Mac ‘n cheese

Of: macaroni met kaas, spekjes en prei uit de oven.

Dit is echt een gerecht voor de herfst: een heerlijke, kazige macaroni! Het recept komt uit Lisa Faulkner’s Recipes from my Mother for my Daughter. Volgens haar is dit recept voor 4 – 6 personen, maar ik vind het knap als je de hele schaal met z’n vieren op kunt eten. Serveer deze pasta met een lekkere salade en je hebt een heerlijke maaltijd! Wij hebben het mosterdpoeder vervangen door grove mosterd en in plaats van broodkruim paneermeel gebruikt. Je kunt dit gerecht makkelijk vegetarisch maken door de Parmezaanse kaas te vervangen door een pittige, vegetarische kaas en de spekblokjes bijvoorbeeld te vervangen door geweekt eekhoorntjesbrood.

Probeer ook eens gebakken pasta met blauwe kaas, macaroni met salami of pastaschotel met ham, kaas, erwtjes en wortels.

Mac ‘n cheese
Moeilijkheid
Gemiddeld
Bereidingstijd
30–60 min.
Aantal
6 personen

Ingrediënten

  • 300 gram macaroni
  • 75 gram magere spekblokjes
  • 2 stuks prei
  • 50 gram boter
  • 50 gram bloem
  • 600 ml melk
  • 1 theelepel mosterd
  • scheutje Worcestershire- saus
  • 225 gram geraspte kaas
  • 75 gram Parmezaanse kaas
  • 65 gram broodkruim
  • Versgemalen zout en peper

Bereidingswijze & foto's

  1. Verwarm de oven voor op 190°C. Maak de prei schoon en snij in dunne ringen. Rasp de Parmezaanse kaas.

  2. Breng een grote pan met water aan de kook en voeg er wat zout aan toe. Kook de macaroni volgens de bereidingswijze gaar. Giet af in een vergiet en zet apart. Kaasmacaroni met spekjes en prei - 004 Kaasmacaroni met spekjes en prei - 005

  3. Bak ondertussen de spekblokjes in een bakpan. Voeg de preiringen toe en bak het geheel totdat de prei zacht is, maar niet bruin. Meng met de macaroni en verdeel over de bodem van een grote ovenschaal. Kaasmacaroni met spekjes en prei - 008 Kaasmacaroni met spekjes en prei - 009 Kaasmacaroni met spekjes en prei - 010 Kaasmacaroni met spekjes en prei - 012 Kaasmacaroni met spekjes en prei - 013

  4. Smelt de boter in een kookpan en voeg de bloem toe. Roer met een houten lepel goed door elkaar. Kook dit mengsel voor 1 – 2 minuten terwijl je blijft roeren (let op dat je het vuur niet te hoog zet). Neem nu een garde en voeg de melk toe in een langzame stroom terwijl je blijft kloppen. Let op dat je de melk niet te snel toevoegt. Kaasmacaroni met spekjes en prei - 019 Kaasmacaroni met spekjes en prei - 021 Kaasmacaroni met spekjes en prei - 023 Kaasmacaroni met spekjes en prei - 025 Kaasmacaroni met spekjes en prei - 028

  5. Breng de saus aan de kook en voeg de mosterd en de Worcestershiresaus toe. Breng op smaak met zout en peper. Neem de pan van het vuur en voeg de geraspte kazen toe. Roer door elkaar. Kaasmacaroni met spekjes en prei - 030 Kaasmacaroni met spekjes en prei - 031 Kaasmacaroni met spekjes en prei - 033 Kaasmacaroni met spekjes en prei - 034 Kaasmacaroni met spekjes en prei - 036

  6. Giet de kaassaus over de macaroni en besprenkel met paneermeel. Bak de schotel 25 minuten in de oven. Kaasmacaroni met spekjes en prei - 038 Kaasmacaroni met spekjes en prei - 046 Kaasmacaroni met spekjes en prei - 048

Kaasmacaroni met spekjes en prei - 056

6 Reacties

  1. Oh, lekker! Weet je dat ik nog nooit macaroni met kaas gemaakt heb? Nu heb ik geen excuus meer… lijkt me super met die prei erbij. Toch een beetje vitamientjes! :-)

    Marian op 23 October 2012

  2. Ziet er lekker uit! De foto waar alleen prei op staat is mooi gesneden zeg! Mooi smalle stukjes. Binnenkort dit recept een keer proberen.

    Lilian op 23 October 2012

  3. @ Marian wij eten het ook niet heel vaak hoor, echt iets Amerikaans, hè?! Maar het is wel erg lekker, echt van dat troosteten voor donkere, koude dagen (dus nog even wachten tot het einde van de week ;) ).


    @ Lilian Mooi! Ik ben benieuwd wat je ervan vindt!

    Lisa op 23 October 2012

  4. Ik had nog nooit macaronie met kaas gemaakt omdat ik daar eigenlijk niet van houd. Maar deze moest ik toch even proberen. Hij is erg goed gelukt! Met een salade erbij is het een goede combinatie.

    Maar ik vind het recept wel mega veel. Ik had het al gehalveerd, en ik denk dat we hier nog met zijn 4en van hadden kunnen eten. Zeker met de sla erbij. Het is best machtig met al die kaas.

    Ik heb alleen de spekjes vervangen door een dikke plak achterham in blokjes gesneden, ik houd niet zo van spekjes. Maar hmmm!!

    Groetjes Janna

    Janna op 25 October 2012

  5. Hartstikke leuk om te horen, Janna! Het is inderdaad best machtig en met een salade erbij kun je er makkelijk met meer mensen van eten.

    Lisa op 25 October 2012

  6. Had er toch meer van verwacht… Op zich wel lekker, maar viel wat mij betreft een beetje tegen. Heb, behalve de kaassaus, alles gehalveerd en had ongeveer 1,5 portie.

    Yvonne op 30 November 2012

Reactie achterlaten