Appelcake met olijfolie

Een lekkere cake met appel, rozijnen en olijfolie.

Dit recept komt uit Het kookboek van Ottolenghi. Het is een lekkere cake, die je zowel als cake en als taart kunt eten. Dit recept staat ook weer op verschillende Engelstalige blogs, dus kijk ook eens hier, hier en hier. Of kijk eens hier op het blog van Judith.

De volgende keer vervang ik het water van de rozijnen denk ik door iets van Calvados of gewone rum, voor nog meer smaak. In het recept van Ottolenghi halveren ze de cake en vullen ze de cake met een mengsel van roomkaas, boter en ahornsiroop. Wij hebben dat niet gedaan, maar wil je dat wel graag doen, meng dan in een mixkom 100 gram ongezouten boter, 100 gram lichtbruine basterdsuiker en 85 ml ahornsiroop. Klop met een elektrische mixer tot een luchtig mengsel en klop dan 220 gram roomkaas erdoorheen.

Probeer ook eens kruidcake, Hollandse appelcake of deze zoete aardappelcake met rozijnen.

appelcake ottolenghi
Appelcake met olijfolie
Moeilijkheid
Gemiddeld
Bereidingstijd
> 60 min.
Aantal
8 stukken

Ingrediënten

  • 80 gram rozijnen
  • 4 eetlepels water
  • 280 gram bloem
  • 1/2 theelepel gemalen kaneel
  • 1/4 theelepel zout
  • 1/2 theelepel bakpoeder
  • 1 1/4 theelepel zuiveringszout (baking soda)
  • 120 ml olijfolie
  • 160 gram kristalsuiker
  • 1/2 vanillestokje
  • 2 eieren
  • 3 appels (330 gram)
  • 1 citroen
  • 2 eiwitten
  • Om te serveren poedersuiker

Bereidingswijze & foto's

  1. Stop de rozijnen met het water in een kookpannetje. Breng tegen de kook aan en laat sudderen totdat de rozijnen al het water hebben opgenomen. Laat afkoelen. Appelcake met olijfolie van Ottolenghi - 001 Appelcake met olijfolie van Ottolenghi - 005

  2. Verwarm de oven voor op 170°C. Vet een springvorm van 20 cm in met boter en beleg de onderkant en eventueel de zijkanten (bij ons was dat niet nodig) met bakpapier.

  3. Zeef de bloem, kaneel, zout, bakpoeder en het zuiveringszout in een kom. Zet apart. Appelcake met olijfolie van Ottolenghi - 004

  4. Schil de appels, verwijder het klokhuis en snij ze in blokjes van 1 cm. Rasp de schil van de citroen (de rest heb je niet nodig). Klop de 2 eieren los in een apart kommetje. Appelcake met olijfolie van Ottolenghi - 010 Appelcake met olijfolie van Ottolenghi - 011

  5. Stop de olie en de suiker in een flinke kom. Klop met een garde door elkaar. Appelcake met olijfolie van Ottolenghi - 006

  6. Halveer het vanillestokje en schraap de zaadjes eruit. Stop ze bij het oliemengsel. Appelcake met olijfolie van Ottolenghi - 007

  7. Klop de olie, suiker en de vanille door elkaar. Giet dan langzaam de geklopte eieren erbij terwijl je blijft kloppen. Appelcake met olijfolie van Ottolenghi - 009 Appelcake met olijfolie van Ottolenghi - 014

  8. Voeg de appels, de rozijnen en de geraspte citroenschil toe. Schep met een lepel door elkaar. Voeg het gezeefde bloemmengsel toe en vouw voorzichtig door elkaar heen (stop meteen zodra je geen bloem meer ziet). Appelcake met olijfolie van Ottolenghi - 015 Appelcake met olijfolie van Ottolenghi - 016 Appelcake met olijfolie van Ottolenghi - 019

  9. Stop de eiwitten in een aparte kom. Klop met een elektrische mixer totdat je zachte pieken hebt. Vouw het eiwitmengsel in twee delen door het beslag heen. Doe dit voorzichtig, zodat je zo min mogelijk luchtigheid verliest. Appelcake met olijfolie van Ottolenghi - 020 Appelcake met olijfolie van Ottolenghi - 021 Appelcake met olijfolie van Ottolenghi - 022

  10. Schep het beslag in de vorm en strijk de bovenkant glad. Bak de cake 90 minuten (die van mij was na 70 minuten klaar) of totdat een prikker schoon uit de cake komt. Bedek de bovenkant tijdens het bakken eventueel met een stukje aluminiumfolie als hij te bruin wordt. Appelcake met olijfolie van Ottolenghi - 023 Appelcake met olijfolie van Ottolenghi - 024

  11. Haal de cake uit de oven en laat hem afkoelen in de vorm. Bestrooi hem dan met poedersuiker en snij in stukken. Appelcake met olijfolie van Ottolenghi - 027

Appelcake met olijfolie van Ottolenghi - 075

3 Reacties

  1. Lekker istie he! Bedankt voor de link, leuk!

    Judith op 8 November 2012

  2. Tip: Ik week de rozijnen vak in thee die nog in de thermoskan zit….. (rooibos, earl grey…. ) In dit geval zou je het kunnen koken in de thee. Misschien de moeite waard?

    Hendrika Bolhuis op 9 November 2012

  3. @ Judith Hij is inderdaad erg lekker :).

    @ Hendrika Goede tip! Dat heb ik inderdaad ook gedaan met de bara brith, dus dat moet hier ook goed bij kunnen.

    Lisa op 13 November 2012

Reactie achterlaten