Rocky Karamel

Deze mix van chocoladekoekjes, karamel en marshmallows is onweerstaanbaar!

In dit recept wordt gebruik gemaakt van mini-marshmallows. Als je deze niet kunt krijgen, knip dan grote marshmallows in stukjes met een keukenschaar. Bestrooi de schaar met poedersuiker om het knippen makkelijker te maken.

Ik maak dit soort plaatkoeken altijd in een ovenschaal van ongeveer 22 bij 22 cm. Je krijgt dan een wat lagere koek (ongeveer 3 cm) en de stukjes zijn wat beter te snijden. Je kunt het uiteraard ook in andere vormen maken, bijvoorbeeld in een cakevorm. Houd er dan wel rekening mee dat je de cakeplakken halveert, dit soort koeken is namelijk erg machtig. Zorg dat je de gecondenseerde melk lang genoeg kookt. Als je de gecondenseerde melk te kort kookt, verandert het niet in karamel en blijft het te vloeibaar. Klop met een garde totdat de karamel aan je garde blijft hangen (zie onderstaande foto’s).

Probeer ook eens Rocky Road cake, plaatkoek met noten en rozijnen of chocolade-karameltaart.

chocoladekoek karamelkoekjes koek met chocola en karamel rocky road koek
Rocky Karamel
Moeilijkheid
Gemiddeld
Bereidingstijd
> 60 min.
Aantal
Bakblik van 20 cm

Ingrediënten

  • 200 gram chocoladekoekjes
  • 1 blikje gecondenseerde melk (ongeveer 400 gram)
  • 4 eetlepels bruine basterdsuiker
  • 60 gram roomboter
  • 100 gram melkchocolade
  • 100 gram marshmallows

Bereidingswijze & foto's

  1. Stamp de koekjes fijn met bijvoorbeeld een deegroller of pureestamper. Zorg dat je ze niet helemaal tot poeder stampt, maar ook nog stukjes overhoudt. 3274437009_6f1dcb5a011 3275261080_8088869fe81

  2. Smelt de boter in een steelpannetje.

  3. Voeg de suiker en de gecondenseerde melk toe terwijl je roert met een garde.

  4. Breng het mengsel, al roerend met een garde, aan de kook.

  5. Zet het vuur lager en laat het mengsel 5 – 10 minuten zachtjes koken totdat je een dikke, goudbruine karamel hebt. Blijf roeren met de garde zodat de karamel niet aanbrandt. De karamel moet aan de garde blijven kleven. 3275265184_d1a81a1f241 dsc_00225

  6. Schud de marshmallows bij de stukjes koek.

  7. Giet de karamel over het koekmengsel. Roer door elkaar met een lepel. 3274443415_ac6b2659491 3275268810_d41a59fbf61

  8. Schep het mengsel in een ovenschaal. 3274449723_aca3dc90b21

  9. Laat het geheel 30 minuten afkoelen.

  10. Smelt de chocola in een steelpan. 3275273678_7ec95e1f061

  11. Giet de gesmolten chocola over het karamelmengsel. 3275277452_b6fc081d741

  12. Laat de Rocky Karamel afkoelen en zet hem in de koelkast. Na 2,5 uur is de koek hard genoeg om te eten.

3282680830_2a445413e2

16 Reacties

  1. Dit ga ik echt uitproberen. Mmm het klinkt erg lekker. liefs Bregje

    Bregje op 2 March 2009

  2. Deze heb ik voor een feestje gemaakt en het was een groot succes!! Ook erg handig als alternatief voor de rocky road omday hier geen golden syrup in hoeft. Echt een aanrader! (ik heb trouwens wel 2 repen chocola erop gesmolten, omdat ik het in een taartvorm had gemaakt, was dus wat groter..)

    Iris op 16 May 2009

  3. Heerlijk deze koek/taart. Ook ik heb 2 repen chocolade gebruikt. Een echte traktatie voor kinderen maar ook volwassenen vinden het heerlijk!!!

    Laura op 11 April 2010

  4. hij was heerlijk

    jill op 25 December 2010

  5. Deze snoepkoek is heerlijk. Heb er net mee getrakteerd op mijn werk en al mijn collega’s willen het recept. Mijn zoon vond het net niet crunchy genoeg, dus ga ik ook nog wat experimenteren met andere ingrediënten.

    Chris op 24 March 2011

  6. Mmmmm.. zeker yummy in my tummy.. Al 2 keer gemaakt. Zeer groot succes, simpel en snel. Gr, Hiske

    Hiske op 15 August 2011

  7. Hij was heerlijk, het was ook leuk om hem samen met m’n zoontje te maken. Hij mocht de koekjes verkruimelen in de pan roeren. Erg leuk.

    Ina Eikenaar op 21 October 2011

  8. Hartstikke leuk om te horen. Bedankt voor jullie reacties!

    Lisa op 21 October 2011

  9. Wordt in dit recept met gecondenseerde melk dat spul bedoeld dat je in gezoete vorm in blikjes kunt kopen?

    Erik den Ouden op 13 February 2012

  10. Hoi Erik, inderdaad, zoete, gecondenseerde melk uit blik. Staat vaak bij de koffiemelk of bij de Oosterse producten. Veel groeten, Lisa

    Lisa op 13 February 2012

  11. Erg geslaagd! Wel heb ik wat minder marshmallows gebruikt en heb ik het geheel wat langer in de koelkast laten staan, anders vond ik hem niet iets te sponzig. Al met al weer een super lekker recept van deze site!

    Kelly op 7 May 2012

  12. Een groot succes!

    Esther op 23 May 2012

  13. Ook deze net gemaakt, was makkelijk om te maken maar ik vind de smaken iets te dicht bij elkaar liggen. Ben geloof ik wel de enige want de rest blijft erom vragen! Ik ga volgende keer de kerst variant maken.

    Rieneke op 17 November 2012

  14. ik heb hier gewone melk voor gebruikt wat is het verschil in smaak? maar inderdaad echt heeeeeeerlijk

    Charles op 2 April 2013

  15. Is het gelukt dan met gewone melk, Charles? Lijkt mij dat het niet genoeg indikt en je dan een beetje een waterig geheel krijgt?

    Lisa op 2 April 2013

  16. klopt de bovenlaag wordt wel hard onderlaag niet hoe kan dat wat is het verschil in de melk dan?

    Charles op 2 April 2013

Reactie achterlaten