Home Page › Zoetigheid › Chocola ›
Plaatkoek met noten en rozijnen
Een Engelse plaatkoek met een laag van zanddeeg, noten en rozijnen en een glazuur van chocola.
Als je van de romige laag in dit recept een karamellaag wil maken, gebruik dan bruine in plaats van witte basterdsuiker. Voor dit recept is gebruik gemaakt van een ovenschaal van 22 bij 22 cm.
Probeer ook eens chocoladefudge met noten en rozijnen, pindakoek of Rocky Karamel.
Ingrediënten
Voor de bodem van zanddeeg
- 175 gram bloem
- 125 gram roomboter
- 4 eetlepels bruine basterdsuiker
Voor de notenlaag
- 1 blikje gecondenseerde melk
- 4 eetlepels witte basterdsuiker
- 60 gram boter
- 100 gram gemengde noten
- 50 gram rozijnen
Voor de bovenlaag
- 50 gram chocoladevlokken
Bereidingswijze & foto's
De bodem maken
-
Verwarm de oven voor op 190°C.
-
Vet een bakvorm in.
-
Snijd de boter in blokjes of plakjes.
-
Zeef de bloem in een kom.
-
Voeg de boter en basterdsuiker toe en kneed met je handen tot een bal.
-
Duw het deeg in het bakblik.
-
Prik er met een vork gaten in, zodat het deeg niet op kan bollen.
-
Zet de koek in de oven en bak voor 20 minuten. Laat daarna afkoelen in het bakblik.
De koek afmaken
-
Smelt de boter in een steelpan.
-
Voeg de suiker en gecondenseerde melk toe. Klop met een garde door elkaar.
-
Breng het geheel, al roerend, aan de kook.
-
Laat 10 minuten zachtjes koken, blijf roeren met de garde zodat het mengsel niet aan kan branden. Het mengsel moet indikken. Als je je garde door het mengsel haalt, moet je de bodem even kunnen zien.
-
Zet het vuur uit en schep de noten en rozijnen door het mengsel.
-
Schep het geheel op de zanddeegbodem en verspreid het met een lepel gelijkmatig over de koek.
-
Bestrooi de koek met de vlokken. Doe dit als de roomlaag nog warm is, de vlokken zullen smelten en vastplakken aan de roomlaag. Je kunt ook 100 gram chocola smelten en deze over de roomlaag gieten. Wacht in dat geval wel totdat de roomlaag hard is, anders mengt de chocola met de warme roomlaag.
3 Reacties
• Iris op 25 February 2009 ∞
• Daisy op 20 August 2011 ∞
• Irene op 22 May 2012 ∞