Yoghurtcake met frambozen

Een heerlijke, luchtige cake!

Voor dit recept heb ik een Frans recept voor gâteau au yaourt als basis genomen. Dat recept komt van Chocolate & Zucchini. De cake is luchtig, niet te zoet en lekker met de smaak van verse frambozen, een perfecte zomercake dus.

Probeer ook eens deze aardbeiencake, omgekeerde pruimencake of deze bosbessencake.

franse cake yoghurtcake zomercake
Yoghurtcake met frambozen
Moeilijkheid
Eenvoudig
Bereidingstijd
30–60 min.
Aantal
1 cake (25 cm)

Ingrediënten

  • 2 eieren
  • 250 ml halfvolle yoghurt
  • 200 gram fijne kristalsuiker
  • 80 ml zonnebloemolie
  • 240 gram bloem
  • 1,5 theelepel bakpoeder
  • 1/2 theelepel baksoda (baking soda)
  • snufje zout
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 300 gram frambozen
  • 1 citroen
  • Om te serveren poedersuiker

Bereidingswijze & foto's

  1. Verwarm de oven voor op 180°C. Rasp de schil van de citroen, de rest heb je niet nodig. Beleg de bodem van een ronde springvorm (25 cm) met bakpapier en vet de randen in.

  2. Meng in een grote kom de yoghurt, eieren, suiker, vanille, citroenrasp en de olie, roer voorzichtig door elkaar. Yoghurtcake met frambozen - 005 Yoghurtcake met frambozen - 006 Yoghurtcake met frambozen - 008

  3. Zeef in een andere kom de bloem, het bakpoeder, de baksoda en het zout. Yoghurtcake met frambozen - 007

  4. Voeg het bloemmengsel toe aan het yoghurtmengsel en roer door elkaar (stop meteen met roeren als het gemengd is). Yoghurtcake met frambozen - 009

  5. Giet het beslag in de taartvorm. Verdeel vervolgens de frambozen over de cake en duw ze zachtjes in het beslag. Yoghurtcake met frambozen - 011 Yoghurtcake met frambozen - 003 Yoghurtcake met frambozen - 012

  6. Zet de vorm in de oven en bak 30 – 35 minuten of totdat de cake goudbruin is en een prikker schoon uit de cake komt. Laat tien minuten staan en verplaats de cake dan naar een rooster om helemaal af te koelen. Bestrooi met wat poedersuiker en snij in punten. Yoghurtcake met frambozen - 016 Yoghurtcake met frambozen - 021

Yoghurtcake met frambozen - 036

10 Reacties

  1. Hoi Lisa,

    Ik heb de frambozencake vanmiddag gebakken. Erg makkelijk om te maken. Ik moet even wennen aan de smaak, de cake is inderdaad niet echt zoet. Helaas hadden ze bij onze buurtsuper geen verse frambozen, dus heb ik diepvries gebruikt. Ben benieuwd wat de anderen van deze cake gaan vinden…

    Groetjes Marja Groetjes Marja

    Marja op 13 August 2012

  2. Hoi Marja, sorry voor mijn late reactie. Het kan zijn dat de cake wat minder zoet is als je diepvriesframbozen gebruikt, die zijn vaak wat zuurder dan verse frambozen. Als je diepvriesframbozen gebruikt, kun je de volgende keer altijd wat meer suiker toevoegen. Veel groeten, Lisa

    Lisa op 16 August 2012

  3. Haha gelijk maar even je reactie bekijken… Dank voor je tip, er komt zeker wel een volgende keer. En dan maar eens kijken of er verse frambozen zijn! Groetjes Marja

    Marja op 16 August 2012

  4. Ik heb gister de cake gemaakt, alleen dan wel met ander fruit. Alleen ik vroeg mij af, bij mij is de cake redelijk zwaar uitgevallen. Het is een beetje sponzig geworden. Komt dit door de yoghurt of omdat de eieren met suiker niet eerst geklopt zijn? Hebben jullie tips hoe ik de volgende keer de cake luchtiger kan krijgen?

    Groetjes, Shirley

    Shirley op 21 August 2012

  5. hoi,

    kunnen jullie mij vertellen in hoeverre de baksoda echt nodig is? kan het niet met alleen de bakpoeder (volgens mij zit daar al baksoda in). en kan ik in plaats van fijne kristalsuiker ook gewone gebruiken?

    dank.

    Eveline op 22 August 2012

  6. @ Shirley hij hoort niet zwaar te zijn hoor. Het is juist een lichte cake. Wat voor een soort yoghurt heb je gebruikt?


    @ Eveline ik heb dat in het verleden wel af en toe gedaan. Je hebt wel meer bakpoeder nodig, omdat baksoda sterker is. Ik zou dan in totaal 2,5 theelepels bakpoeder gebruiken.

    Lisa op 22 August 2012

  7. dank voor je reactie. kan ik ook gewone kristalsuiker gebruiken ipv fijne? gr.

    Eveline op 23 August 2012

  8. Ja hoor, dat kan. Veel groeten, Lisa

    Lisa op 23 August 2012

  9. Ik heb deze cake al meerdere malen gemaakt en het is altijd een succes! Makkelijk te maken en lekker sponzig en smeuiig! Ik heb het eigenlijk altijd met diepvriesframbozen gedaan en dat gaat prima. Ook wel eens blueberries(diepvries) geprobeerd, dat was ook een succes. Het hangt er wel van af welke je gebruikt; de wat grotere (uit zo’n ronde koker) zijn zwaarder waardoor ze in de cake zakken en de cake er weer overheen gaat, wat er niet zo mooi uit ziet. Met kleinere (uit zoon vierkant pakje) gaat het prima!

    Poes op 22 January 2013

  10. Wat een heerlijke cake! Een tip: Inplaats van er meer suiker bij te doen zou je altijd wat witte chocolade smelten en erover kunnen ‘drizzelen’ !

    Fatima op 18 April 2013

Reactie achterlaten