Millionaire’s shortbread

Een luxe karamelkoek met een versiering van chocola.

Ik heb deze koeken al eens gemaakt, maar dan met een andere bodem. Een tijdje terug maakte ik deze appeltaart en bedacht ik dat die bodem wel eens perfect zou kunnen zijn voor deze koek. En dat klopte, deze koek was om te smullen! Hij was compacter dan de bodem van de andere karamelkoeken en minder kruimelig. Dat maakte het een stuk makkelijker om te snijden.

Probeer ook eens Snickers shortbread, Rocky karamel of chocolade-karameltaart.

Millionaire’s shortbread
Moeilijkheid
Gevorderd
Bereidingstijd
> 60 min.
Aantal
20 stukken

Ingrediënten

Voor de bodem

  • 180 gram bloem
  • 70 gram suiker
  • 1 theelepel vanille extract
  • 100 gram roomboter
  • snufje zout

Voor de karamel

  • 50 gram roomboter
  • 400 gram zoete, gecondenseerde melk
  • 4 eetlepels bruine basterdsuiker

Voor de bovenlaag

  • 100 gram pure chocola
  • 100 gram melkchocola
  • 25 gram witte chocola

Bereidingswijze & foto's

  1. Verwarm de oven voor op 180°C.

  2. Snijd de boter in blokjes en meng met de bloem, zout, suiker en vanille extract. Kneed tot een samenhangend deeg. shortbread

  3. Beleg een rechthoekig bakblik (ongeveer 20 bij 30 cm) met bakpapier. Druk het deeg erin en verdeel gelijkmatig over de bodem. Koekbodem

  4. Zet de vorm in de oven en bak voor 15 – 20 minuten of totdat de bovenkant enigszins goudbruin begint te worden. Haal uit de oven en laat helemaal afkoelen in het blik. Koekbodem

  5. Smelt de boter in een steelpan. Voeg de gecondenseerde melk en de basterdsuiker toe. Verwarm op laag vuur totdat alle suiker opgelost is. Zet het vuur dan hoger en klop met een garde. Breng aan de kook en laat 10 – 12 minuten koken terwijl je blijft kloppen met een garde. Zorg dat je de pan niet alleen laat, dan brandt de karamel aan en krijg je stukjes in je karamel. De karamel is klaar als hij genoeg ingedikt is, als je roert met de garde moet je de bodem even kunnen zien. boter in pan karamel maken karamel maken Karamel maken

  6. Haal de pan van het vuur en giet de karamel over de koek heen. Verdeel met een lepel over de bodem. Laat minstens een uur afkoelen voordat je de chocola erover gaat gieten, anders mengen de lagen. karamel op koekbodem Karamelkoek

  7. Smelt de pure chocola met de melkchocolade au bain marie (in een hittebestendige kom boven een pan met kokend water). Verspreid over de afgekoelde karamel. Zorg dat de hele bovenkant bedekt is. chocola chocola smelten gesmolten chocola chocola op karamelkoek karamelkoek

  8. Smelt de witte chocola en verdeel met een theelepel in strepen over de bovenkant. Doe dit terwijl de bruine chocoladelaag nog zacht is, dan krijg je een leuk marmereffect. Gebruik een satéprikker en maak een golvende beweging door de witte chocola. Laat de koek afkoelen en bewaar hem in de koelkast. Snij in stukken. gemarmerde chocoladekoek

Karamelkoek - 005

58 Reacties

  1. Yum, ziet er echt heerlijk uit!! Handig die step-by-step uitleg met fotootjes!

    Marthe op 4 April 2010

  2. Hallo Lisa, Ben van plan dit recept binnenkort eens te maken, maar ik kan niet vinden welke maten jouw bakblik heeft? Kan je dat nog even vermelden? Alvast bedankt, Caroline

    Caroline Brouwer op 7 September 2010

  3. Ha Caroline, goed dat je het zegt, ik zet het er meteen bij. Mijn bakblik was ongeveer 20 bij 30 cm (rechthoekig). Het is echt een lekker recept, ben benieuwd wat je ervan vindt! Veel groeten, Lisa

    Lisa op 7 September 2010

  4. Vandaag dit recept gemaakt. Er lekker. Mijn bodem was een beetje brokkelig, ik denk dat ik de bodem te lang (20 min) in de oven heb gehad. Volgende keer wat korter. groetjes, Caroline

    Caroline Brouwer op 9 September 2010

  5. Ik heb dit recept al verschillende keren gemaakt, elke keer met veel succes! Dank je wel!!!

    Jullie site is trouwens verslavend…. heel helder en duidelijk uitgelegd, mooie fotootjes, verleidelijke recepten… kortom, super, echt waar!

    Marian op 10 December 2010

  6. Ha Marian, Hartstikke leuk om te horen. Bedankt voor je reactie! Veel groeten, Lisa

    Lisa op 12 December 2010

  7. Gisteren dit recept een keertje uitgeprobeerd, en het was een groot succes! De bodem was wel een beetje droog, dus volgende keer wat meer boter erin of misschien iets korter in de over. In ieder geval een echte aanrader! Groetjes, Mara

    Mara op 8 January 2011

  8. Ha Mara, Jammer dat de bodem droog was. Dan zou ik hem inderdaad iets minder lang in de oven zetten de volgende keer. Had je het deeg wel goed gekneed? Was het wel glad toen je het in de vorm deed? Veel groeten, Lisa

    Lisa op 9 January 2011

  9. Hoi! de bodem komt net de oven uit! Het is wel een lastig recept voor een ongeduldig iemand als ik, omdat je steeds even tijd moet nemen de boel goed af te laten koelen.

    Laat je nog weten hoe het is geworden, maar kan me niet voorstellen dat het niet lekker is!

    Gr, Lies

    Lies op 19 February 2011

  10. Ik heb het gemaakt..poeh , het is moeilijker dan het lijkt. Ik heb de karamel de eerste keer laten aanbranden. De 2e keer het vuur bijna op het laagst gezet, maar nog brandde het op een gegeven moment aan. Heb het toen maar meteen uitgezet, er zitten dus wel een paar stukjes in… helaas. Ik heb het gevoel dat het aan mijn pan ligt of zo, dat die misschien snel aanbrandt, zou dan kunnen denk je?Heb namelijk wel als een gek geroerd met de garde…. Ik zal je nog ff een foto mailen!

    Rianne Heringa op 23 March 2011

  11. kun je voor die geconsentreerde zoute melk ook iets anders gebruiken, want ik kan het nergens in de winkels vinden. sorry voor mijn spellingsfouten x

    Marie-Louise op 18 June 2011

  12. Hoi Marie-Louise,

    Zoete gecondenseerde melk is te krijgen bij de meeste supermarkten (zeker bij de AH XL). Het staat vaak bij de kokosmelk. Je kunt het niet vervangen door iets anders.

    Veel groeten, Lisa

    Lisa op 21 June 2011

  13. Ook dit is weer te lekker! Hoe en hoelang kan ik dit het beste bewaren?

    Evelien op 9 November 2011

  14. Hoi Evelien, hartstikke leuk om te horen! Je kunt de koek, goed afgedekt, drie dagen in de koelkast bewaren. Veel groeten, Lisa

    Lisa op 9 November 2011

  15. Beste Lisa,

    Vandaag je recept gebruikt. Alles helemaal gelukt zonder aanbranden, klonten enz. Zojuist gegeten en het is erg lekker!

    Bedankt voor je recept.

    Groetjes, Joyce.

    Joyce op 23 November 2011

  16. Hoi Joyce,
    Fijn dat de koek goed gelukt is! En ik ben blij dat je hem lekker vond. Bedankt voor je reactie.
    Veel groeten, Lisa

    Lisa op 23 November 2011

  17. JOEPIE hij is gelukt, heb me suf geroerd om de karamel, maar het is gelukt en de smaak is ook ERG LEKKER!!! Een aanrader!

    Mirjam op 24 December 2011

  18. Haha, hartstikke leuk om te horen Mirjam! Het maken van de karamel is inderdaad even wat werk, maar het is het waard hè?! Veel groeten, Lisa

    Lisa op 26 December 2011

  19. heerlijke smaak sensatie en een verwenner voor je smaak papillen

    jip op 8 February 2012

  20. Hartstikke leuk om te horen, Jip!

    Lisa op 10 February 2012

  21. HOi Lisa,

    Ik heb hem nog eens gemaakt vorig weekend en het was een groot succes! Mag ik hem, met een link naar jullie, op mijn blog zetten?

    Groetjes Marian

    Marian op 18 February 2012

  22. Hoi Marian, natuurlijk mag dat! Alleen maar leuk! Veel groeten, Lisa

    Lisa op 18 February 2012

  23. Hij staat er op! Dank je wel Lisa :-)

    Marian op 24 February 2012

  24. Hartstikke leuk, Marian!

    Lisa op 25 February 2012

  25. Je kunt de caramel ook op de volgende manier maken, sta je ook geen 10 minuten te kloppen. Neem een blikje gezoete! gecondenseerde melk en leg dit nog steeds gesloten in een grote pan water. Het blikje moet ruim onder staan. Laat het water aan de kook komen, en kook één á anderhalf uur. Zorg dat het blikje altijd goed onder water staat! Afgieten, evt. koud water erop en af laten koelen alvorens je het opent. Je kunt ook meerder blikje tegelijk maken, zijn nog wel enkele maanden houdbaar.

    Doortje op 9 March 2012

  26. Hoi Doortje, klopt ja. Die manier heb ik ook wel eens geprobeerd, alleen ben ik te ongeduldig om zo lang te wachten, vandaar dat ik het altijd zo doe. Veel groeten, Lisa

    Lisa op 9 March 2012

  27. Lekker! Mijn gasten vroegen bij welke banketbakker ik het gekocht had :-). Ze waren erg onder de indruk dat ik het zelf had gemaakt. Het is wel erg machtig, nu heb ik nog een groot stuk over. Zou het ook in de vriezer kunnen?

    Eva op 18 March 2012

  28. Leuk om te horen, Eva! Je kunt hem inderdaad invriezen. Goed ingepakt is het 6 maanden in de vriezer te bewaren. Wel 3 – 4 uur laten ontdooien daarna. Veel groeten, Lisa

    Lisa op 18 March 2012

  29. Wat een heerlijke recepten zeg! Zondag dit gemaakt, heerlijk,kinderen vonden het op twix lijken. Gister Griekse gehaktballetjes met zaziki, volgende keer doe ik pittige paprikapoeder, vond het iets te zoet smaken. Daarnet heb ik van de eiwitten die over waren mokka schuimpjes gemaakt Heel slecht voor de lijn, maar ja weggooien is zo zonde he. Ben van plan nog veel te maken, dus jullie horen nog van mij, groetjes!

    Bea op 21 March 2012

  30. Hoi Lisa, heerlijk recept is dit! Ik las net dat je de karamel ook kan maken door het blikje te koken, lijkt me ideaal. Zou de smaak van de karamel dan heel anders zijn?

    Renee op 4 April 2012

  31. @ Bea hartstikke leuk om te horen!


    @ Renee klopt ja, dan moet je er wel voor zorgen dat het blikje de hele tijd onderwater blijft staan, anders kan het ontploffen. De smaak van de karamel is wel hetzelfde hoor. De reden dat ik het niet doe, is omdat ik erg ongeduldig ben en geen 2 – 3 uur wil wachten :).



    Veel groeten, Lisa

    Lisa op 5 April 2012

  32. Pfff! Wat een werk! Mijn deeg leek op kruimel deeg, klopt dat? Ik heb me suf gekneed en het was wel goed glad in de vorm gegaan. Hoop dat het niet droog en kruimelig smaakt… Net de karamel gemaakt, mijn handen doen er zeer van, maar in 1 x gelukt! Het staat nu weer af te koelen. Kan niet wachten om hem te proeven!

    Groetjes Janna

    Janna op 28 April 2012

  33. Wat is die ontzettend lekker!

    J. op 28 May 2012

  34. De taart is telkens zo’n succes. Ik heb de taart nu al 3x gemaakt in 2 weken tijd!

    J. op 9 June 2012

  35. Kun je de caramel ook met iets van alcohol maken:) Baileys ofzo?

    Marieke op 20 June 2012

  36. @ Marieke dan zou ik de alcohol door de chocoladelaag heen doen. Ik denk namelijk niet dat je het door de karamel geroerd krijgt en als je het eerder toevoegt, kook je de alcohol eruit. Je moet de alcohol wel samen met de chocola smelten, anders kan het gaan scheiden. Veel groeten, Lisa

    Lisa op 20 June 2012

  37. Net deze koek gemaakt ohhhhhhh nu dus geduld hebben tot hij goed is afgekoeld hahahaha moeilijkkkkk vertel morgen hoe hij gelukt is ziet er nu prima uit maar nu de smaak nog.

    Esmée op 30 June 2012

  38. Jummmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmy

    Esmée op 1 July 2012

  39. Haha, hartstikke leuk om te horen, Esmée. Bedankt voor je reactie!

    Lisa op 1 July 2012

  40. Ik ben nu de taart samen met mijn dochter van 9 aan het maken we kunnen niet wachten…..

    fokje op 17 September 2012

  41. Afgelopen weekend eindelijk deze koek gemaakt en hij was heerlijk. Op het allerlaatste moment heb ik wat mokka (mokka puur; gekocht bij de bakkerswinkel in maasbracht) erdoor geroerd. Geeft de koek een lekker herfstachtig tintje! Groet Jacquelien

    jacquellien op 8 October 2012

  42. Ziet er heerlijk uit! Ben van plan om ze aannkomende dinsdag te maken. Alleen ik had een vraagje. Kan je bakingsoda gewoon in de supermarkt kopen? (AH) En wat is dan het beste merk?

    Groetjes, Emma

    Emma op 16 October 2012

  43. Ha Emma, eh, baking soda? Dat heb je niet nodig voor dit recept. Bedoel je een ander recept? Baking soda kun je niet krijgen bij de AH, wel bij een toko of je kunt het bestellen via internet (al schijnen drogisterijen ook zuiveringszout te verkopen). Veel groeten, Lisa

    Lisa op 16 October 2012

  44. Ja, ik bedoel waarschijnlijk een ander recept. Haha, foutje. Maar alsnog bedankt, want ik vroeg me het wel af. Kun je bak soda/baking soda/zuiveringszout hoe het ook heet, weglaten uitrecepten?

    PS. Ik ga dit recept wel maken dinsdag :)

    Emma op 17 October 2012

  45. Ha Emma, nee, je kunt het niet weglaten. Baking soda zorgt ervoor dat een gerecht kan rijzen. Ik heb het wel eens vervangen door bakpoeder, maar dat is niet helemaal hetzelfde. En ik ben benieuwd wat je ervan vindt! :)

    Lisa op 17 October 2012

  46. Ze zijn echt heerlijk geworden! Iets om vaker te doen.

    Emma op 23 October 2012

  47. Lisa,

    Ik heb dit 2 weken geleden gegeten in Edinburgh Castle en wat heb ik genoten. Ik google wat rond en jij legt het haarfijn uit! Thanks! Ik ga deze zeker maken.

    Mvg,

    Thomas

    Thomas op 30 October 2012

  48. hij is heeerlijk en altijd succes er mee heb hem al 4 keer gemaakt in een paar weken tijd en telkens istie zo weer op. goede recepten trouwen,, en ook zo makkelijk

    loes op 29 November 2012

  49. Wilde hem al heel lang maken, vandaag eindelijk gedaan. Eerste keer stond mijn bodem nog in de oven terwijl ik de caramel al klaar had…resultaat; caramel verpest. Nu staat de caramel + bodem af te koelen. Mijn caramel is wel erg donker… ik heb dan ook donkere basterdsuiker gebruikt ipv. de lichte. Komt dat hierdoor?

    Straks de chocola en ben benieuwd of hij dan net zo mooi en lekker is als op de foto hier!

    Laura op 30 November 2012

  50. Hoi, ik heb vanmiddag dit recept gemaakt en ik heb een vraagje… mijn karamel is echt heel hard en niet zacht zoals bv fudge, is dat de bedoeling? En zo niet enig idee waarom de karamel hard is zoals de stukjes karamel in een Daim reep? De karamel zelf is echter wel zonder stukjes, ik heb zelf de indruk dat ik te lang geroerd heb. Niet dat het niet lekker is zo maar ik had de indruk dat het zachter moest zijn omdat iemand eerder zei dat het op een Twix leek.

    Rieneke op 6 December 2012

1 2 Next »

Reactie achterlaten