Home Page › Diner › Hoofdgerecht ›
Paëlla met tilapiafilet, champignons, en artisjokharten
De Daring Cook's challenge van augustus: een heerlijke, smaakvolle paëlla.
The August Daring Cooks’ challenge was hosted by Olga at Las Cosas de Olga and Olga’s Recipes . She chose a delicious Spanish recipe, Rice with mushrooms, cuttlefish and artichokes by José Andrés, one of the most important Spanish Chefs at the moment.
Omdat ik geen zeekat óf inktvis kon vinden, heb ik besloten dit gerecht te maken met tilapiafilet. Achteraf misschien niet de slimste keuze omdat deze vis uit elkaar valt tijdens het bakken, maar wij vonden het niet storend omdat de vis zo een soort van ‘coating’ werd voor de rijst. Als alternatief zou je ook kip kunnen gebruiken. Wij hebben de paëlla gegeten met een traditioneel recept voor aïoli. Deze was erg scherp, maar lekker in kleine hoeveelheden door de paëlla heen. Het recept bestaat uit twee delen: de paëlla en de sofregit, een Spaanse tomatensaus. De saffraandraadjes kun je vervangen door tumeriek (kurkuma). De hoeveelheid bouillon die je moet gebruiken, verschilt per rijst. Gebruik dus de aanwijzingen op de verpakking als leidraad.
Ingrediënten
- 2 blikjes (185 gram per blikje) artisjokharten
- 12 champignons
- 2 laurierbladeren
- 125 ml witte wijn
- 2 tilapiafilets
- 300 gram paëllarijst
- 1250 ml kippenbouillon
- saffraandraadjes 5 – 8
Voor de sofregit
- 2 eetlepels olijfolie
- 5 tomaten
- 2 uien
- 1 paprika
- 5 teentjes knoflook
- 50 gram champignons
- 1 laurierblad
- 1 theelepel gemalen komijn
- 1 theelepel gedroogde oregano
- Zout naar smaak
Voor de aïoli
- 4 teentjes knoflook
- Zout
- Citroensap een paar druppels
- Olijfolie
Bereidingswijze & foto's
De aïoli maken
-
Pel de knoflook en stop de teentjes in een vijzel met een halve theelepel grof zeezout.
-
Gebruik de vijzel om de knoflook tot een pasta te maken. Het zout zorgt ervoor dat de knoflook op zijn plek blijft.
-
Voeg de citroensap toe.
-
Voeg druppel voor druppel de olijfolie toe terwijl je blijft roeren met de vijzel. Zorg dat de olijfolie is opgenomen voordat je weer wat meer toevoegt. Het duurt ongeveer 20 minuten totdat je de goede textuur hebt, een dikke romige saus. Voeg niet teveel olie in één keer toe. Met dit recept maak je ongeveer 3 eetlepels aïoli.
De sofregit maken
-
Was en pel de groenten en snij alles in stukjes (ik heb de keukenmachine gebruikt om de groenten fijn te hakken).
-
Verhit de olie in een braadpan en voeg de groenten toe.
-
Voeg het zout, de komijn, de oregano en het laurierblad toe. Breng het mengsel aan de kook en laat 1 uur op laag vuur indikken.
De paëlla maken
-
Snij de tilapiafilet in reepjes.
-
Verwarm 1 – 2 eetlepels olijfolie in een pan en bak de vis voor een paar minuten.
-
Was de champignons en snij ze in vieren. Laat de artisjokken uitlekken en halveer ze.
-
Voeg het laurierblad, de gehalveerde artisjokken en de champignons toe aan de vis. Roerbak voor een paar minuten.
-
Voeg de witte wijn toe en laat even intrekken op middelhoog vuur.
-
Voeg de helft van de sofregit toe. Roer door elkaar.
-
Voeg de bouillon toe en breng aan de kook.
-
Voeg de paëllarijst toe en laat 5 minuten op hoog vuur koken.
-
Draai het vuur laag en laat de rijst voor 8 minuten koken. Haal de pan van het vuur en laat een paar minuten staan.
9 Reacties
• Anula op 14 August 2009 ∞
• Lisa op 14 August 2009 ∞
• Lauren op 14 August 2009 ∞
• Simon op 15 August 2009 ∞
• Audax Artifex op 15 August 2009 ∞
• Leona op 16 August 2009 ∞
• isa op 16 August 2009 ∞
• Olga op 17 August 2009 ∞
• Annelinde op 18 July 2010 ∞