Home Page › Zoetigheid › Cake ›
Appelcake met olijfolie
Een lekkere cake met appel, rozijnen en olijfolie.
Dit recept komt uit Het kookboek van Ottolenghi. Het is een lekkere cake, die je zowel als cake en als taart kunt eten. Dit recept staat ook weer op verschillende Engelstalige blogs, dus kijk ook eens hier, hier en hier. Of kijk eens hier op het blog van Judith.
De volgende keer vervang ik het water van de rozijnen denk ik door iets van Calvados of gewone rum, voor nog meer smaak. In het recept van Ottolenghi halveren ze de cake en vullen ze de cake met een mengsel van roomkaas, boter en ahornsiroop. Wij hebben dat niet gedaan, maar wil je dat wel graag doen, meng dan in een mixkom 100 gram ongezouten boter, 100 gram lichtbruine basterdsuiker en 85 ml ahornsiroop. Klop met een elektrische mixer tot een luchtig mengsel en klop dan 220 gram roomkaas erdoorheen.
Probeer ook eens kruidcake, Hollandse appelcake of deze zoete aardappelcake met rozijnen.
Ingrediënten
- 80 gram rozijnen
- 4 eetlepels water
- 280 gram bloem
- 1/2 theelepel gemalen kaneel
- 1/4 theelepel zout
- 1/2 theelepel bakpoeder
- 1 1/4 theelepel zuiveringszout (baking soda)
- 120 ml olijfolie
- 160 gram kristalsuiker
- 1/2 vanillestokje
- 2 eieren
- 3 appels (330 gram)
- 1 citroen
- 2 eiwitten
- Om te serveren poedersuiker
Bereidingswijze & foto's
-
Stop de rozijnen met het water in een kookpannetje. Breng tegen de kook aan en laat sudderen totdat de rozijnen al het water hebben opgenomen. Laat afkoelen.
-
Verwarm de oven voor op 170°C. Vet een springvorm van 20 cm in met boter en beleg de onderkant en eventueel de zijkanten (bij ons was dat niet nodig) met bakpapier.
-
Zeef de bloem, kaneel, zout, bakpoeder en het zuiveringszout in een kom. Zet apart.
-
Schil de appels, verwijder het klokhuis en snij ze in blokjes van 1 cm. Rasp de schil van de citroen (de rest heb je niet nodig). Klop de 2 eieren los in een apart kommetje.
-
Stop de olie en de suiker in een flinke kom. Klop met een garde door elkaar.
-
Halveer het vanillestokje en schraap de zaadjes eruit. Stop ze bij het oliemengsel.
-
Klop de olie, suiker en de vanille door elkaar. Giet dan langzaam de geklopte eieren erbij terwijl je blijft kloppen.
-
Voeg de appels, de rozijnen en de geraspte citroenschil toe. Schep met een lepel door elkaar. Voeg het gezeefde bloemmengsel toe en vouw voorzichtig door elkaar heen (stop meteen zodra je geen bloem meer ziet).
-
Stop de eiwitten in een aparte kom. Klop met een elektrische mixer totdat je zachte pieken hebt. Vouw het eiwitmengsel in twee delen door het beslag heen. Doe dit voorzichtig, zodat je zo min mogelijk luchtigheid verliest.
-
Schep het beslag in de vorm en strijk de bovenkant glad. Bak de cake 90 minuten (die van mij was na 70 minuten klaar) of totdat een prikker schoon uit de cake komt. Bedek de bovenkant tijdens het bakken eventueel met een stukje aluminiumfolie als hij te bruin wordt.
-
Haal de cake uit de oven en laat hem afkoelen in de vorm. Bestrooi hem dan met poedersuiker en snij in stukken.
3 Reacties
• Judith op 8 November 2012 ∞
• Hendrika Bolhuis op 9 November 2012 ∞
• Lisa op 13 November 2012 ∞