Home Page › Wereld › Groot-Brittannië & Ierland ›
Millionaire’s shortbread
Een luxe karamelkoek met een versiering van chocola.
Ik heb deze koeken al eens gemaakt, maar dan met een andere bodem. Een tijdje terug maakte ik deze appeltaart en bedacht ik dat die bodem wel eens perfect zou kunnen zijn voor deze koek. En dat klopte, deze koek was om te smullen! Hij was compacter dan de bodem van de andere karamelkoeken en minder kruimelig. Dat maakte het een stuk makkelijker om te snijden.
Probeer ook eens Snickers shortbread, Rocky karamel of chocolade-karameltaart.
Ingrediënten
Voor de bodem
- 180 gram bloem
- 70 gram suiker
- 1 theelepel vanille extract
- 100 gram roomboter
- snufje zout
Voor de karamel
- 50 gram roomboter
- 400 gram zoete, gecondenseerde melk
- 4 eetlepels bruine basterdsuiker
Voor de bovenlaag
- 100 gram pure chocola
- 100 gram melkchocola
- 25 gram witte chocola
Bereidingswijze & foto's
-
Verwarm de oven voor op 180°C.
-
Snijd de boter in blokjes en meng met de bloem, zout, suiker en vanille extract. Kneed tot een samenhangend deeg.
-
Beleg een rechthoekig bakblik (ongeveer 20 bij 30 cm) met bakpapier. Druk het deeg erin en verdeel gelijkmatig over de bodem.
-
Zet de vorm in de oven en bak voor 15 – 20 minuten of totdat de bovenkant enigszins goudbruin begint te worden. Haal uit de oven en laat helemaal afkoelen in het blik.
-
Smelt de boter in een steelpan. Voeg de gecondenseerde melk en de basterdsuiker toe. Verwarm op laag vuur totdat alle suiker opgelost is. Zet het vuur dan hoger en klop met een garde. Breng aan de kook en laat 10 – 12 minuten koken terwijl je blijft kloppen met een garde. Zorg dat je de pan niet alleen laat, dan brandt de karamel aan en krijg je stukjes in je karamel. De karamel is klaar als hij genoeg ingedikt is, als je roert met de garde moet je de bodem even kunnen zien.
-
Haal de pan van het vuur en giet de karamel over de koek heen. Verdeel met een lepel over de bodem. Laat minstens een uur afkoelen voordat je de chocola erover gaat gieten, anders mengen de lagen.
-
Smelt de pure chocola met de melkchocolade au bain marie (in een hittebestendige kom boven een pan met kokend water). Verspreid over de afgekoelde karamel. Zorg dat de hele bovenkant bedekt is.
-
Smelt de witte chocola en verdeel met een theelepel in strepen over de bovenkant. Doe dit terwijl de bruine chocoladelaag nog zacht is, dan krijg je een leuk marmereffect. Gebruik een satéprikker en maak een golvende beweging door de witte chocola. Laat de koek afkoelen en bewaar hem in de koelkast. Snij in stukken.
58 Reacties
• Marthe op 4 April 2010 ∞
• Caroline Brouwer op 7 September 2010 ∞
• Lisa op 7 September 2010 ∞
• Caroline Brouwer op 9 September 2010 ∞
• Marian op 10 December 2010 ∞
• Lisa op 12 December 2010 ∞
• Mara op 8 January 2011 ∞
• Lisa op 9 January 2011 ∞
• Lies op 19 February 2011 ∞
• Rianne Heringa op 23 March 2011 ∞
• Marie-Louise op 18 June 2011 ∞
• Lisa op 21 June 2011 ∞
• Evelien op 9 November 2011 ∞
• Lisa op 9 November 2011 ∞
• Joyce op 23 November 2011 ∞
• Lisa op 23 November 2011 ∞
• Mirjam op 24 December 2011 ∞
• Lisa op 26 December 2011 ∞
• jip op 8 February 2012 ∞
• Lisa op 10 February 2012 ∞
• Marian op 18 February 2012 ∞
• Lisa op 18 February 2012 ∞
• Marian op 24 February 2012 ∞
• Lisa op 25 February 2012 ∞
• Doortje op 9 March 2012 ∞
• Lisa op 9 March 2012 ∞
• Eva op 18 March 2012 ∞
• Lisa op 18 March 2012 ∞
• Bea op 21 March 2012 ∞
• Renee op 4 April 2012 ∞
• Lisa op 5 April 2012 ∞
• Janna op 28 April 2012 ∞
• J. op 28 May 2012 ∞
• J. op 9 June 2012 ∞
• Marieke op 20 June 2012 ∞
• Lisa op 20 June 2012 ∞
• Esmée op 30 June 2012 ∞
• Esmée op 1 July 2012 ∞
• Lisa op 1 July 2012 ∞
• fokje op 17 September 2012 ∞
• jacquellien op 8 October 2012 ∞
• Emma op 16 October 2012 ∞
• Lisa op 16 October 2012 ∞
• Emma op 17 October 2012 ∞
• Lisa op 17 October 2012 ∞
• Emma op 23 October 2012 ∞
• Thomas op 30 October 2012 ∞
• loes op 29 November 2012 ∞
• Laura op 30 November 2012 ∞
• Rieneke op 6 December 2012 ∞