Home Page › Wereld › Amerika ›
Whoopie pies
Een echte Amerikaanse snack: een whoopie pie!
Toen we afgelopen zomer in Engeland waren, hebben we weer een aantal kookboeken meegenomen. Eentje daarvan was United cakes of America van Warren Brown, een prachtig boek met recepten voor koekjes, cakes en taarten uit elke staat van Amerika. Helaas had ik tot nu toe nog geen tijd gehad om er iets uit te proberen. Ik had al lang besloten om als eerste de Whoopie pies te gaan maken, want zeg nou zelf, dat klinkt toch echt te leuk?! Zoals Warren Brown zegt:”It’s fun to eat (and say) whoopie pies, and fun is what it’s all about with these simple snack cakes‘. Blijkbaar zijn ze over de hele oostkust van Amerika populair, maar naar het schijnt vooral in Maine. Het recept gebruikt als vulling een ’7 minute frosting’, maar ik heb gesmolten marshmallows gebruikt. Je zou ook marshmallow fluff kunnen gebruiken als je dat kan krijgen. Het zijn lekkere, ronde cakejes met een aparte, kruidige smaak van de molasses (of ‘black treacle’). In Nederland kun je dat niet zo makkelijk krijgen (misschien bij een natuurwinkel?), maar je kunt het wel bestellen, bijvoorbeeld hier. Ik zou het niet weglaten, aangezien het juist een mooie tegenhanger is van de zoete marshmallowvulling.
En dan nog even over de vorm van de cakejes: dit is niet het moment om perfectionistisch te zijn. De cakejes spreiden enorm uit op de bakplaat dus je zult niet 15 identieke whoopie pies krijgen. Probeer ook eens millionaire’s shortbread, brownie cupcakes met marshmallow of Rocky road cake met Turks fruit.
Ingrediënten
Alle ingrediënten op kamertemperatuur
- 180 gram bloem
- 30 gram cacaopoeder
- 3 eetlepels aardappelzetmeel
- 1,5 theelepel bakpoeder
- 1 theelepel baking soda
- 1/4 theelepel zout
- 180 ml melk
- 2 eetlepels molasses of black treacle
- 1 theelepel vanille extract
- 115 gram boter
- 100 gram kristalsuiker
- 85 gram lichtbruine basterdsuiker
- 1 ei
Voor de vulling
- 250 gram witte marshmallows
- 1,5 eetlepel heet water
Bereidingswijze & foto's
-
Verwarm de oven voor op 180°C. Beleg twee bakplaten met bakpapier en bespuit ze met bakspray.
-
Meng de bloem, de cacao, het aardappelzetmeel, het bakpoeder, de baking soda en het zout in een kom.
-
Meng de melk, de molasses en het vanille extract in een maatbeker door elkaar.
-
Klop de boter met de kristalsuiker en de basterdsuiker in 3 minuten romig. Voeg het ei toe en klop voor nog eens een minuut.
-
Voeg om en om de droge en de natte ingrediënten toe aan het botermengsel. Eventueel in een mixer op de lage stand, maar stop meteen als het mengsel gecombineerd is.
-
Schep theelepels van het beslag op de bakplaat. Laat genoeg ruimte tussen de cakejes (ongeveer 9 per bakplaat). Bak ze 15 minuten in de oven of totdat ze stevig zijn. Laat ze afkoelen op de bakplaat. Draai de cakejes om en leg ze op een bord.
-
Smelt de marshmallows in de magnetron, roer het water erdoorheen en laat even afkoelen. Smeer met een lepel op de cakejes en sandwich ze samen. Als het marshmallowmengsel te erg plakt, voeg dan nog beetje bij beetje wat water toe. Serveer zo snel mogelijk.
Er zijn nog geen reacties.