Smeuïge cacaokoekjes

Deze koekjes zijn snel te maken.

Deze koekjes zijn, als je ze gebakken hebt, lekker smeuïg. Het recept hieronder is voor ongeveer 30 koekjes. Wil je er minder maken? Halveer dan gewoon het recept. Het recept komt uit Nigella Lawson’s Hoe word ik een goddelijke huisvrouw.

Probeer ook eens citroenkoekjes, Wicky Wacky Cake of chocoladekoekjes met chocoladestukjes.

Smeuïge cacaokoekjes
Moeilijkheid
Eenvoudig
Bereidingstijd
< 30 min
Aantal
20 stuks

Ingrediënten

  • 300 gram zelfrijzend bakmeel
  • 125 gram bruine basterdsuiker
  • 25 gram cacao
  • 250 gram zachte roomboter
  • 2 eetlepels heet water

Bereidingswijze & foto's

  1. Meng de cacao in een kom met het hete water totdat je een samenhangend geheel hebt. Je krijgt een soort dikke, stroopachtige substantie.

  2. Zeef de bloem in een kom.

  3. Voeg de basterdsuiker toe aan de bloem.

  4. Zet de boter eventueel even in de magnetron om hem iets zacht te laten worden. Voeg het daarna toe aan het bloemmengsel.

  5. Voeg de cacao toe.

  6. Kneed van het deeg een samenhangend mengsel. 3259510357_33872dff831

  7. Verwarm de oven voor op 170°C.

  8. Beleg een bakplaat met bakpapier.

  9. Kneed kleine bolletjes (ongeveer de grootte van een pingpongballetje) van het deeg en leg ze op de bakplaat. Let op de afstand, de koekjes lopen namelijk nog iets uit.

  10. Duw met een vork in de koekjes om ze wat plat te drukken. 3259511265_2fc9b611cf1

  11. Bak de koekjes in de oven voor 5 minuten op 170°C. Draai vervolgens de temperatuur naar 150°C en bak de koekjes voor ongeveer 20 minuten.

koekje1

7 Reacties

  1. het lijken me lekkere koekjes ik ben van plan om ze te gaan maken het ziet er ook heel erg simpel uit.

    soumia op 12 July 2009

  2. even een vraagje…waardoor kan ik de bruine basterdsuiker vervangen? Ik wil deze graag maken maar heb dat niet in huis. Kan ik trouwens ook blue band boter (die pakjes) gebruiken voor dit recept?

    Nadia op 3 January 2011

  3. Ha Nadia, je kunt de basterdsuiker vervangen door andere soorten suiker (kristalsuiker, rietsuiker e.d.). Ik zou geen Blue Band gebruiken, Blue Band is namelijk margarine en geen boter. Veel succes!

    Lisa op 3 January 2011

  4. Ik heb een vraagje, volgens mij is dit recept voor in een elektrische oven maar ik heb zelf thuis een heteluchtoven, op wat voor temperatuur moet ik ze dan bakken?

    Marlyn op 10 August 2011

  5. Hoi Marlyn, Klopt, de recepten zijn voor een elektrische oven. Met een heteluchtoven zou ik beginnen op 150 graden en de temperatuur later terug draaien naar 130 graden. Veel succes ermee!

    Lisa op 13 August 2011

  6. Helemaal verliefd op de koekjes! Ze zijn zo snel gemaakt! heel blij met het recept.

    Sylvana op 17 September 2011

  7. Hoi Sylvana, Hartstikke leuk om te horen! Bedankt voor je reactie. Veel groeten, Lisa

    Lisa op 17 September 2011

Reactie achterlaten