaal afkoelen.
5 Reacties
• Kat op 5 October 2012 ∞
• Lisa op 6 October 2012 ∞
• Eva op 7 October 2012 ∞
• Lisa op 7 October 2012 ∞
• Jasmijn op 28 January 2013 ∞