Plaatkoek met noten en rozijnen

Een Engelse plaatkoek met een laag van zanddeeg, noten en rozijnen en een glazuur van chocola.

Als je van de romige laag in dit recept een karamellaag wil maken, gebruik dan bruine in plaats van witte basterdsuiker. Voor dit recept is gebruik gemaakt van een ovenschaal van 22 bij 22 cm.

Probeer ook eens chocoladefudge met noten en rozijnen, pindakoek of Rocky Karamel.

Plaatkoek met noten en rozijnen
Moeilijkheid
Gemiddeld
Bereidingstijd
> 60 min.
Aantal
Bakblik van 22 cm

Ingrediënten

Voor de bodem van zanddeeg

  • 175 gram bloem
  • 125 gram roomboter
  • 4 eetlepels bruine basterdsuiker

Voor de notenlaag

  • 1 blikje gecondenseerde melk
  • 4 eetlepels witte basterdsuiker
  • 60 gram boter
  • 100 gram gemengde noten
  • 50 gram rozijnen

Voor de bovenlaag

  • 50 gram chocoladevlokken

Bereidingswijze & foto's

De bodem maken

  1. Verwarm de oven voor op 190°C.

  2. Vet een bakvorm in.

  3. Snijd de boter in blokjes of plakjes.

  4. Zeef de bloem in een kom.

  5. Voeg de boter en basterdsuiker toe en kneed met je handen tot een bal. 3275255666_6771fa82021

  6. Duw het deeg in het bakblik.

  7. Prik er met een vork gaten in, zodat het deeg niet op kan bollen. 3274435573_659f9e7b8b1

  8. Zet de koek in de oven en bak voor 20 minuten. Laat daarna afkoelen in het bakblik. 3275278062_fb54f602a21

De koek afmaken

  1. Smelt de boter in een steelpan.

  2. Voeg de suiker en gecondenseerde melk toe. Klop met een garde door elkaar. 3274456869_61969260161

  3. Breng het geheel, al roerend, aan de kook.

  4. Laat 10 minuten zachtjes koken, blijf roeren met de garde zodat het mengsel niet aan kan branden. Het mengsel moet indikken. Als je je garde door het mengsel haalt, moet je de bodem even kunnen zien.

  5. Zet het vuur uit en schep de noten en rozijnen door het mengsel. 3274458711_1217c36b4d1 3274459981_b94cdff82a1

  6. Schep het geheel op de zanddeegbodem en verspreid het met een lepel gelijkmatig over de koek. 3274462531_1a75fb7b111

  7. Bestrooi de koek met de vlokken. Doe dit als de roomlaag nog warm is, de vlokken zullen smelten en vastplakken aan de roomlaag. Je kunt ook 100 gram chocola smelten en deze over de roomlaag gieten. Wacht in dat geval wel totdat de roomlaag hard is, anders mengt de chocola met de warme roomlaag. 3274464403_6dd894bfb91

3281871453_21ae932c301

3281868949_ef44c287b41

3 Reacties

  1. Deze was écht heerlijk! En ik hou niet eens van noten & krenten… Ga het binnekort ook eens proberen te maken!

    Iris op 25 February 2009

  2. Ook dit lijkt me lekker. Ik vind het trouwens erg leuk dat je zoveel foto’s laat zien van de verschillende stappen.

    Daisy op 20 August 2011

  3. Makkelijk te maken en erg lekker. Ik had een notenmix gebruikt waar bv ook walnoten in zaten. Volgende keer zou ik daar wat meer van gebruiken en alleen hardere noten gebruiken (hazelnoten en amandelen) om het geheel wat meer ‘bite’ te geven. Maar zo ook echt heel lekker!

    Irene op 22 May 2012

Reactie achterlaten