Italiaanse tomatentaart met basilicum

Een heerlijke taart met bladerdeeg, kaas, basilicum en tomaten!

Dit is weer zo’n fantastisch recept van Diana Henry. Het is een makkelijke, maar heerlijke, taart. Dit recept is niet helemaal vegetarisch, door de Parmezaanse kaas, maar daar zou je een vegetarische optie voor kunnen gebruiken. Diana geeft zelf ook nog een optie voor een taart met tomaten, tijm en oude kaas. Je gebruikt dan oude kaas in plaats van de Parmezaanse kaas en laat de basilicum weg. In plaats daarvan besprenkel je de tomaten met de blaadjes van 5 takjes tijm voordat de taart de oven in gaat.

Probeer ook eens Ottolenghi’s verrassende tatin, pompoentaartjes met gorgonzola of preitaart met blauwe kaas.

cherrytomaten gruyere tomatentaart tomatentaart met basilicum
Italiaanse tomatentaart met basilicum
Moeilijkheid
Eenvoudig
Bereidingstijd
30–60 min.
Aantal
6 personen

Ingrediënten

  • 1,2 kilo cherrytomaten
  • 200 gram mascarpone
  • 1 teentje knoflook
  • 100 gram geraspte Parmezaanse kaas
  • 75 gram geraspte Gruyere
  • 40 gram verse basilicum
  • 500 gram bladerdeeg
  • naar smaak zout en peper

Bereidingswijze & foto's

  1. Verwarm de oven voor op 200°C. Snij de tomaten in plakjes van 5 millimeter.

  2. Stop de mascarpone in een kom met de Parmezaanse kaas en Gruyere. Pureer met een vork. Pel het teentje knoflook, pers het uit en roer door het kaasmengsel. Scheur 35 gram van de basilicumblaadjes in stukjes en meng door het kaasmengsel. Breng het mengsel op smaak met zout en peper. Bewaar de rest van de basilicum ter decoratie.

  3. Maak een cirkel van 33 cm met het bladerdeeg (wij maakten een rechthoekige versie) en leg op een met bakpapier beklede bakplaat.

  4. Verdeel het kaasmengsel over het bladerdeeg, laat de randen vrij (ongeveer 5 cm).

  5. Verdeel de plakjes tomaat over het kaasmengsel. Bestrooi met zout en peper.

  6. Stop de taart in de oven en bak voor 30 minuten. Verlaag de temperatuur dan naar 150°C en bak nog eens 30 – 35 minuten. Bestrooi met de rest van de verse basilicum en serveer meteen.

1 reactie

  1. Hmmm, dit is wel wat voor mij. Lijkt me erg lekker!

    Caroline Brouwer op 24 June 2013

Reactie achterlaten